چکیده
اگه استخوان شما دچار شکستگی شده، احتمالا دنبال روش هایی برای جوش خوردن سریع شکستگی استخوان هستین.
جوش خوردن استخوان، نیاز به گذشت زمان داره اما معمولا بیماران نسبت به اون بی حوصله هستن.
ما در این مقاله از مجله سلامت دکتر مهندس مدت زمان جوش خوردن شکستگی استخوان و درمان با داروی گیاهی برای جوش خوردن استخوان رو بررسی کردیم، پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
علائم شکستگی استخوان
اگر تا چند ساعت بعد از آسیب در ناحیه مورد نظر احساس درد می کنید، باید با پزشک مشورت کنید. پزشک به کمک عکس برداری، دنبال شکاف در محل شکستگی می گردد و در فواصل زمانی معین، معاینات لازم را انجام می دهد تا از پیشرفت روند درمان طی چند ماه مطمئن شود. پزشک با تست کم خونی، عفونت و دیابت دنبال دلیل شکستگی می گردد.
بدن برای اینکه شما را از وجود مشکل آگاه کند، به غیر از درد علائم هشداردهنده دیگر نیز از خود نشان می دهد. مثلا ممکن است حالت لرز و سرگیجه پیدا کنید. دور شکستگی علایم زیر مشاهده می شود:
- کبودی
- خشکی
- ورم
- حرارت
- ضعف
همچنین در تکان دادن ناحیه آسیب دیده احساس مشکل می کنید یا می بینید که شکل استخوان طبیعی نیست، مثلا در زاویه عجیبی خم شده است.
مدت زمان جوش خوردن استخوان ها
-
به طور کلی نمی توان به طور دقیق بیان کرد که مدت زمان جوش خوردن استخوان ها چقدر است، زیرا این موضوع به عوامل بسیاری از جمله بدن فرد وابسته است. اما به صورت میانگین بین 6 الی 8 هفته زمان احتیاج است تا بهبودی در استخوان ها حاصل شود.
این موضوع در خصوص تمامی استخوان ها وجود دارد یعنی بازو، مچ دست، کف پا و گردن. برای تمامی این موارد نمی توان زمان دقیقی مشخص کرد اما پس از گذشت 8 هفته می توانید فعالیت های خود را شروع کنید.
مواد مغذی برای جوش خوردن سریع استخوان
- کلسیم برای استحکام استخوان
- منیزیم برای تقویت
- ویتامین K و ویتامین C برای ترمیم زخم ها
- پروتئین برای ساختار و ماتریکس (فضای بین) استخوان
- ویتامین D برای کمک به جذب بیشتر کلسیم، اگر سطح کلسیم خونتان کم است
- کلاژن و فسفر
برای جوش خوردن استخوان چی بخوریم؟
تغذیه در ترمیم و جوش خوردن استخوان تاثیر بسیار بالایی دارد. در ادامه شما را با چند موادغذایی که روند جوش خوردن استخوان را تسریع می کند آشنا می کنیم.
تخم مرغ
اگر شیر غنی شده یا لبنیات مصرف نمی کنید باید به تامین ویتامین D مورد نیاز بدن خود از منابع دیگر بیشتر توجه داشته باشید. تخم مرغ کامل دارای مقداری کلسیم، ویتامین D و منیزیم است. همچنین، این ماده غذایی حاوی پروتئین، آهن، و ویتامین های B است که عواملی کلیدی برای سلامت کلی انسان هستند.
شیر سویا
اگر به عدم تحمل لاکتوز مبتلا هستید و نمی توانید محصولات لبنی مصرف کنید، استفاده از شیر سویای غنی شده یکی از بهترین گزینه هایی است که می توانید مد نظر قرار دهید. با ترکیب شیر سویا با دانه های چیا، اندکی عسل و میوه تازه می توانید دسری خوشمزه و مقوی تهیه کنید. همچنین، می توانید از شیر سویا به همراه غلات صبحانه خود استفاده کنید.
