اگر شما هم به دنبال راه های درمان میگرن عصبی هستین و از سردردهای میگرنی خسته شدین تنها نیستید.
امروزه بیشتر از 10 درصد مردم جهان با میگرن درگیر هستن که بسیاری از افراد را کلافه کرده است و آن ها را به دنبال درمان قطعی سردردهای میگرنی کشانده است.
اگر به دنبال روش های قطعی درمان میگرن هستید، تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
میگرن عصبی
میگرن عصبی یک نوع میگرن است که با سردردهای شدید همراه با گزگز در نوک انگشتان همراه است و باعث تهوع در این افراد می شود.
این نوع از میگرن در صورتی که به صورت دوره ای در افراد اتفاق بیفتد، باعث ایجاد حالت عصبی و بد خلقی می شود و گاهی ممکن است باعث افزایش استرس در افراد شود، در واقع شرایط محیطی تاثیر فراوانی در ایجاد این بیماری دارند.
چگونه بفهمیم سردرد داریم یا میگرن؟
سردردهای میگرنی تفاوت زیادی با سردردهای معمولی ندارند، سردردهای میگرنی اغلب در دو سمت سر به وجود میآیند، اما در سردرد معمولی، درد در اطراف پیشانی است.
نوع درد در میگرن به صورت شدید، ضربان دار و یا تپش دار است اما در سردرد معمولی، فشار ملایم و کند است.
طول دوره سردرد میگرنی ممکن است روزها طول بکشد اما سردرد معمولی بیشتر کوتاه مدت است.
در سردرد میگرنی شخص دچار تهوع و دوران سر است، اما سردرد معمولی نشانه دیگری ندارد که با استراحت، مصرف دارو و نوشیدن آب قابل رفع است.
علت میگرن عصبی
کارشناسان دقیقاً نمی دانند که چه چیزی باعث میگرن عصبی می شود، اگرچه برخی از محرک های رایج وجود دارند.
استرس
تحقیقات حاکی از این است که استرس یک محرک رایج میگرن می باشد. سردردهایی که با اضطراب رخ می دهند می توانند به عنوان یک پاسخ فیزیکی به پریشانی عاطفی ای که تجربه می کنید، باشند.
حساسیت به درد
همچنین اعتقاد بر این است افرادی که به طور مرتب سردرد می گیرند ممکن است نسبت به درد حساس تر باشند. این حساسیت می تواند منجر به حساسیت بیشتر در عضلات شما شود.
تنش عضلانی
تنش عضلانی یکی از جنبه های اضطراب است. هنگامی که احساس اضطراب می کنید، بدن شما پاسخ می دهد و برای مقابله با منبع نگرانی شما آماده می شود.
با اضطراب طولانی مدت، بدن شما تمایل دارد در حالت افزایش هوشیاری باقی بماند. تنش در عضلات شما باقی می ماند، به جای اینکه به طور معمول پس از کاهش تهدید آرام شود. این مسئله منجر به سردرد می شود.
کمبود خواب
بسیاری از افراد مضطرب در خوابیدن مشکل دارند. این یکی دیگر از محرک های رایج برای حملات میگرنی است.
سطح سروتونین
تغییر سطح سروتونین در مغز نیز ممکن است در سردردهای میگرنی نقش داشته باشد. سروتونین یک ماده شیمیایی در مغز است که نقش های مهمی در بدن شما دارد.
وجود سروتونین بیش از حد یا خیلی کم در مغز می تواند بر سلامت جسمی و روانی تأثیر بگذارد. کاهش ناگهانی سطح سروتونین مغز ممکن است از طریق انتشار نوروپپتیدها یا رگ های خونی منقبض باعث سردرد شود.
علائم میگرنی عصبی
اگر علائم زیر را دارید، احتمالا مبتلا به میگرن هستید:
- تپشِ سر
- حالت تهوع
- استفراغ
- کرختی و بی حسی
- مور مور شدن
- سرگیجه
- حساسیت به نور، صدا یا بو (و یا به همه آنها)
- دردهایی که ۲ تا ۷۲ ساعت در بدن باقی میمانند.
میگرن چشمی
میگرن چشمی یکی از شاخههای سردرد میگرنی است. افرادی که دچار این نوع میگرن میشوند، علائمی همچون تغییرات بینایی، نداشتن دید کافی، نقاط کور، دیدن خطوط زیگزاگ، جرقههای نور یا ستاره را تجربه میکنند.
