چکیده تخمین زمان مطالعه: 5 دقیقه
چه چیزی 2 بار پریود در ماه را به وجود می آورد؟ این که شما به عنوان یک زن مجبور به تحمل دوران پریودی به تکرار دفعات متوالی باشید احتمالا ناامیدکننده و دشوار است. اما چرا بدن شما به قاعدگی چنین واکنشی نشان می دهد؟
میانگین سیکل قاعدگی 28 روز طول میکشد اما میتواند از 24 تا 38 روز متغیر باشد. اگر این سیکل کوتاهتر از این باشد، گفته میشود که فرد دو بار قاعدگی در یک ماه را تجربه میکند و اگر طولانی تر باشد فرد دچار تاخیر در پریود می شود.
جلو افتادن و عقب افتادن پریود اصلا خوشایند نیست و همیشه یکی از دغدغه های بانوان است. فاکتورهای بسیاری وجود دارند که باعث پریود زودتر و دیرتر از موعد میشوند. در همین راستا این بخش از مجله سلامت دکتر مهندس به علت 2 بار پریود شدن در یک ماه می پردازد.
برای دسترسی سریع تر به محتوای پیج از لینک های زیر استفاده کنید: 1. علت 2 بار پریود شدن در یک ماه چیست؟ 1-1. استرس 1-2. نوسانات هورمونی حوالی دوره یائسگی 1-3. پیشگیری از بارداری 1-4. درست کار نکردن تیروئید 1-5. تغییر وزن سریع 1-6. اندومتریوز 1-7. عفونت واژن یا رحم 1-8. بیماریهای جنسی زنانه 1-9. سندرم تخمدان پلی کیستیک PCOS 1-10. سلول های سرطانی یا پیش سرطانی |
علت 2 بار پریود شدن در یک ماه چیست؟
استرس شدید سبب بروز اختلال در تولیدهورمون آزاد کننده گنادوتروپین میشود. بنابراین زمانی که فرد دچار استرس شدید میشود، این هورمون به اندازه کافی ترشح نشده و چرخه پریود برهم میخورد. استرس دائمی و بودن در شرایط استرسزا روند طبیعی قاعدگی را مختل میکند و باید جهت کاهش سطح استرس بدن فکری اساسی بکنید. این هورمون عامل اصلی تنظیم تخمکگذاری و چرخه قاعدگی محسوب میشود. یکی از مهمترین علل زود پریود شدن یا تاخیر در پریود استرس است. استرس ممکن است فیزیکی، هیجانی و یا ناشی از محیط اطراف باشد. استرس از هر نوعی سبب به هم ریختن تعادل هورمونی در خانمها شده و منجر به انواع مختلف اختلالات قاعدگی میگردد. اگر علت، استرس باشد به راحتی با تجویز دارو قابل درمان است.
در طول سالهای منتهی به یائسگی زنان، هورمونهای زن شروع به تغییر میکنند. این دوره ممکن است تا ۱۰ سال طول بکشد و در طول آن انواع تغییرات چرخه قاعدگی از جمله داشتن دوره پریود کوتاه، پرش از دوره پریودی، بیشتر شدن فواصل پریود یا خونریزی کم و شدید تجربه میشود. برخی از خانمها در این مدت دو بار پریودی را در یک ماه تجربه میکنند. اگر در حال حاضر این دوره را سپری میکنید، نگران این بینظمیها نباشید؛ چرا که کاملاً طبیعی است.
قرصهای ضدبارداری میتواند باعث شود عادت ماهیانه زودتر از معمول اتفاق افتد، بخصوص اگر شما فراموش کنید یک یا چند قرص را بخورید. آی یو دی یکی دیگر از عوامل ممکن در ایجاد قاعدگی زودرس یا تاخیر در دوره قاعدگی میتواند باشد. اگر قرص اورژانسی ضدبارداری که تحت عنوان قرص لوونورژسترول شناخته شده است را مصرف کنید، این احتمال را به وجود میآورید که قاعدگی بعدی زودتر اتفاق افتد.
غده تیروئید غیرفعال یا بیش از حد فعالی میتواند باعث دوبار پریود در ماه شود. هورمون های ترشح شده از تیروئید قاعدگی و تخمک گذاری را کنترل می کنند که تشخیص مشکل تیروئید با یک آزمایش خون امکان پذیر است.