معجزه پای مرغ در جوش خوردن سریع استخوان
پای مرغ حاوی بسیاری ازپروتئین ها، ویتامین ها، مواد معدنی و حیاتی است که بدن انسان قادر به تولید آنها نیست.
از همین جهت به افرادی که دچار مشکلاتی مانند :خمیدگی که ناشی از کمبود کلسیم است، پوکی استخوان، آرتروز،نرمی استخوان(راشیتیسم) در کودکان و بزرگسالان، روماتیسم، شکستگی استخوان و به طور کلی تغییرات ساختمانی در استخوانها و نیز اختلال عملکرد عضلانی ناشی از کمبود کلسیم و ویتامین D را می توان با ااستفاده از این ماده غذایی درمان کرد
نکته ی مهم : افرادی که مبتلا به چربی خون و کلسترول بالا هستند باید هنگام خوردن این عصاره مقداری آب لیموترش و یا آب غوره به غذای خود اضافه کنند.
آناناس موثر در جوش خوردن سریع شکستگی استخوان
آناناس با کمترین کالری دارای پتاسیم، منیزیم و فسفر، آهن، مس، روی، منگنز، ید و حاوی ویتامین، اسیدهای میوه، فرمنتهای متعدد بوده و هضم غذاها را سریع میکند.
آناناس یک داروی ثمربخش است. ضد ترومبوز و عفونت ها است.
این میوه ضدباکتری و ویروس برای ترمیم سریع شکستگی استخوانها پوکی استخوان بسیار موثر بوده و از نظر دارویی باید روزانه حدود ۲۰ میلی گرم آب آناناس تازه نوشید.
آناناس برای یبوست مزمن موثر و قبل از غذا بخورید و میتواند جانشین شیر معده شود. این میوه اشتهای مبتلایان به سرطان را تنظیم میکند، زنان حامله نباید از آب آناناس بنوشند؛ زیرا بی رویه موجب سقط جنین میشود.
خواص معجزه آسای پودر سنجد در درمان پوکی استخوان و ترمیم مفاصل
سنجد برای ترمیم شکستگی، ترک استخوان و پوکی استخوان بی نظیر است؛ پودر هسته سنجد، غضروف ساز بوده و برای ترمیم مفاصل و کمردرد می توان آن را با شیر میل کرد.
شیر برای جوش خوردن استخوان
شیر منبع خوبی از پروتئین است که باعث افزایش سیستم خود ایمنی و خود درمانی بدن می شود.
علاوه بر کلسیم، ویتامین های مفید دیگری برای ترمیم شکستگی استخوان نیز در شیر وجود دارند.
ویتامین دی موجود درشیر با افزایش مقدار جذب کلسیم، به تغذیه استخوان ها کمک می کند.
بامیه
بامیه سرشار از ویتامین C،A و مواد معدنی مختلفی مانند کلسیم، پتاسیم و... است.
بامیه حالت قلیایی بدن را بالا میبرد و خواص ضدالتهابی دارد؛ در نتیجه برای حفاظت از غضروفها و کاهش التهاب مفاصل موثر است و مصرف آن توصیه میشود.
میگو
یکی دیگر از اسید آمینههای مورد نیاز غضروفها گلوکزامین است.
میگو جزو غذاهای دارای این اسید آمینه است، اما به دلیل داشتن کلسترول بالا مصرف زیاد آن به افرادی که دارای سابقه ژنتیکی و خانوادگی فشار خون و چربی خون بالا هستند توصیه نمیشود.
شکستگی استخوان و ماهی سالمون
ماهی سالمون اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین D دارند. این ها هم در تشکیل کلاژن نقش دارند. بشقاب خود را با غذاهایی مانند سبزیجات سبز و گل کلم ، بروکلی پر کنید
لوبیا سیاه و جوش خوردن سریع شکستگی استخوان
اگر به دنبال تقویت استخوان ها هستید، دلیل خوبی برای خوردن لوبیای سیاه پیدا کردید. این ماده معدنی برای درمان سریع تر اسکلت حیاتی است.