انواع میگرن معمولاً همراه با درد بروز میکنند، اما میگرن چشمی گاهی با درد و گاهی نیز بدون درد رخ میدهد
علائم میگرن چشمی مجموعه اختلالات بینایی هستند که در یک یا هر دو چشم بروز میکنند. ازجمله شایعترین علائم میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- دیدن خطوط روشن
- مشاهده هاله در اطراف اشیاء
- نقاط کور، بهخصوص در قسمت مرکزی میدان بینایی
- مشاهده چراغهای سوسو زن
- مشاهده خطوط زیگزاگی
- دیدن الگوهایی مانند ستارهها
- مشاهده جرقههای نور
- سردرد همراه با علائم دیگر
درمان میگرن عصبی
اولین توصیه درمانی برای این نوع از سر دردها، استفاده از مسکن هایی مانند ایبوپروفن و استامینوفن است، همچنین برای تهوع و پیشگیری از حمله، استفاده از آنتی امتیک توصیه میشود.
داروهای تخصصیتر میگرن شامل تریپتانها یا ارگوتامینها هستند که آنها را میتوان برای کسانی توصیه کرد که مسکنهای ساده بر آنها تأثیر ندارند.
-
درمان سردرد میگرنی با ماساژ
ماساژ دادن برای درمان اکثر بیماری ها حتی میگرن مفید است. با این روش سطح سروتونین در بدن افزایش یافته و سیگنال های درد مسدود می شوند.
درمان سردرد میگرنی با ماساژ به روش های مختلفی مانند ماساژ انگشتان دست یا پا، صورت، زیر ابروها، شقیقه ها، سر، بینی و پیشانی انجام می شود که موجب تسکین سردرد میگرنی می شوند.
انگشتان شست دست را در پایین پیشانی بگذارید، دقیقا زیر ابرو ها، اما در این تکنیک ماساژ به سمت پیشانی فشار بیاورید، باز هم می گوییم که فشار نباید باعث ایجاد درد شود و باید تنها باید محکم باشد.
در این قسمت از ماساژ، در حین اعمال فشار، نفس های عمیقی بکشید. ۷ تا ۱۰ ثانیه فشار را حفظ کنید و هر چند بار که می خواهید این روش ماساژ را تکرار کنید.
-
بوتاکس برای میگرن
در مطالعه ای که روی بزرگسالانی که دچار سردردهای میگرنی مزمن هستند انجام شد، تزریق بوتاکس تعداد کل روزهای حملاتی میگرنی آن ها یا حتی انواع دیگر سردرد را کاهش داد.
آن ها همچنین روزهای بدون درد بیشتری در هر ماه داشتند و روزهای مرخصی کمتری را گزارش کردند. پس از پنج دوره درمان، این میزان به حدود ۷۰ درصد از افراد افزایش یافت.
پزشکان فکر می کنند بوتاکس برای سردردهای میگرنی موثر است، زیرا مواد شیمیایی به نام انتقال دهنده های عصبی که سیگنال های درد را از مغز شما حمل می کنند، مسدود میکند.
بوتاکس مانند یک سد راه در این مسیر است و مواد شیمیایی را قبل از رسیدن به انتهای عصبی اطراف سر و گردن متوقف میکند.
-
درمان میگرن با کمپرس سرد
سردی یخ باعث کاهش سردرد می شود، علاوه بر آن اثر بی حسی بر درد دارد. از کمپرس سرد استفاده کنید تا رگ های خونی منقبض شود و جریان خون به سر کاهش پیدا کند، در نتیجه درد نیز کمتر می شود.
پک های سرد را به پشت گردن تان و یا بر روی پیشانی تان بچسبانید تا از سردرد میگرنی رهایی یابید.
-
درمان میگرن با زنجبیل
زنجبیل که بهعنوان اکسیری برای آرام کردن سردرد معروف است، یک درمان خانگی سردرد است که باعث تسکین فوری میشود.
طریقه مصرف: ریشه زنجبیل را چند دقیقه در آب جوش بخیسانید و بهعنوان چای بنوشید یا نسبت های مساوی از آب زنجبیل و آب لیمو را مخلوط و میل کنید.
