چکیده تخمین زمان مطالعه: 4 دقیقه
افزایش یا کاهش فاصله زمانی بین دو عادت ماهانه را قاعدگی نامنظم می گویند. فاصله شروع یک خونریزی تا خونریزی بعدی در بدن هر زنی نسبت به زن دیگر فرق میکند. بنابراین فاصله بین شروع دو قاعدگی در هر فرد بین ۲۵ تا ۳۵ روز است. اگر فاصله دو خونریزی بیش از ۳۵ روز باشد، معمولاً عقبافتادگی قاعدگی مطرح میشود. تغییرات در سطح هورمون، تائیر زیادی بر چرخه قاعدگی دارد.
در این قسمت از مجله سلامت دکتر مهندس به 7 علت قاعدگی نامنظم پرداخته شده است و در پایان نیز به مسئله نگران کننده ای با عنوان" چه زمانی قاعدگی نامنظم خطرناک می شود" دامن می زند.
هم چنین بخوانید: علت پریود نشدن طولانی چیست؟ |
چه زمان می توان گفت که پریود نامنظم است؟
طول دوره طبیعی بین دو قاعدگی 28 روز، بعلاوه یا منهای 7 روز خواهد بود. قاعدگی زمانی نامنظم خوانده می شود که زودتر از 21 روز شروع شود و یا خونریزی، بیش از 8 روز ادامه پیدا کند. البته پریودهای دیرهنگام و یا خونریزی های کوتاه مدت نیز از علائم قاعدگی نامنظم است. برای تشخیص قاعدگی، از آخرین روز پریود قبلی و اولین روز پریود بعدی را شمارش کنید. به مدت سه ماه این کار را تکرار کنید. اگر تفاوت روزهای بین توقف و شروع پریود بعدی در طی این سه ماه خیلی زیاد شد، پریود شما نامنظم است.
7 علت قاعدگی نامنظم
پروژسترون و استروژن دو هورمون اصلی هستند که روی چرخه قاعدگی خانم ها تاثیر می گذارند. استروژن به کامل شدن تخمک ها قبل از تخم گذاری و رشد و کامل شدن پوشش داخلی رحم کمک می کند. پروژسترون از سوی دیگر به طور عمده ساخت دیواره داخل رحم را کنترل می کند و در طول بارداری به رشد و تثبیت دیواره ی آن کمک می کند. اگر بارداری اتفاق نیفتد، سطح سلول های پروژسترون افت می کند و دیواره رحم می ریزد که همان قاعدگی است.
دلایل زیر جزو مهم ترین دلیل قاعدگی نامنظم می باشند :
رژیم های غذایی یک علت قاعدگی نامنظم می باشد. کاهش وزن بالا می تواند باعث شود قاعدگی تان عقب بیفتد. کاهش وزن به دلیل رژیم گرفتن یا اختلال تغذیه ای می تواند باعث ایجاد نوساناتی در غده تیروئید شود که به نوبه خود منجر به کاهش این هورمون های تولید مثلی می شوند. همین باعث از دست دادن قاعدگی می شود، شرایطی که به آن آمنوره ثانویه می گویند. آمنور با کاهش 10 درصد از وزن بدن در مدت زمانی کوتاه ممکن است اتفاق بیفتد. این یعنی کاهش پنج کیلو در کسی که وزن فعلی اش 54 کیلو است و منجر به چنین اتفاقی می شود.
خانم هایی که کمبود وزن دارند به اندازه کافی استروژن تولید نمی کنند. بعلاوه اگر به اندازه کافی چربی نداشته باشید سلول ها قادر نخواهند بود کلسترول را تبدیل به استروژن کنند. به خاطر داشته باشید برای ساخت دیواره رحم و منظم شدن قاعدگی به استروژن کافی نیاز دارید. بنابراین خانم هایی که چربی کمی در بدن خود دارند کمتر پریود می شوند و مدت زمان بیشتری بدون تخمک گذاری باقی می مانند.
-
استرس
هنگامی که در شرایط استرس زا قرار میگیریم، بعضی هورمونها در بدن ما شروع به ترشح میکنند. هورمون کورتیزول یکی از این هورمونهاست. این هورمون روی سیستم ایمنی، دستگاه گوارش، پوست و سایر ارگانهای بدن ما اثر میگذارد. استرس شدید و طولانیمدت، میتواند به میزان قابل توجهی تعادل هورمونها را به هم بریزد. همین عدم تعادل ممکن است منجر به مشکلاتی ازقبیل: قطع، تأخیر یا نامنظمی در عادات ماهیانه خانمها شود. پژوهشگران معتقدند زنانی که شغلهای پراسترس دارند، ۵۰درصد بیشتر از زنانی که شغلشان استرسزا نیست، دورههای قاعدگی کوتاهمدت (کمتر از ۲۴ روز) خواهند داشت.
راحت ترین پریودی زندگیت رو با کاپ قاعدگی تجربه کن!
