چکیده تخمین زمان مطالعه: 4 دقیقه
اوریون یک بیماری ویروسی مسری است، که در قدیم به آن بیماری گوشک نیزگفته می شد.بیماری اوریون در سنین 5 تا 10 سال شایعتر است، بزرگسالان بهندرت به اوریون مبتلا میشوند، اما در صورت دچار شدن، علائم و عوارض سختی را حس خواهند کرد. از علائم این عارضه میتوان به تورم و درد در ناحیه زیر گوش و فک، سفت شدن غدد پاروتید (غدد بزاقی واقع در ناحیه زاویه فکی)، تب، سردرد و کم اشتهایی اشاره کرد. این ویروس در هر زمانی از ۴۸ ساعت قبل تا ۶ روز پس از بروز علایم قابل سرایت است.این بخش از مجله سلامت دکتر مهندس به این مسئله که اوریون چیست و چه علائمی دارد می پردازد.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید: |
اوریون چیست
اوریون، گوشک یا بناریشک یک بیماری ویروسی توسط ویروس اوریون است که معمولاً کودکان را مبتلا میکند. تظاهر اصلی و عمده این بیماری التهاب غده بناگوشی است، ولی ممکن است این عفونت به غدههای دیگر، مانند لوزالمعده، مغز، بیضه و تخمدان هم گسترش یابد. این بیماری یک عفونت واگیردار است.
آیا اوریون مسری است؟
بله، ویروس اوریون مسری است. این ویروس از طریق پاشش قطرات ریز مایع هنگام خروج از دهان و بینی کسی که عطسه یا سرفه می کند و یا حتی می خندد، پخش می شود. ویروس هم چنین می تواند از طریق تماس مستقیم و یا نوشیدن از لیوان فرد آلوده منتقل شود. افرادی که مبتلا به اوریون هستند، از ۲ روز قبل از بروز علائم تا ۶ روز بعد از پایان بیماری، انتقال دهنده ویروس هستند. این بیماری می تواند از افرادی منتقل شود که مبتلا شده اند اما هیچ نشانه ای ندارند.
علل بیماری اریون
ارگانیسمی به نام ویروس پارامیکس علت پیدایش بیماری اریون است. این ویروس از طریق دهان و در مواردی مانند خارج شدن بزاق در هنگام صحبت کردن، عطسه، مصرف نوشیدنیهای مشترک، بوسیدن یا سرفه انتقال مییابد. این ویروس همچنین میتواند روی سطح اشیایی که بعداً اشخاص دیگری با آن تماس خواهند داشت، بنشیند. وقتی که ویروس به سطح دست شما برسد، شانس یافتن راهی برای ورود به دهان را به دست میآورد، به ویژه اگر شخص یک کودک باشد.
بیماری اوریون در حدود یک هفته قبل از تورم غدهها و حدود ۹ روز بعد از آن واگیر دار است؛ بنابراین شما میتوانید پیش از اینکه از ابتلای خود به بیماری آگاهی یابید، آن را به اشخاص دیگر انتقال دهید. البته این نکته در اغلب بیماریهای ویروسی معمول است.
علائم بیماری اوریون چیست؟
علائم بیماری معمولا ۲ تا ۳ هفته بعد از عفونیشدن در بیمار رخ میدهند. بااینحال، حدود ۲۰ درصد از افراد اصلا هیچ نشانهای از ابتلا به بیماری از خود نشان نمیدهند. در ابتدا، نشانههایی مانند آنفولانزا در فرد رخ میدهد:
- بدندرد؛
- سردرد؛
- بی اشتهایی یا حالت تهوع؛
- خستگی عمومی؛
- تب (درجه کم)
در طول چند روز، نشانههای معمول اوریون پیشرفت میکنند. علامت اصلی، دردناک شدن و تورم غدد پارتوئید است که یکی از مجموعههای غدد بزاقی بهحساب میآید و باعث میشود که صورت و گونههای فرد متورم بشود. تورم معمولا در هر دو سمت صورت رخ میدهد. سایر نشانههای این بیماری به قرار زیر است:
- وجود درد در ناحیهی متورم صورت؛
- احساس درد هنگام بلع؛
- ایجاد مشکل هنگام بلع؛
- تب (تا ۱۰۳ درجه فارنهایت و معادل تقریبا ۴۰ سانتی گراد)؛
- خشکی دهان؛
- درد مفاصل.
دیدن فرمایید از : انواع تب سنج |
تشخیص اوریون
به طور معمول میتوان با نگاه کردن به علائم آن به ویژه تورم صورت تشخیص داد اما به طور کلی ، در علم پزشکی از موارد زیر برای تشخیص اوریون استفاده میکنند :
• از داخل دهان به لوزه ها نگاه میکنند. اگر اوریون باشد ، لوزه ها به طرفین فشار وارد میکنند.
• نگاه کردن به دمای بیمار
• نمونه برداری از خون ، بزاق یا ادرار
• نمونه برداری از CSF (مایع مغزی نخاعی) که از ستون فقرات برداشته میشود. این آزمایش در موارد شدیدتر انجام میگیرد.