افزایش وزن سریع یا کاهش وزن بیش از حد باعث تغییر هورمن های تاثیر گذار بر تخمک گذاری می شود. معمولا اگر ورزش شدید یا کاهش وزن شدید داشته باشید بدن به تصور وارد شدن به وضعیت قحطی و این که زمان خوبی برای بچه دار شدن نیست تخمک گذاری را متوقف می کند. ولی اگر اضافه وزن بیش از حد داشت باشید ممکن است خونریزی نامنظم اتفاق بیوفتد که بیشتر یا کمتر از حد طبیعی است. تنها ۱۰ درصد کاهش وزن میتواند موجب منظم شدن دوره پریود و ۱۰ درصد اضافه وزن میتواند باعث تاخیر در قاعدگی شود.
شاید برای شما هم مفید باشد: علت پریود نشدن طولانی چیست؟ |
اندومتریوز یک بیماری است که بافتی مشابه با بافت رحم در سایر نقاط بدن رشد می کند. اندومتریوز می تواند درد شکمی، گرفتگی عضلانی غیر عادی و خونریزی نامنظم را ایجاد کند که گاهی اوقات خونریزی ممکن است به اندازه ای زیاد باشد که همچون پریودی دیگری به نظر برسد. یک پزشک می تواند اندومتریوز را با استفاده از معاینه لگن و سونوگرافی تشخیص دهد. اگرچه یک جراحی کوچک به نام لاپاراسکوپی تنها راه قطعی برای تشخیص بیماری است.
عفونت واژن یا رحم
عفونت واژن و گردن رحم می توانند علت زود پریود شدن و ایجاد خونریزی بین دوره ای شوند. التهاب یا عفونت دهانه رحم با باکتری های واژینوز یا تریکومونیس میتواند باعث خونریزی نامنظم شود.
عفونت ها باید بلافاصله درمان شوند چون عفونت های منتقله از راه جنسی خطر ابتلا به ویروس اچ آی وی یا سایر بیماری های جنسی را افزایش می دهد.
عفونتهای منتقله جنسی مانند کلامیدیا و سوزاک بسیار شایع هستند. این عفونتهای باکتریایی معمولا علائمی ایجاد نمیکنند. هرچند از علائم آنها میتوان به لکه بینی یا ترشحات خفیف خونی اشاره کرد. بیماریهای آمیزشی به خصوص عفونت سوزاکی و کلامیدیائی میتوانند در خانمها سبب زود پریود شدن شوند. عفونت با کلامیدیا در خانمها خطیر است و سبب درد شدید شکمی، ترشحات چرکی از واژن و پریودهای نامنظم میشود.
راحت ترین پریودی زندگیت رو تجربه کن!
سندرم تخمدان پلی کیستیک به دلیل عدم تعادل هورمون است که بین 8 تا 20 درصد زنان را تحت تاثیر قرار می دهد که منجر به تخمک گذاری مکرر یا عدم تخمک گذاری و عدم تعادل استروژن، پروژسترون و تستوسترون در بدن می شود که یکی از علایم شایع آن خونریزی نامنظم است. از دیگر علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک مانند افزایش وزن و افزایش سطح تستوسترون همانند هورمون اندروژن است که میتواند باعث رشد موهای ضخیم بر روی صورت و سینهها شود.
-
سلول های سرطانی یا پیش سرطانی
سلول های سرطانی یا پیش سرطانی در رحم و گردن رحم منجر به خونریزی نامنظم می شوند بنابراین تشخیص زود هنگام در این موارد ضروی است. روش تشخیص وجود سلول های سرطانی بیوپسی، سونوگرافی ، بیوپسی سرویکس و پاپ اسمیر است.
چه هنگام باید به دکتر مراجعه کرد ؟
اگر برای کسی دو پریودی در یک ماه در طول دوره دو الی سه ماهه رخ دهد. یا بانوانی که دارای خونریزی سنگین هستند به طوری که مجبور به تعویض چندیدن تامپون در هر ساعت میباشند. همچنین عقب افتادن چرخه قاعدگی هم یکی دیگر از عواملی است که برای تشخیص آن باید به پزشک مراجعه کرد.