از مواد غذایی زیر پرهیز کنید
- شکر
- نمک
- گوشت قرمز
- مشروبات الکلی
- کافئین ( قهوه، نوشابه )
دخانیات
عوامل جوش نخوردن استخوان
زمانی که پس از جراحی یا شکستگی، استخوان جوش نمی خورد، این مشکل دلایل زیادی می تواند داشته باشد که زمینه ساز بروز آن هستند. مهم ترین دلایلی که باعث جوش نخوردن استخوان می شود در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
عوامل مرتبط با بیمار
- بالابودن سن بیمار
- تغذیه نامناسب
- سابقهی درمان با داروی استروئیدی
- سابقهی انجام پرتودرمانی
- مصرف داروهای ضدانعقاد خون
- کشیدن سیگار
- مصرف بالای الکل
فاکتورهای مرتبط با آسیبدیدگی
- باز بودن زخم شکستگی
- درگیر شدن بافتهای نرم در شکستگی
- از دست رفتن بخشی از استخوان که موجب ایجاد شکاف در استخوان شده
- نرسیدن خون کافی به محل شکستگی به علت وارد شدن آسیب به یکی از عروق خونرسان مجاور
- وارد شدن آسیب به عضلات و لایهی پیر استخوانی (لایه پوشاننده اطراف استخوان)
- خرد شدن شدید استخوان نیز می تواند علت دیر جوش خوردن استخوان باشد.
- عفونت
فاکتورهای مرتبط با نحوهی درمان بیمار
- بیحرکت کردن استخوانها به نحو نامناسب
- جدا شدن تکههای استخوانی شکسته شده از محل خود به علت کشیده شدن استخوانها بر اثر فشارهای خارجی یا فیکس کردن استخوانها (طی جراحی) به نحو نامناسب
- قرار گرفتن تکههای شکسته شدهی استخوان در محل نامناسب
- عدم جوش خوردن ایمپلنت در استخوان
درمان شکستگی استخوان
- درمان و تسریع جوش خوردن استخوان از طریق درمان های جراحی و غیر جراحی انجام می شود.
-
درمان های غیر جراحی جوش نخوردن شکستگی استخوان
متداول ترین روش غیر جراحی استفاده از تحریک کننده های استخوان است
این تحریک ممکن است بصورت امواج اولتراسونیک بصورت شوک ویو تراپی باشد و یا ممکن است از قرار دادن اندام در میدان های الکترومغناطیسی استفاده شود.
این امواج صوتی یا الکترومغناطیسی روزی ۲۰ دقیقه تا چند ساعت و هر روز به اندام تابانده میشود تا موجب تحریک جوش خوردن شکستگی شود.
روش دیگر درمان غیر جراحی نان یونیون ها تزریق پروتئین خاصی است که در واقع یک نوع هورمون موضعی رشد است.
-
درمان های جراحی جوش نخوردن شکستگی استخوان
از روش هایی مانند پیوند استخوان یا تثبیت داخلی و خارجی استخوان برای تحریک جوش خوردن شکستگی استفاده میشود.
پیوند استخوان از خود بیمار یا اتوگرافت (Autograft)
در این روش از نواحی خاصی از بدن خود بیمار مانند بال لگن، استخوان برداشته شده و در محل جوش نخوردگی شکستگی گذاشته میشود.
برداشتن استخوان از لگن در کارآیی آن مشکلی ایجاد نمیکند. این استخوان ها، سلول های زنده و مواد شیمیایی و داربست لازم برای تحریک استخوانسازی جدید را در اختیار محل جوش نخوردگی قرار میدهند.
