چکیده: تخمین زمان مطالعه: 4 دقیقه
رفتن به دستشویی و دفع ادرار یک نیاز طبیعی بدن است، اما خیلی از افراد عادت دارند تا آخرین لحظه ادرار خود را نگه دارند، در حالیکه از آسیب ها و خطرات ناشی از این کار بی خبرند. در این مقاله شما را با عوارض نگه داشتن ادرار آشنا می کنیم.
خطرات و عوارض نگه داشتن ادرار
-
افزایش احتمال تشکیل سنگ مثانه
ادرار حاوی رسوبات و کریستالهای متفاوتی است که شایعترین آن کریستالهای کلسیم اگزالات می باشد. یکی از عوامل مهم در جلوگیری از تشکیل سنگ در سیستم ادراری، تداوم جریان ادراری است. با نگه داشتن ادرار داخل مثانه، شانس رسوب این کریستال ها و تشکیل سنگ مثانه افزایش میابد.
-
بزرگ شدن مثانه
اگر عادت دارید دستشویی خود را نگه دارید، باید بدانید که مثانه تان را مجبور می کنید تا به مدت زمانی طولانی، میزان زیادی ادرار را در خود نگه دارد. در طولانی مدت این خطر وجود دارد که مثانه باز شده و گشادتر شود و این به نفع شما نخواهد بود.
این عضو از بدن به طور طبیعی در اندازه ای طراحی شده است که تا رسیدن به دستشویی میزان کافی ادرار را در خود نگه دارد.
اگر مثانه تان بزرگ تر از اندازه ی طبیعی خود شود، شما نیاز به دفع ادرار را احساس نخواهد کرد و به این ترتیب ادرار داخل مثانه می ماند و به این عضو آسیب جدی می زند. به طور عادی، مثانه ای با اندازه طبیعی نباید بیش از 440 میلی لیتر ادرار در خود نگه دارد. در واقع یک دور باطل شکل می گیرد، یعنی هر چه بیشتر ادرار خود را نگه دارید، خطر اینکه مثانه بزرگ تر شود بیشتر می گردد و هر چه مثانه بزرگتر شود، میزان ادرار ذخیره شده در آن بیشتر می شود و به این ترتیب جداره های این عضو، بیشتر و راحت تر تحریک می شود.
اگر گاهی فراموش می کنید که به موقع به دستشویی بروید، بهتر است ساعت موبایل خود را کوک کرده و به موقع مثانه ی خود را تخلیه کنید.
-
عفونت ادراری
ادرار حاوی میزان زیادی باکتری و سموم است که بدن به طور طبیعی از این طریق به بیرون دفع می کند. اگر عادت دارید که ادرار را به مدت طولانی داخل مثانه تان نگه دارید، باید بدانید که مثانه تان را تبدیل به لانه ی میکروب ها می کنید. همچنین میزان اسیدیته ی ادرار باعث تحریک دیواره مثانه و مجاری ادراری می شود. یادتان باشد که به طور طبیعی لازم است که روزانه بین شش تا هشت بار به دستشویی بروید و ادرار و ترکیبات ارگانیک را از بدن دفع کنید. برای این کار لازم است که با توجه به وزن، سن، جنسیت و شدت میزان فعالیت های بدن تان، به میزان کافی آب بنوشید. برای پیشگیری از ابتلا به عفونت های ادراری حتما هر 3 تا 4 ساعت یک بار به دستشویی بروید. مصرف موادغذایی و نوشیدنی های ادرارآور مانند هندوانه و چای کمرنگ به شما کمک می کند تا از شر سموم بدن خلاص شده و عفونت ادراری نگیرید.
در هر حال توجه داشته باشید که نرفتن به دستشویی و نگه داشتن ادرار در مثانه، شما را در معرض خطر ابتلا به عفونت ادراری قرار می دهد.
این محصول را از دست ندهید: توالت فرنگی سیار تاشو دسته دار آلومینیومی با قیف |
-
مشکل سیستیت و پیلونفریت
متاسفانه عفونت های ادراری جزئی به مرور زمان جدی و خطرناک تر می شوند. عفونت ناشی از نگه داشتن طولانی مدت ادرار به التهاب مجاری ادراری و جداره ی مثانه و سپس التهاب کلیه ها منجر می شود و در پی آن مشکلات جدی تری مانند سیستیت (التهاب مثانه) و پیلونفریت (التهاب لگنچه و کلیه) بروز می کند. مشکل سیستیت بیشتر خانم ها را درگیر می کند، چون بیشتر ادرار خود را نگه می دارند. البته شکل اندام تناسلی نیز در ابتلا به این مشکل دخالت دارد. افرادی که دچار این بیماری می شوند، در حین دفع ادرار در ناحیه ی لگن و زیر شکم خود احساس درد می کنند. اگر سیستیت به موقع درمان نشود، باکتری ها رشد و گسترش پیدا کرده و به کلیه ها و لگنچه می رسانند. برای محافظت از بدن تان در برابر این مشکلات، حتما به طور مرتب به دستشویی بروید و رنگ ادرارتان را چک کنید و از نگه داشتن ادرار، اکیدا بپرهیزید
-
عفونت معده
نگهداشتن ادرار نه تنها باعث درد در قسمت تحتانی شکم می شود، بلکه خطر ابتلا به عفونت معده را هم افزایش می دهد. زمانی که میکروبهای موجود در ادرار از بدن خارج نمی شود، فرد دچار عفونت معده هم میشود.
-
بی اختیاری ادرار
نگه داشتن ادرار در طولانی مدت باعث بی اختیاری ادرار می شود. ادرار در مثانه نگه داشته می شود و هنگامی که مثانه پر می شود، دریچه ی انتهایی مثانه که همیشه بسته است و فقط موقع دفع ادرار باز می شود، پیام هایی را به مغز ارسال می کند و خبر پر شدن مثانه را می دهد. این پیام ها حس ادرار کردن را در فرد به وجود می آورد.
زمانی که این پیام نادیده گرفته شود، بعد از مدتی عملکرد این اسفنگتر (دریچه) دچار اختلال می شود و زمان هایی که نباید باز شود، باز می شود و دفع بی اختیاری ادرار صورت می گیرد.
پیشنهاد مطالعه: درمان بی اختیاری ادرار |
-
درد در قسمت تحتانی شکم
نگهداشتن طولانیمدت ادرار، در قسمت تحتانی شکم درد ایجاد میکند.
-
درد هنگام دفع
نگه داشتن ادرار اگر به طور مداوم تکرار شود، باعث درد شدید هنگام دفع ادرار میشود.
-
پریشانی ذهن
نگه داشتن ادرار در پریشانی ذهن موثر است. نگه داشتن ادرار به اندازه مصرف الکل یا بی خوابی شدید ذهن را آشفته می کند و قدرت تمرکز فرد را مختل می کند. توان ذهنی انسان تا وقتی که مثانه پر نشود در حالت عادی و طبیعی است، اما موقع نگه داشتن ادرار، ذهن شخص به اندازه ی ذهن یک فرد الکلی یا فردی که یک شبانه روز نخوابیده است آشفته و پریشان می شود. نگه داشتن ادرار حین رانندگی، خطر تصادف را افزایش می دهد.