چکیده
تاثیر ورزش دوران پریودی برای بدن چگونه است؟!
معمولاً ورزش در پریودی برای بسیاری از زنان یک مشکل بزرگ است، اما مطالعات مختلف ثابت میکند که تمرینات ورزشی دوران پریودی، به تسکین درد و بهبود خلق و خو کمک میکند.
افراد زیادی در دوره پریودی ورزش را صرفا به این دلیل که پریود شدهاند کنار میگذارند، اما واقعا دلیلی بر این کار وجود ندارد.
ما در این مقاله از مجله سلامت دکتر مهندس ورزش در دوران قاعدگی و نکاتی در هنگام ورزش کردن در عادت ماهیانه را بررسی کردیم پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
آیا در زمان پریودی می توان ورزش کرد؟
جواب را ساده و در یک خط به شما می گویم: ورزش در دوران قاعدگی با رعایت نکاتی، مجاز و بدون خطر است. هیچ متخصص زنانی شما را از ورزش کردن در دوران قاعدگی یا عادت ماهیانه منع نمی کند، زیرا اساساً ورزش در دوران قاعگی برای شما مشکلی ایجاد نمی کند و می تواند مفید هم باشد.
زنان در دوران پریودی به دلیل تغییرات فیزیولوژیکی و هورمونی معمولا احساس درد، ناراحتی و خونریزی دارند، در نتیجه بسیاری از زنان فعالیتهای ورزشی و حتی فعالیتهای جسمانی روزانه خود را محدود میکنند، در حالی که به هیچ عنوان باعث افزایش درد و خونریزی نمیشود.
افزایش سطح فعالیت و افزایش میزان کالری مصرفی، سرعت تخلیه خون را در خانمها افزایش میدهد. البته میزان خونی که هر ماه از بدن یک خانم خارج میشود یکسان و از پیش تعیین شده است و هیچ ارتباطی به سطح فعالیت آنها ندارد، حتی افزایش سرعت تخلیه خون باعث کاهش درد میشود.
مزایای ورزش دوران پریودی
-
بهبود روحیه و خلق و خو
براساس مطالب ارائه شده انجام حرکات ورزشی برای کاهش احساس افسردگی مفید است. بنابراین با ورزش کردن می توانید احساس غم و اندوه، تحریک پذیری یا عصبانیت در دوران پریود را برطرف کرده و روحیه خود را تقویت کنید.
-
کاهش خستگی
افزایش احساس خستگی در طول دوره قاعدگی یکی از علائم تغییرات هورمونی در بدن زنان است. فعالیت بدنی می تواند سطوح انرژی را در طی دوره پریودی افزایش دهد.
-
کاهش درد قاعدگی
تحقیقات نشدان داده است در یک بازه زمانی 8 هفته ای، شدت درد قاعدگی در زنانی که سه روز در هفته به مدت حداقل 30 دقیقه ورزش کردند، کمتر از زنان بی تحرک بود. در نتیجه ورزش در طول و قبل از یک دوره پریود ممکن است علائم را کاهش دهد.
نیازی به فعالیت بدنی شدید یا طولانی نیست. می توانید دو بار در روز به مدت 15 دقیقه پیاده روی کنید و از مزایای آن بهره مند شوید.
به طور کلی، انجام ورزش- خواه در دوران قاعدگی خود باشید یا خیر- یک انتخاب مفید است و باعث حفظ وزن در محدوده سالم شده و سلامت قلب و ریه ها را تضمین می کند.
بهترین ورزش در پریودی چیست؟
پیاده روی
پیاده روی یکی از سادهترین ورزشهاست. شما در هر زمان و مکان، بدون این که نیاز به تجهیزات خاصی داشته باشید میتواند این ورزش را انجام دهید. فقط حواستان به زمان پیاده روی در دوران عادت ماهانه باشد.
شما نباید مدت زمان زیادی و با سرعت زیادی پیاده روی کنید. هر چه در این دوران تعادل را بیشتر حفظ کنید، بهتر است.
ورزشهای کششی و تعادلی
یوگا ورزش فوق العادهای برای ریلکس کردن عضلات و کاهش درد و گرفتگی عضلات است؛ بنابراین میتوانید آن را در دوران پربود انجام دهید، به شرطی که حرکات را درست اجرا کنید.
