چکیده
درد پاشنه(heel pain) یک بیماری بسیار شایع هست و دلایل زیادی برای اون وجود داره.
عواملی که بر استخوان پاشنه پا تأثیر میگذارن مثل کوفتگی، شکستگی، ورم کف پا، التهاب و آسیب تاندون آشیل میتونه باعث علت درد پاشنه پا باشه.
ما در این بخش از مجله سلامت دکتر مهندس ازعلت درد پاشنه پا تا درمان قطعی درد پاشنه پا رو بررسی کردیم پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید
درد پاشنه پا نشانه چیست؟
بزرگترین استخوان مچ پا استخوان پاشنه است و بیشترین وزن بدن را تحمل میکند. عوامل بیرونی میتوانند بر یکپارچگی پا اثر بگذارند و باعث ایجاد درد و ناراحتی در فرد شوند.
علل مختلفی را میتوان برای ایجاد این درد نام برد، اما گاهی علت درد پاشنه پا دیسککمر و مشکلهای مربوط به آن است و اختلالی در خود پا وجود ندارد.
شناسایی زودهنگام دلایل درد پاشنه پا و درمان آن با راهکارهای ساده مثل بانداژ، داروهای ضد التهاب خوراکی و استفاده از کفش طبی از پیشرفت درد جلوگیری کرد.
آموزش تصویری علت و درمان درد پاشنه پا
علت درد پاشنه پا چیست؟
پیچ خوردگی ها و فشارها
پیچ خوردگی ها آسیب هایی هستند که اغلب در نتیجه فعالیت های جسمی به بدن وارد می شوند. این آسیب ها رایج هستند و از خفیف تا شدید وجود دارند.
شکستگی استخوان پاشنه
شکستگی استخوان پاشنه و یا شکاف در آن ممکن است ناشی از صدمات باشد و باعث درد پاشنه پا شود.
فاستئیت پلانتار Plantar fasciitis
فاستئیت پلانتار زمانی رخ می دهد که فشار زیادی به پا وارد شده و به رباط کف پا یا رباط فاشیای پلانتار plantar fascia آسیب رسانده و باعث درد و سفتی در این قسمت می شود.
آسیب تاندون آشیل
اگر بعد از یک تمرین به شما آسیب برسد، ممکن است تاندون آشیل تان زخمی شود.
بورسیت علت درد پاشنه پا سمت چپ
بورسیت یک بیماری است که با التهاب کیسه مفصلی مشخص می شود.
پاشنه ترک خورده
ترک های عمیق در لایه ضخیم پوست سخت می تواند هنگام راه رفتن درد شدید یا حتی خونریزی ایجاد کند.
آرتروز
آرتروز باعث ایجاد ناهنجاری و تخریب مفاصل می شود و همچنین ممکن است پاشنه پا را تحت تاثیر قرار دهد.
آرتریت واکنشی
عامل شروع این نوع آرتریت یک عفونت در بدن است. در پی ایجاد یک عفونت در بدن در مفصلی دور از آن نیز التهاب ایجاد می شود.
خار پاشنه پا
خار پاشنه، تشکیل یک کلسیم است که بر روی استخوان پاشنه قرار دارد. این رشد ممکن است به علت آسیب ها و بیماری های مرتبط با مفاصل و استخوان ها ظاهر شود.
نقرس
به علت نقرس، اورات (نمک اسید اوریک) به مفاصل سپرده می شود و این می تواند درد شدید در پاشنه ایجاد کند.
درد پاشنه پا و کمبود ویتامین
ویتامین D برای جذب کلسیم و فسفر در بدن ضروری است و این مواد معدنی در استحکام استخوانها نقش اصلی را دارند.
به همین دلیل وجود ویتامین D کافی در بدن از بروز دردهای استخوانی و عضلانی جلوگیری میکند.
پس یکی از دلایل درد استخوان پاشنه پا کمبود ویتامین D و کلسیم است که در صورت درمان نشدن فرد را در معرض پوکی استخوان قرار میدهد، همچنین فرد در برابر نیروهای وارده بر کف پا مستعد آسیب بیشتری است.
ضربه کفش پاشنه بلند
اگزوستوز پشت پاشنه عارضه ای شایع در زنان جوان به دلیل فشارهای ناشی از کفش های پاشنه بلند است که در آن یک زائده استخوانی در پشت پاشنه پا، رشد غیرطبیعی می یابد.
برای درمان درد پاشنه پا نیز می توان از کفش های طبی و استاندارد استفاده نمود.
علت درد کف پا و پاشنه پا
شایع ترین علت فاشئیت کف پا، مشکلات ساختاری پا می باشد. برای مثال، افرادی که دچار مشکلات قوس کف پا هستند (صاف بودن کف پا بیش از حد یا قوس زیاد کف پا) بیشتر مستعد ابتلا به فاشئیت کف پا می باشند.
پوشیدن کفشهای نامناسب روی سطوح سخت و صاف، فشار غیرطبیعی بر روی کف پا وارد می کند و می تواند منجر به فاشئیت کف پا شود.
این اتفاق به خصوص زمانی رخ می دهد که فرد به دلیل کار خود و یا دلایل دیگر، برای مدت طولانی می ایستد. چاقی و فعالیت زیاد نیز ممکن است منجر به فاشئیت کف پا شود
علت درد پاشنه پا هنگام بلند شدن از خواب
اگر صبح با ناراحتی در پاشنه از خواب بیدار شوید، ممکن است احساس سفتی یا درد در پاشنه خود داشته باشید یا ممکن است هنگامی که اولین قدمهای خود را بعد از بیرون آمدن از رختخواب برمیدارید متوجه آن شوید.
علت درد پاشنه پا هنگام بلند شدن از خواب احتمال دارد وجود یک بیماری مانند ورم کف پا یا التهاب مفصل آشیل باشد. همچنین ممکن است به دلیل آسیبدیدگی مانند شکستگی ناشی از فشار و استرس بر روی پاشنه باشد.
درد پاشنه پا گاهی با درمانهای خانگی مانند یخ و استراحت قابل درمان است. اما اگر درد شما بیش از حد ناتوانکننده است، پزشک ارتوپد میتواند علائم شما را بررسی کرده، علت را تشخیص داده و درمان لازم را برایتان تجویز کند.
علت درد پاشنه پا و کمر
برخی افراد که درد در پاشنه پا را احساس میکنند، بعد از مراجعه به دکتر اسکن پا و انجام آزمایشها متوجه میشوند که ساختار پا سالم است و اختلالی در آن وجود ندارد. پس به نظر شما این درد به چه علت است؟
بعضی از دردهای پا دلایلی غیر از اختلالهای ساختاری پا دارند. مثلا ممکن است فردی که دیسک کمر یا اختلال در سیاتیک دارد، احساس درد در ناحیه پاشنه پا را تجربه کند.
بسیاری از اختلالهای کمر بر عملکرد فرد اثر میگذارند و باعث کاهش سرعت در انجام فعالیتهای او میشوند. این اختلالها علائم و نشانههای مختلفی دارند که درد پاشنه پا یکی از این علائم است. این دردها کیفیت زندگی فرد را میتوانند کاهش دهند.
درمان قطعی درد پاشنه پا
درمان هر چه زودتر شروع شود نتیجه آن بهتر است پس به محض شروع علائم باید درمان را شروع کرد. اگر به درد بی توجه باشید و فکر کنید خود به خود خوب میشود درمان را دیر شروع میکنید و این موجب کاهش تاثیر درمان میشود.
بهبودی و از بین رفتن درد ممکن است به چند هفته تا چند ماه زمان نیاز داشته باشد. صبر داشته باشید و درمان ها را ادامه دهید.