اوریون چند روز طول میکشد
درمان اوریون و مدت زمان لازم برای آن کودکان معمولا در حدود ۱۰ تا ۱۲ روز از ابتلا به اوریون درمان می شوند. حدود ۱ هفته طول می کشد تا تورم در هر غده بناگوشی ناپدید شود. اما هر دو غده همیشه در یک زمان متورم نیستند.
روش انتقال اوریون
این ویروس در هر زمانی از ۴۸ ساعت قبل تا ۶ روز پس از بروز علایم قابل سرایت است. اوریون از طریق تماس مستقیم با بزاق دهان مثلا روبوسی کردی با بیمار یا تنفس هوای آلوده منتقل میشود. همچنین استفاده از ظروف آلوده به بزاق فرد بیمار مانند قاشق یا لیوان ، باعث انتقال این بیماری میشود. به دلیل مسری بودن بسیار این بیماری ، قطره های بزاقی که هنگام عطسه کردن بیمار در هوا منتشر میشوند ، میتوانند سبب بیماری شوند.
عوارض بیماری
عوارضی که بیماری اوریون در پی دارد بالقوه خطرناک و بسیار نادر هستند ، اما این ویروس می تواند علاوه بر غدد بزاقی، روی دیگر قسمت های بدن نیز اثر بگذارد.شایع ترین عارضه اوریون در کوکان مننژيت میباشد که سبب بروز علائمی همچون سردرد، سفتی گردن، تب شدید و استفراغ می شود، که خوشبختانه این علائم، به محض گرفتن مايع نخاع کاهش پیدا می کند. مننژیت معمولا خوشخيم بوده وبدون هيچ عارضه ماندگاري بهبود مييابد.
اورکیت نامی دیگرازعارضه های این بیماری (البته برای بیماران مذکر) می باشدکه همان التهاب دردناک بیضه هاست و ترس و واهمه اکثر افراد ازاین عارضه می باشد. اگرچه این عارضه (اورکیت) نادراست، ملتهب شدن بیضه ها دراثرعفونت با ویروس اوریون درهرسنی ممکن است اتفاق افتد، امابه طورمعمول درپسرهای زیر 10 سال بیشتردیده می شود. همچنین این ویروس دردختران نیزمی تواند بعد از سنین بلوغ، باعث التهاب درتخمدان ها شود، اما سبب نازایی نخواهد شد.
از دیگر عوارض اوریون که نادر می باشد التهاب مغزی است. علایم مغزی ممکن است مشکلات عصبی را بوجود آورد؛ اگرچه مشکل جدی است اما به ندرت اتفاق می افتد. التهاب پانکراس ( لوزالمعده) نیز دیگر عارضه اوریون است، که علائم آن شامل تهوع واستفراغ و درد درقسمت بالای شکم می باشد.
اگر مادر آبستنی در ۳ ماه اول بارداری مبتلا به ویروس اوریون شود، خطر از بین رفتن جنین افزایش می یابد.
كري عصبي هم يكي ازعارضه های مهم اوريون ميباشد. به اين شکل که اوريون با اثر گذاشتن بروی حلزون گوش می تواند شديدترين کاهش شنوايي را به ویژه کاهش شنوايي يک طرفه برای کودکان را به وجود آورد.
درمان بیماری اوریون در کودکان
در صورتی که کودکی به اوریون مبتلا شود باید اقدامات زیر برای او انجام شود :
- غذاهای مایع مثل شیر، سوپ و یا ماست به او بدهید تا بلع غذا آسانتر بشود.
- درجه حرارت بدن را کنترل کنید و اگر حرارت بالا بود با استفاده از اسفنج مرطوب ، تب را پایین بیاورید
- برای برطرف کردن خشکی دهان ، مایعات فراوان به کودک بدهید و در صورت وجود مشکل در نوشیدن از نی استفاده کنید
- یک کیسه آب گرم را در یک حوله پیچیده و آن را روی موضع درد قرار دهید
- برای تأیید تشخیص هرچه زودتر با پزشک مشورت کنید.
- تا 5 روز پس از بین رفتن تورم غدد بزاقی ، از رفتن کودک به مدرسه جلوگیری کنید.
قطعا مفید خواهد بود: کیسه آبگرم کودک |
در این شرایط به پزشک خود مراجعه نمایید
- تب (اندازهگیری شده با درجه زیرزبانی) بالای ۳/۳۸ درجه سانتیگراد
بروز موارد زیر در طی بیماری: - استفراغ و درد شکم
- سردرد شدید که با استامینوفن تسکین نمییابد
- خوابآلودگی یا عدم توانایی در بیدار ماندن
- تورم یا درد بیضهها
- انقباض عضلات صورت
- تشنج
- ناراحتی یا قرمزی چشمهااگر شما دچار علایم جدید و غیر قابل توجیه شدهاید. داروهای مورد استفاده در درمان ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند.