چکیده
جوش صورت یکی از دغدغه هایی هست که خیلی از افراد در برهه ای از زندگیشون با اون دست و پنجه نرم می کنن. هرچند عوامل زیادی در بروز جوش صورت یا بهبود اون مؤثر هستن و رژیم غذایی تنها یکی از این عوامل بهشمار میره، اما نباید تاثیر رژیم غذایی رو دست کم گرفت .
ما در این مقاله از مجله سلامت دکتر مهندس جوش صورت، علت جوش صورت تا نقش تغذیه در جوش صورت رو بررسی کردیم پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
خوراکی های مفید برای جوش صورت
جوش صورت
جوش صورت از مشکلات رایج در سنین نوجوانی است که معمولا به دلیل جمع شدن سلولهای مرده پوست و چربی در منافذ پوستی در اطراف فولیکولهای مو ایجاد میشود.
افراد مختلف ممکن است این جوش را بهصورت سرسیاه، سرسفید یا التهابی تجربه کنند، بخصوص اگر در نواحی گونهها، پیشانی و چانه دیده شود.
در سنین بزرگسالی نیز میتوان انواعی از آن را مشاهده کرد که ممکن است ناشی از عواملی همچون تغییرات هورمونی در اثر بارداری یا زایمان، برخی بیماریها یا مراقبت نادرست از پوست باشد.
دلایل ایجاد جوشها
- استفاده از لوازم آرایشی نامرغوب یا فاسد شده
- وجود برخی بیماریها و استفاده از داروهای خاص
- سیگار و قلیان
- رژیم غذایی نامناسب
- آلودگیهای محیطی
- عوامل ژنتیکی
- تغییرات هورمونی در نوجوانی
- مشکلات زنانه
- استرس
- عدم رعایت بهداشت و نظافت پوست
خداحافظی با جوش ها با ژل شستشوی صورت
چه بخوریم جوش نزنیم؟
رژیم غذایی نقش مهمی در سلامت پوست و بروز جوش در صورت دارد. بنابراین می توان با رعایت یک سری نکات در تغذیه از جوش صورت جلوگیری نماییم.
-
کلم بروکلی
کلم بروکلی، یکی از سبزی های بی نظیر برای مقابله با جوش ها و افزایش شفافیت پوست است. آنتی اکسیدان های مهمی مانند ویتامین های A، B، C، E و K در کلم بروکلی وجود دارند که همگی درخشش و شفافیت پوست را تقویت می کنند و نقش مهمی در احیای بافت های آسیب دیده برعهده می گیرند. در ضمن، اسیدهای چرب امگا 3، کلسیم و فولات موجود در کلم بروکلی هم فرایند بهبود مشکلات پوستی را بهتر می کنند و برای عملکرد هرچه بهتر سلول های پوستی مفید هستند. شما می توانید کلم بروکلی را به صورت خام به سالاد اضافه کنید یا آن را به صورت بخارپز بخورید.
-
استفاده از عسل طبیعی جای قند و شکر
افرادی که غذاهای قندی مصرف می کنند نسبت به سایر افراد 30 درصد بیشتر در معرض آکنه قرار دارند زیرا مصرف این غذاها سطح قند خون را افزایش می دهد. این قند ها از جریان خون و سلول ها در رفت و آمد بوده و در نتیجه باعث ایجاد آکنه خواهند شد.
چای سبز مفید برای جوش و آکنه
-
مطالعه ای در کره جنوبی نشان داد که چای سبز دارای آنتی اکسیدان فراوانی است و باعث کاهش اندازه سلول های ایجادکننده جوش می شود. مصرف مداوم چای سبز به مدت 8 هفته موثر است.
-
نوشیدن چای نعناع
نعناع خاصیت ضد باکتری قوی دارد و دارای اسید سالیسیلیک است که هر دو به طور موثر از آکنه جلوگیری می کنند.
هم چنین حاوی ویتامین A است که ترشح روغن را در افرادی که پوستی چربی و جوش دارند کنترل می کند.
استفاده از این جز باعث خشک شدن و رفع آکنه می شود در حالی که منافذ خود را تمیز می کنند.