-
استراحت
مهمترین اقدام درمانی استراحت است. باید به پا استراحت داد به این معنی که تا مدتی باید کمتر سر پا ایستاد و راه رفت.
با هر قدمی که برداشته میشود فاشیای کف پا دچار کشش میشود و التهاب و درد بیشتر میشود. پای آزرده شده باید مدتی استراحت کند تا بتواند بتدریج خود را بازسازی کرده به حالت اول برگردد.
پس سعی کنید فعالیت های روزانه را که موجب افزایش درد شما میشود را کاهش دهید. روی زمین سخت راه نرفته و ندوید.
اگر درگیر فعالیت وزشی خاصی هستید که در آن پاشنه پا تحت ضربات و فشار مداوم است باید این فعالیت ورزشی را کم و یا حتی موقتاً قطع کنید.
-
یخ گذاشتن روی پاشنه
یخ گذاشتن باعث کاهش تورم و درد پاشنه میشود چرا که ماهیچهها را منقبض میکند. مقداری یخ خردشده در یک پلاستیک و یا کیسه بریزید و با ملایمت حدود ۱۰ الی ۱۵ دقیقه روی پاشنهتان بمالید.
بعد از ۱۰ دقیقه دیگر ماساژ ندهید و به محض آنکه پاشنهتان کمی گرم شد دوباره به مدت ۱۰ دقیقه دیگر ماساژ را آغاز کنید. دو تا سه دفعه و در کل دو بار در روز این کار را انجام دهید.
-
ماساژ
یک روش ساده و طبیعی برای درمان درد پاشنه پا ماساژ است، گرچه در بلندمدت جوابگو نیست، اما باعث تسکین سریع درد میشود.
ماساژ ماهیچه ها را آرام کرده، باعث کاهش فشار و بهبود جریان خون میشود و میتوانید هر زمان در روز محل درد را ماساژ دهید .ماساژ به ویژه قبل از دویدن، پس از ورزش و قبل از خواب توصیه می شود.
ماساژ پا را به مدت 10دقیقه انجام دهید و روزانه چندبار این کار را تکرار کنید، تا درد کمتر شود.
-
ورزش
بالا بردن پاشنه پا
در حالی که پشت یک صندلی ایستاده اید، بدن و پاشنه خود را بالا ببرید و بر روی انگشتان پا به مدت 5 ثانیه بایستید. سپس به آرامی بدن خود را پایین بیاورید.
این حرکت را دو بار و هر بار 15 مرتبه انجام دهید. اولین بار، 30 ثانیه استراحت کنید و سپس دومین بار را اجرا کنید.
هنگامی که این ورزش را توانستید با درد کمی انجام دهید، سعی کنید با پای آسیب دیده، بدن خود را پایین بیاورید.
کشش حوله ای
- در قسمت شکم پا (زیر انگشتان پا) حوله ای را قرار دهید و با دستانتان دو طرف حوله را بگیرید.
- حوله را به آرامی بکشید تا زانوی شما صاف شود.
- مدت 15 تا 30 ثانیه در همان حالت بمانید.
- این حرکت را 2 تا 4 مرتبه در روز انجام دهید.
نرمش با توپ
یک توپ تنیس را زیر کف پا گذاشته و با کف پای خود آنرا غلت بدهید. این کا را ابتدا در حالت نشسته انجام بدهید و بعد از اینکه در انجام آن متبحر شدید آنرا در حالت سر پا انجام دهید. در حال انجام آن سعی کنید کف پا را با نیروی ملایمی به توپ فشار دهید.
-
استفاده از کفی های طبی
یکی از اصول درمان درد پاشنه پا استفاده از کفی های طبی است. کفی ها قطعاتی از جنس پد یا نمد یا پنبه کوبیده شده هستند که در مناطق مختلف کف پا گذاشته میشوند و هدف از استفاده از آنها باز توزیع مناسب نیروهای وارده به قسمت های مختلف کف پا است تا فشار بطور مناسبی به کف پا وارد شود.
این کفی ها یا در کفش قرا میگیرند و یا اگر از جنس سبکی ساخته شده باشند میتوان آنها را با چسب به زیر کف پا چسباند.
این کفی ها درست زیر پاشنه پا قرار میگیرند و هدف از استفاده از آنها اینست که زیر توبرکل پاشنه که بیشترین محل احساس درد است نرم باشد و فشار کمتری به آن قسمت وارد شود.
درمان درد پاشنه پا سمت چپ با سرکه
سرکه برای کاهش التهاب استفاده میشود. وان حمام را با آب داغ پر کنید و سپس سرکه و نمک را در آن بریزید. پاهای خود را به مدت ۲۰ دقیقه در وان قرار دهید.
روش دیگر استفاده از سرکه برای کاهش درد به این صورت است که دو وان را با آب و سرکه پر کنید. در یکی آب سرد و در دیگری آب گرم بریزید.
روزانه ۳ تا ۴ بار یک حوله را در وان گرم خیس کنید و دور پای خودت به مدت ۵ دقیقه بگذارید و همین عمل را با وان آب سرد هم انجام دهید.
پیشگیری از درد پاشنه پا
راههایی برای پیشگیری از درد پاشنه پا وجود دارد که متناسب با شرایط خود میتوانید آنها را رعایت کنید:
- زمانی که احساس خستگی و درد در پاهای خود حس میکنید استراحت کنید.
- وزن خود را متعادل نگه دارید.
- رژیم غذایی مناسب و غنی از ویتامین B داشته باشید.
- از مکملهای D استفاده کنید.
- قبل از ورزش حرکات کششی انجام دهید و کفش مناسب بپوشید.
- تمرینات کششی را که باعث کشش تاندون آشیل و فاشیا پا میشوند انجام دهید.
- اگر ورزشکار هستید پس از انجام حرکات سنگین کف پاهای خود را با کیسه یخ ماساژ دهید.
تشخیص زودهنگام دردها و ناراحتیها که نشاندهنده هشدار برای توقف یا کاهش فعالیتهای سنگین است.
چه زمانی برای درد پاشنه پا به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر دچار درد پاشنه پا هستید، ابتدا می توانید از روش های درمان درد پاشنه پا خانگی که در فوق ذکر شد، استفاده کنید.
حال اگر درد پاشنه پا طی دو یا سه هفته بهبود پیدا نکرد، حتما به پزشک مراجعه کنید. در صورت بروز هر یک از موارد زیر بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:
- درد پاشنه پا شدید است.
- درد ناگهانی شروع می شود..
- در پاشنه پای خود قرمزی مشاهده می کنید.
- در پاشنه پای خود التهاب مشاهده می کنید.
- به خاطر درد پاشنه پا نمی توانید راه بروید.
-
درمان درد پاشنه پا در منزل
- درد پاشنه پا یکی از مشکلات شایع پا است که میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد، از جمله:
-
التهاب فاسیای کف پا (Plantar fasciitis): فاسیای کف پا یک بافت فیبری است که از پاشنه پا تا انگشتان پا کشیده شده است. التهاب این بافت میتواند باعث درد و ناراحتی در پاشنه پا شود.
خار پاشنه: این یک زائده استخوانی است که در استخوان پاشنه رشد میکند. خار پاشنه میتواند باعث درد و ناراحتی در پاشنه پا شود، اما همیشه علت درد نیست.
بورسیت پاشنه: بورسیت یک کیسه پر از مایع است که بین استخوان پاشنه و بافتهای اطراف آن قرار دارد. التهاب این کیسه میتواند باعث درد و ناراحتی در پاشنه پا شود.