پیلاتس نیز مثل یوگا باعث کشش عضلات میشود و دردهای جسمی شما را در این دوران کاهش میدهد. ورزش تای چی نیز میتواند برای رهایی از تنش و استرس این دوران، برایتان مفید باشد.
ورزشهای هوازی یا ایروبیک سبک
منظور ما از سبک این است که شما نباید در دوران قاعدگی به بدنتان بیش از حد فشار آورید. از این رو اگر میخواهید ورزشهای هوازی انجام دهید، بهتر است که زمان آن را نسبت به روزهای عادی، کمتر کنید.
به عنوان مثال، اگر در روزهای عادی ۱ ساعت ایروبیک کار میکردید، این زمان را به نیم ساعت کاهش دهید.
پلانک
پلانک، یک تمرین فوقالعاده در طول دورهه پریود شماست، زیرا باعث میشود که کل بدنتان، یک تمرین شدید انجام دهد، بدون آنکه مجبور باشید تلاش اضافه کنید!
تمام کاری که باید انجام دهید، این است که رو به شکم دراز بکشید و سعی کنید تنها با تکیه دادن ساعد و انگشتان پاهایتان به زمین، بدنتان را بالا و ثابت نگاه دارید. برای چندین لحظه در این وضعیت بمانید، سپس تمرین را تکرار کنید.
ورزشهای قدرتی
اگر شما بدنسازی یا با وزنه کار میکنید، سعی کنید که در این دوران از وزنههای سبکتر استفاده کنید. مثلا اگر قبلا برای جلو بازو از وزنههای ۵ کیلویی استفاده میکردید، آن را به ۳ کیلو کاهش دهید.
بلند کردن ورزنههای سنگین در دوران عادت ماهانه نه تنها برایتان مفید نیست، بلکه به بدنتان هم آسیب میرساند.
از چه فعالیتهایی باید در دوران قاعدگی اجتناب کنید؟
اکثر خانم ها برای حفظ روال عادی ورزش خود طی دوره قاعدگی لازم است برخی از تغییرات جزئی را در تمرینات ایجاد کنند، اما از طرفی برخی تمرینات هم وجود دارد که بهتر است در این زمان به طور کامل از آن ها دوری کنید.
تمرینات شدید هوازی
سطح هورمون های پروژسترون و استروژن در طول دوره قاعدگی در کمترین حد خود است و باعث می شود احساس خستگی و انرژی کمتری داشته باشید. اگر احساس خستگی غیر معمولی دارید، باید در طی این چند روز از انجام تمرینات هوازی یا استقامتی دوری کنید.
حرکاتی که علائم شما را بدتر می کند.
باید از انجام حرکات و ورزش هایی که علائم شما را بدتر می کنند، خودداری کنید. به عنوان مثال اگر لگن درد دارید، انجام اسکات ممکن است باعث ناراحتی شما شود، اگر گرفتگی های شدیدی را تجربه می کنید کرانچ ممکن است باعث ناراحتی تان شود.
همچنین توصیه می شود از انجام تمریناتی که سنگین هستند یا مدت زمان طولانی نیاز دارند، خودداری کنید و در صورت احساس خستگی لازم است زمان تمرین خود را کاهش دهید.
پریود و ورزش و رعایت بهداشت
رعایت بهداشت فردی در زمان قاعدگی بسیار مهم است. تنها کافیست در رابطه با ورزش در قاعدگی، چند قانون کلی را رعایت کنید.
- هنگام دوش گرفتن، حتما از صابون یا شامپو بدن استفاده کنید.
- لباس زیر خود را تعویض کنید.
- از تامپون یا نوار بهداشتی نو استفاده کنید.
- اگر احساس می کنید خون به لباستان نشت کرده است، حتما آن را تعویض کنید.
کلام آخر
همانطور که میدانید ورزش برای سلامت بدن و ذهن مفید است. تاکنون هیچ دلیل علمی و منطقی به ثبت نرسیده که گفته شود “ورزش در دوره قاعدگی مضر است.” در واقع شواهدی وجود دارد که نشان میدهد ورزش در این دوران میتواند مفید هم باشد.
همانطور که در ابتدای مقاله گفتهایم ورزش را ادامه دهید اما از شدت انجام آن پرهیز کنید. به خصوص اگر احساس خستگی و درد شدید میکنید تمرینات خود را تغییر دهید و ورزشهایی مانند: یوگا و مدیتیشن، کگل را انجام دهید.