چکیده تخمین زمان مطالعه: 5 دقیقه
نفس بد بو یا بوی بد دهان که حدود بیست الی بیست و پنج درصد مردم با این مشکل دست به گریبان هستند، به حدی جدی است که از آن با نام بیماری هالیتوز یاد میشود و حتی میتواند باعث انزوای اجتماعی و ایجاد اضطراب در فرد شود.گاه هیچ مساله ای به اندازه بوی بد دهان، آزادهنده نیست. همین مسئله به اندازه کافی بر کیفیت زندگی کسانی که از این بیماری رنج می برند،تاثیر می گذارد. به همین منظور در این بخش از مجله سلامت دکتر مهندس خواهیم گفت، بوی بد دهان که یک نشانه ی رایج در اکثر مردم است، به چه علت است و پس از آن نیز روش های خانگی برای از بین بردن بوی بد دهان شرح می دهیم.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید: |
علت بوی بد دهان
بوی بد دهان معمولا از محیط دهان سرچشمه میگیرد و ممکن است منشأ گوناگونی داشته باشد.
-
عفونتهای دهانی
بوی بد دهان ممکن است ناشی از زخمهای دهانی بعد از جراحیهای لثه یا کشیدن دندان باشد. ممکن است از پوسیدگیهای دندانی نشئت بگیرد یا مربوط به زخمها و عفونتهای دهان و لثه باشد.
-
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
درست است که این بدیهی ترین علت بوی بد دهان است، اما محتمل ترین عامل این مشکل محسوب میشود. بوی بد دهان در اغلب موارد، اولین نشانه ی عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است که ممکن است در نهایت منجر به مشکلات پیرا دندانی بیشتری شود. یک روش مناسب برای جلوگیری از بیماری پیرادندانی و پوسیدگی دندان، استفادهی منظم از مسواک و نخ دندان و مراجعهی منظم به دندان پزشک برای انجام معاینه است.
رفلاکس اسیدی یکی از علل بوی بد دهان ناشی از معده است. رفلاکس اسیدی معده به علت خوردن غذای زیاد و یا مصرف غذاهای چرب رخ می دهد که در این حالت دریچه فوقانی معده باز شده و غذاها را به سمت بالا می راند.هنگامی که دریچه بالایی باز می شود اسید معده بالا می زند و ممکن است حتی تا حلق هم بالا بیاید که در این حالت اصطلاح ترش کردن یا رفلاکس معده را به کار می برند.بوی ناشی از رفلاکس معده چون حاوی اسید هیدروکلریک با مخلوط صفرا، آنزیمها، و همچنین بقایای غذاهای هضم نشده است بسیار نامطبوع می باشد.
معده درد، مشکلات غذایی و سوزش معده، تنها نشانههای زخم معده نیستند و بوی بد دهان هم نشانهی دیگر این بیماری است که ممکن است از آن غفلت شود. هلیکوباکتر پیلوری که باکتری عامل زخم معده و بسیاری از سرطانهای معده است، باعث بد بو شدن دهان هم میشود.
-
داروها
بعضی از داروها می توانند بزاق را کاهش دهند و منجر به افزایش بوی بد دهان شوند. سایر داروها پس از تجزیه و انتشار در تنفس، باعث ایجاد بوی بد دهان می شوند. مثلا نیترات برای درمان دردهای قلبی، برخی داروهای شیمی درمانی، برخی از آرام بخش ها مانند فنوتیازین و دوزهای بالای مکمل های ویتامینی ممکن است عامل بوی بد دهان باشند.
-
دخانیات
سیگار کشیدن به خودی خود بوی ناخوشایندی برای دهان ایجاد میکند و معمولا نفس افراد سیگاری بوی بدی میدهد که موجب آزار دیگران میشود، سیگاریها معمولا دچار بیماری لثه هم میشوند که خودش منشأ بوی بد دهان است.
-
دندان های مصنوعی
دندان های مصنوعی، اغلب در بوی بد دهان نقش دارند. اما در اغلب موارد، دلیل این بوی بد، عدم مراقبت صحیح از این دندان ها است.دندان مصنوعی، هرگز جایگزین دندان های طبیعی نمی شوند و می توانند محل مناسبی برای رشد قارچ ها، پلاک ها و باکتری ها باشند.
-
خشکی دهان
بزاق دهان، اثرات غذاهای باقیمانده در بین دندان ها و همچنین باکتری هایی که از هوا وارد دهان می شوند را پاک می کند. در صورتی که دهان شما خشک باشد، پلاک ها شروع به رشد بر روی دندان ها می کنند. علاوه بر این، به تدریج مشکلات بیشتری نیز برای دندان های شما به وجود می آیند که نهایتاً بوی بد دهان را نیز باعث می شوند.