غده تیروئید (تیروئید) یک غده پروانهای شکل است که در قسمت جلوی گردن قرار گرفته است نقش بسیار مهمی را در حفظ سلامت بدن ایفا می کند و به طور مستقیم بر تخمدان ها که به طور غیر مستقیم بر هورمون جنسی که با گلوبولین پیوند میدهد تاثیر میگذارد. با توجه به ارتباطی که بین غده تیروئید و هورمونها و دستگاه تولید مثل وجود دارد، میتوان گفت که بروز هر گونه نقصی در عملکرد غده تیروئید، یک علت قاعدگی نامنظم به شمار می رود. این در حالی است که بروز مشکل در چرخه قاعدگی در افرادی که دچار بیماری شدید تیروئید هستند در مقایسه با افرادی که به طور متوسط یا خفیف به این اختلال مبتلا شدهاند بسیار شایع است. از دست دادن چرخه قاعدگی یا نامنظم بودن آن میتواند به علت افزایش سطح هورمون آزاد کننده تیروئید (TRH) در زنان مبتلا به کم کاری غده تیروئید رخ دهد. افزایش سطح این هورمون باعث میشود که غده هیپوفیز (یک غده کوچک به اندازه نخود است و در ساقه مغز قرار گرفته است) پرولاکتین بیشتری تولید کند. پرولاکتین باعث اختلال در تولید استروژن از تخمدان میشود و در نتیجه منجر به از دست دادن چرخه قاعدگی یا نامنظم بودن قاعدگی خواهد شد.
-
یائسگی
در یائسگی نیز مانند بارداری، هورمونهای بدن تغییر می کنند. نامنظم شدن عادتماهیانه میتواند 10 سال قبل از یائسگی شروع شود. استروژن یک هورمون جنسی زنانه است که لایه ی داخلی واژن را نرم و ضخیم می کند. خشکی واژن به دلیل کاهش سطح استروژن ایجاد می شود. با افزایش سن، به دلیل تغییر در تولید هورمون ها دیواره ی واژن نازک می شود. تغییرات هورمونی شایع ترین علت خشکی واژن است، اما تنها علت آن نیست. خشکی واژن علامتی است که غالبا بعد از یائسگی در خانم ها دیده می شود.
-
قرار دادن آی یو دی
قرار دادن آی یو دی (وسیله درون رحمی) در رحم گاهی به خونریزی شدید منجر میشود، حال آن که قرص ضد بارداری باعث لکه بینی بین دو عادت ماهانه میشود. در ابتدای مصرف این قرصها ممکن است خونریزی اندکی رخ دهد که معمولاً کوتاهتر و کم حجم تر از عادت ماهانه معمول است و پس از چند ماه برطرف میشود.
این بیماری یکی از انواع کیست تخمدان است و کیستهای کوچکی در تخمدان ایجاد میکند که در روند تخمکگذاری اختلال ایجاد میکنند. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک معمولا سابقهی قاعدگی نامنظم دارند. بهعلاوه این سندرم تخمدان میتواند باعث ناباروری شود و خطر ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی را نیز افزایش بدهد.
-
بیماریهای مزمن
برخی از بیماریهای مزمن از قبیل دیابت و بیماری سلیاک میتوانند مهم ترین علت قاعدگی نامنظم باشد. تغییراتی که در سطح قند خون به وجود میآید با تغییرات هورمونی ارتباط دارد به این ترتیب اگرچه این عارضه به ندرت رخ میدهد، کنترل نامناسب دیابت میتواند باعث ایجاد اختلال در چرخه قاعدگی شود. بیماری سلیاک نیز باعث ایجاد التهاب میشود که میتواند منجر به آسیب دیدگی روده کوچک گردد. در این بیماری بدن نمیتواند مواد مغذی مورد نیاز خود را جذب نماید. این اختلال نیز میتواند باعث توقف یا به تاخیر افتادن چرخه قاعدگی شود.
چه زمانی قاعدگی نامنظم خطرناک می شود؟
درصورتی که چند بار در سال دچار قاعدگی نامنظم میشوید جای نگرانی نیست، اما اگر این موضوع به طور مرتب اتفاق میافتد، باید به پزشک مراجعه کنید تا از نظر مشکلات تخمکگذاری یا سایر بیماریها بررسی شوید .اگر پریودهای نامنظم شما مدت هاست ادامه پیدا کرده، باید سندرم تخمدان پلی کیستیک در شما بررسی شود. این بیماری 10 درصد زنان در سن باروری را درگیر می کند. علاوه بر این باید اختلالات تیروئیدی و سایر بیماری های مرتبط به پریود نامنظم نیز بررسی شوند. پریود نامنظم، بارداری را نیز مشکل خواهد کرد، به خصوص اگر هر ماه تخمک گذاری انجام نشود. پزشک می تواند آزمایش هایی را تجویز کند که روند تخمک گذاری ماهانه شما بررسی شود.
برای زنانی که قصد بچه دار شدن دارند اما پریودشان نامنظم است، عموماً دارو های باروری که تخمک گذاری را افزایش می دهند، تجویز می کنند. با اینکه زنان با پریود های نامنظم نیز به راحتی می توانند باردار شوند، اما این فرصت خوبی خواهد بود تا دکتر چکاپ کامل بر روی آنها انجام دهد تا مطمئن شود که مشکل خاصی وجود ندارد.