تاندونیت آشیل: تاندون آشیل تاندون ضخیمی است که عضلات پشت ساق پا را به استخوان پاشنه متصل میکند. التهاب این تاندون میتواند باعث درد و ناراحتی در پاشنه پا شود.درد پاشنه پا میتواند در هر سنی رخ دهد، اما بیشتر در افراد میانسال و سالخورده دیده میشود. این درد معمولاً در صبح هنگام برخاستن از خواب یا پس از مدتی نشستن یا استراحت رخ میدهد و با راه رفتن یا ایستادن طولانی مدت تشدید میشود.
در موارد خفیف درد پاشنه پا، درمانهای خانگی میتوانند به تسکین درد و بهبودی کمک کنند. این درمانها عبارتند از:
استراحت: استراحت دادن به پای آسیب دیده میتواند به کاهش التهاب کمک کند.
یخ درمانی: قرار دادن یخ روی پاشنه پا به مدت 15-20 دقیقه، چند بار در روز میتواند به کاهش درد و التهاب کمک کند.
کمپرس گرم: قرار دادن کمپرس گرم روی پاشنه پا نیز میتواند به بهبود گردش خون و کاهش درد و التهاب کمک کند.
کشیدن عضلات پشت ساق پا: کشش عضلات پشت ساق پا میتواند به بهبود انعطافپذیری و کاهش فشار بر فاسیای کف پا کمک کند.در اینجا چند تمرین کششی برای عضلات پشت ساق پا آورده شده است:
کشش عضلات پشت ساق پا با دست:
-
در حالی که ایستادهاید، پای خود را به عقب ببرید و انگشتان پا را به سمت بالا بکشید. این حالت را به مدت 30 ثانیه نگه دارید.
کشش عضلات پشت ساق پا با دیوار:
-
در حالی که ایستادهاید، به دیوار تکیه دهید و پای خود را پشت پای دیگر قرار دهید. بدن خود را به دیوار نزدیک کنید تا احساس کشش در عضلات پشت ساق پا کنید. این حالت را به مدت 30 ثانیه نگه دارید.
داروهای بدون نسخه: داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن میتوانند به تسکین درد و التهاب کمک کنند.
کفی طبی: کفی طبی میتواند به توزیع مجدد وزن روی پا و کاهش فشار بر فاسیای کف پا کمک کند.
اگر درد پاشنه پا با درمانهای خانگی بهبود نیافت، یا اگر درد شدید یا همراه با علائم دیگری مانند قرمزی، تورم یا تب باشد، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک ممکن است درمانهای دیگری مانند فیزیوتراپی یا تزریق استروئید را توصیه کند.
در اینجا چند نکته برای پیشگیری از درد پاشنه پا آورده شده است:
از کفشهای مناسب استفاده کنید. کفشهای شما باید از حمایت کافی برای پاشنه پا برخوردار باشند.
وزن خود را در محدوده سالم نگه دارید. اضافه وزن میتواند فشار بیشتری بر پاشنه پا وارد کند.
به طور منظم ورزش کنید. ورزش منظم میتواند به تقویت عضلات پا و بهبود انعطافپذیری آنها کمک کند.
از یخ درمانی بعد از فعالیتهای ورزشی استفاده کنید. یخ درمانی میتواند به کاهش التهاب و درد کمک کند.
کلام آخر
علت درد پاشنه پا از خواب میتواند موارد مختلفی باشد که مهمترین آنها را در این مقاله برایتان توضیح دادیم. برخی از موارد درد پاشنه پا بهراحتی با استراحت و انجام درمانهای خانگی برطرف میشوند.
اما مواردی که با علائم درد شدید یا سایر علائم همراه هستند حتماً باید در اسرع وقت توسط پزشک معاینه شده و علت ایجاد درد بهصورت تخصصی تشخیص داده شود تا درمان درست و بهموقع صورت گیرد.
عدم توجه به این علائم و مراجعه به پزشک میتواند در آینده مشکلاتی مانند دردهای مزمن و پایدار یا افت عملکرد پا را به دنبال داشته باشد.