پیوند استخوان از فرد دیگر یا الوگرافت (Allograft)
در این روش استخوان هایی را که از افراد متوفی گرفته و تحت شرایط خاصی استریل و آماده میکنند برای تحریک جوش خوردن محل شکستگی بکار گرفته میشوند.
این نوع پیوند استخوان داربستی را در اختیار بدن بیمار قرار میدهد تا موجب ایجاد استخوان جدید در محل جوش نخوردگی شود.
جایگزین های پیوند استخوان (Bone substitude)
اینها موادی هستند که بصورت مصنوعی ساخته شده و میتوانند موجب تحریک استخوان سازی جدید شوند. این مواد باید با عمل جراحی در محل جوش نخوردگی شکستگی قرار داده شوند.
تثبیت داخلی (Internal fixation)
گاهی اوقات علت جوش نخوردن شکستگی این است که قطعات شکسته شده دائما نسبت به یکدیگر حرکت میکنند و بدن فرصت نمیکند آنها را به یکدیگر متصل کند.
این اتفاق معمولا موقعی میفتد که برای بیحرکت کردن شکستگی از آتل یا گچ گیری استفاده شده است.
این وسایل در بعضی از شکستگی ها ممکن است نتوانند دو لبه شکستگی را به اندازه کافی در کنار هم بیحرکت نگه دارند تا بدن بتواند آنها را به همدیگر جوش دهد.
در این حالت دو قطعه استخوان مرتبا نسبت به یکدیگر حرکت میکنند و این حرکت مداوم امکان و فرصت جوش خوردن را از بدن میگیرد.
گاهی حتی در مواردی که قبلا شکستگی بیمار با ایمپلنت هایی مانند پیچ یا پلاک هم فیکس و بیحرکت شده ولی این وسایل درست کارگذاری نشده اند و قطعات شکسته شده استخوان همچنان نسبت به یکدیگر حرکت میکنند و در نتیجه جوش نمیخورند.
در این موارد یک روش خوب درمانی عمل جراحی و تثبیت و بیحرکت کردن کامل قطعات شکستگی با کارگذاری ایمپلنت های داخلی است. در مواردی هم که استخوان بیمار قبلا جراحی شده است، در جراحی دوم ایمپلنت های قبلی خارج شده و ایمپلنت بهتر و یا قویتری در محل گذاشته میشود.
تثبیت خارجی (External fixation)
اصول این روش هم مانند روش تثبیت داخلی است با این تفاوت که برای بی حرکت کردن قطعات جوش نخورگی استخوان از یک اکسترنال فیکساتور استفاده میشود.
از این روش بیشتر در مواردی استفاده میشود که قسمتی از استخوان کلا در محل جوش نخوردگی وجود ندارد و یا به عللی عفونت مزمن در محل جوش نخوردگی استخوان ایجاد شده است.
داروی گیاهی برای جوش خوردن استخوان
- گیاهان مختلف چه به صورت ضماد و موضعی استفاده شوند و چه به صورت دمنوش یا خوراکی نقش موثری در کاهش درد و التهاب استخوان شکسته دارند و می توانند با تامین نیازهای بدن در ترمیم استخوان هم کمک کننده باشند.
گیاه بومادران - گاو زبان کامفری
- ریشه شیرین بیان
- سداب
- گیاه دم اسب
- اوپاتوریم ارغوان
- گیاه زهی ارزن
کلام آخر
برای درمان سریع شکستگی ممکن است پزشک به بیمار تا مدتی اصلا اجازه راه رفتن را ندهد و به وی توصیه کند تا مدتی در بستر بنشیند.
یا به بیمار توصیه کند برای جابجا شدن فقط از صندلی چرخ دار استفاده کرده و با پای خودش راه نرود.
گاهی اوقات به بیمار توصیه میشود با واکر یا با دو عصای زیر بغل شروع به راه رفتن کند.
امیدواریم از مطالعه ی این مقاله لذت برده باشید و با رعایت نکات ذکر شده به جوش خوردن سریع استخوان خود کمک کنید.