-
شیربادام
اسیدهای چرب غیر اشباع موجود در شیر بادام به کنترل چربی پوست کمک کرده و برای پیشگیری و درمان آکنه و جوش صورت مفید هستند.
-
آب بنوشید
برای جلوگیری از جوش صورت لازم است مصرف آب را افزایش دهید.
آب یک نوشیدنی سالم برای بدن و کاهشدهنده آکنه است. یادتان باشد که پوست برای قرار گرفتن در وضعیت بهتر باید بهخوبی مرطوب شود.
بنابراین همیشه و در همه حال باید یک بطری آب دم دستتان باشد.
-
گردو
گردو سرشار از سلنیوم است و به نظر میرسد این آنتی اکسیدان قوی تأثیر پیشگیرانهای روی پیدایش آکنهها دارد.
به خاطر اینکه سلنیوم از سلولها در مقابل ضایعات التهابی مراقبت و خاصیت ارتجاعی پوست را حفظ میکند.
این آنتی اکسیدان در همراهی با ویتامینهای E و A تأثیر بیشتری بر جای میگذارد بنابراین توصیه میشود گردو را همراه بادام و اندکی فلفل قرمز میل کنید.
-
ماهی و تخم کتان
رژیم غذایی معمول برخی مناطق جهان معمولا حاوی مقادیر قابل توجهی اسیدهای چرب امگا ۶ است که ارتباط مستقیمی با التهابات سلولهای بدن دارد.
بنابراین پیروی از این نوع رژیمهای غذایی میتواند مفید باشد.
خوردن مواد خوراکی که میزان بیشتری اسیدهای چرب امگا۳ دارند، مانند انواع ماهیهای چرب، گردو، بذر کتان و مواد خوراکی مشابه، می تواند از التهاب بیشتر سلولهای بدن جلوگیری کرده و وضعیت جوشهای صورت را بهبود بخشد.
چه غذاهایی برای جوش صورت مضر است؟
برخی خوراکی ها معمولاً موجب جوش زدن بیشتر می شوند
شیرینی ها
مقصر بعدی که سبب بروز آکنه می شود ،شیرینی است. خوراکی هایی که باعث افزایش سریع انسولین شده معمولا سبب ایجاد آکنه نیز می شوند و این امر فراتر از شیرینی است و شامل ماکارونی، آرد سفید و سایر مواد غذایی که شاخص قند خون را بالا می برند می شود.
-
شیر گاو
شیر گاو، قندخون را افزایش میدهد. این امر میتواند التهابات پوستی را افزایش دهد که این خود منجر به جوش صورت میشود.
از طرفی شیر گاو، سطح انسولین خون را بالا میبرد که باعث چربی پوست (سبوم) میشود. بسیاری از شیرهایی که در بازار وجود دارند.
-
فست فودها
غذاهای چرب بهخصوص فستفودها که بهطور معمول حاوی چربیهای مضر هستند، به سرعت بدن را دچار التهاب کرده و پوست صورت با جوشزدن نسبت به این التهابات عکسالعمل نشان میدهد.
میزان این التهابات میتواند آنقدر جدی باشد که حتی حملات آسم در دوران کودکی را هم تشدید کند. پس اگر در مسیر رفتن به یک فستفود هستید، عزمتان را جزم کنید و فقط یک سالاد سفارش دهید.
-
کلام آخر
درست است که رژیم غذایی ارتباط مستقیمی با بروز جوش دارد، اما قطعا رعایت نکات دیگر هم در کنار آن می تواند کمک کننده باشد. یکی از این نکات مانند داشتن خواب کافی است. همان طور که می دانید جوشهای پوستی و خواب رابطه بسیار تنگاتنگی است زیرا خواب، بهترین زمان برای فرآیند، هضم غذا است و بخش عمده مواد زاید و خام که در اندامهای مختلف انباشته شده در این زمان هضم یا ادامه دفع میشود در واقع یک خواب مناسب، امکان دفع مواد زائد بدن و داشتن یک زندگی سالم را نوید میدهد.