بیشتر بدانید: درمان خشکی دهان |
روش های خانگی برای از بین بردن بوی بد دهان
-
زنجبیل رفع سریع بوی بد دهان
خواص ضد میکروبی زنجبیل کمک می کند بوی بد دهان و هم چنین انواع مختلف عفونت های دهانی و گلو از بین بروند.
1 قاشق چای خوری آب زنجبیل را با یک لیوان آب گرم مخلوط کنید و دهانتان را با استفاده از آن بشویید.ابتدا این کار را بعد از هر غذا انجام دهید؛ بعد از مدتی، این کار را هر چند روز یک بار تکرار کنید تا بوی بد دها نتان از بین برود.
-
آب نمک
آب نمک، pH دهان را خنثی میکند و همچنین محیط دهان شرایط را برای رشد باکتریها سخت میکند. آب نمک خواص ضد میکروبی دارد. یک قاشق چای خوری نمک را به یک لیوان آب ولرم اضافه کنید. این مخلوط را هر روز در دهان خود نگه دارید.
آب لیمو به طور طبیعی دارای خاصیت ضد باکتری است و باکتریهای عامل بوی بد دهان را از بین میبرد. باکتریهای مفید موجود در ماست تعادل باکتریهای دهانی را حفظ خواهد نمود.۱ قاشق چای خوری آب لیمو و ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری ماست ساده را را با هم مخلوط کنید و آن را به دهانتان بمالید.
-
برای رهایی از بوی بد دهان دندان هایتان را به طور مرتب مسواک بزنید.
مسواک زدن دندان ها به درستی یکی از بهترین چیز های است که میتوانید برای مبارزه با بوی بد دهان انجام دهید. حداقل 2 بار در روز و حداقل 2 دقیقه تمام قسمت های دهانتان را بشویید.
محصول پیشنهادی دکتر مهندس: مسواک کودک گیتاری |
-
از نخ دندان استفاده کنید
با اینکه میلیونها آدم ترجیح میدهند از نخ دندان استفاده نکنند یا اصلا از وجود آن بیخبر هستند، نخ دندان همچنان به عنوان یکی از مهمترین بخشهای مراقبت از سلامت دهان و دندان به شمار میرود. ذرات ریز غذا بین دندانها و خطوط لثه میچسبند، و در سطوح مختلف – از کم تا شدید – باعث ایجاد بوی بد دهان میشوند. بنابراین، حتما مرتبا از نخ دندان استفاده کنید؛ نه فقط هنگامی که تکهای از غذا بین دندانهایتان چسبیده و اذیتتان میکند. استفادهی مرتب از نخ دندان، همان چیزی است که برای رهایی از شر بوی بد دهان به آن نیاز دارید.
-
زبان تان را هم مسواک بزنید
زبان شما محل تجمع باکتریهاست؛ بنابراین مسواک زدن زبان میتواند بوی بد دهان را کم کند. افرادی که اصطلاحا زبانشان بار دارد مثل سیگاریها یا کسانی که دچار بیماری خشکی دهان هستند، تجمع باکتریها در زبان شان شدیدتر است و باید از اسکراپر (لایهبردار) زبان برای تمیز کردن زبانشان استفاده کنند. میتوانید از مسواکهایی استفاده کنید که قسمت مخصوص تمیز کردن زبان دارند.
-
جویدن آدامس
جویدن آدامس بدون قند نفس بدبوی شما را خوش بو میکند. این باعث بهبود جریان سالم بزاق در دهان شما میشود. بهتر است آدامس با طعم هایی مثل نعناع رو انتخاب کنید.
-
جعفری
جعفری نه تنها گوارش را موثر و آسان می کند، بلکه هم چنین درمان خانگی خوبی برای رفع بوی بد دهان به شمار می رود.سبزینه ی موجود در جعفری به عنوان یک عامل ضد باکتری عمل می کند و به از بین بردن باکتری های عامل بوی بد در دهان و گلو کمک می نماید. برگ های تازه ی جعفری را به مدت 15 دقیقه بجوید و تفاله آن را خارج کنید.
-
سرکه سیب
سرکه سیب یک درمان خانگی عالی برای رفع بوی بد دهان است، که به خاطر تاثیر سرکه در تعادل pH دهان این کارایی را دارد. البته تاثیر سرکه در مقابله با باکتریهای موجود در دهان قابل انکار نیست. مقداری سرکه سیب را هر روز صبح با یه لیوان آب مخلوط کنید و در دهان خود نگه دارید تا بوی بد دهان را کنترل کند.
کلام آخر
مجموعه دکتر مهندس امیدوار است، از این درمانهای خانگی استفاده کنید؛ به زودی میتوانید بدون ترس و خجالت لبخند بزنید، صحبت کنید و بخندید. البته باز هم اگر با وجود کنترل این عوامل، بوی بد دهان همچنان ادامه دارد، توصیه می شود برای انجام تست های بیشتر و رد سایر مشکلات، به پزشک مراجعه کنید.