می توانید این نوشیدنی را یک یا دو بار در روز بنوشید، همچنین میتوانید با مقداری پودر زنجبیل و دو قاشق غذاخوری آب، یک خمیر درست کنید و چند دقیقه روی پیشانی تان بگذارید تا سردردتان سریعتر تسکین یابد.
-
شربت جادوییِ ضد میگرن
آب لیمو ترکیب موثر در درمان میگرن است که یک تاثیر باور نکردنی در قلیایی کردن بدن داشته و هنگام ترکیب با نمک صورتی هیمالیا اثر آن چند برابر می شود.
مواد تشکیل دهنده شربت ضد میگرن:
- ½ قاشق چایخوری نمک صورتی هیمالیا
- آب نصف لیمو
- یک لیوان آب
طرز تهیه:
شما باید آب لیمو و نمک را در یک لیوان آب ریخته و به هم بزنید، اکنون معجون درمان میگرن شما آماده است و با نوشیدن آن درعرض 30 ثانیه نشانه های بهبود را حس می کنید.
-
استراحت چشم با تاریکی
نور و روشنایی حتی سردردهای معمولی را هم تشدید میکنند. اگر سردرد های شما معمولا از نوع میگرنی است حتما به محض بروز نخستین نشانه ها فضا را تاریک یا از چشم بند استفاده کنید .
اگر منزل تان روشن و نورگیر است پرده ها را بکشید و به تاریک ترین اتاق خانه بروید. اگر نمی توانید فضای خانه را به اندازه کافی تاریک کنید از عینک آفتابی درروز و چشم بند در شب استفاده کنید.
میگرن معمولا با تحریک های حسی بوجود میآید و نور، یکی از این محرک هاست.
طب سوزنی و درمان میگرن
اگرچه مطالعات قطعی در مورد استفاده از طب سوزنی جهت درمان میگرن نشده است، اما در بعضی بیماران ممکن است موثر باشد. از آنجا که پاسخ به درمان متغیر است برخی از پزشکان این درمان را توصیه نمیکنند.
در این روش درمانی، یک پزشک بسیاری از سوزنهای یکبار مصرف نازک را در چندین قسمت از پوست شما در نقاط مشخص قرار میدهد.
-
بخور دادن برای میگرن
بخور دادن سر و صورت با بخار آب گرم و حتی افزودن عصاره های گیاهی تأثیر بسیار مفیدی بر درمان سریع میگرن عصبی دارد.
یکی از عصاره های گیاهی مفید برای میگرن، عصاره نعناع فلفلی می باشد، که از دیرباز در درمان برخی از بیماری ها ازجمله کنترل سردرد، مورد استفاده قرار گرفته است.
مطالعات نشان می دهد، استفاده از عصاره نعنا فلفلی خوراکی بعد از یک ماه حملات میگرنی را به طور معنا داری کاهش پیدا می کند.
عوارض میگرن عصبی
خطرات میگرن عصبی ممکن است زیاد باشد و میتواند عوارضی را بههمراه داشته باشد که شامل موارد زیر میشود:
افسردگی و اضطراب در اثر میگرن عصبی
افرادی که میگرن دارند بسیار بیشتر از دیگران به دو اختلال اضطراب و افسردگی مبتلاء میشوند. این موضوع ممکن است به دلیل سردرد شدید طولانیمدت یا سایر علائم این بیماری باشد.
سرگیجه و میگرن عصبی
میگرن عصبی معمولاً موجب احساس سرگیجه یا از بین رفتن تعادل میشود. سرگیجه همراه با میگرن معمولاً در افرادی که مستعد بیماریهای حرکتی هستند، اتفاق میافتد.
بیخوابی در اثر میگرن عصبی
درد و ناراحتی ناشی از میگرن عصبی میتواند افراد را دچار اختلالات خواب نماید. همچنین این بیماری میتواند ساعات خواب را بر هم زند به همین دلیل ابتلاء به میگرن عصبی شدید و بیخوابی با هم رابطه مستقیم دارند.
تهوع و استفراغ در میگرن عصبی
تهوع و استفراغ از علائم رایج میگرن عصبی است. علت آن ممکن است مرتبط با ماده شیمیاییای بهنام سروتونین باشد که به هورمون “احساس خوب” معروف است. افرادی که به میگرن مبتلاء میشوند ممکن است سطح سروتونین پایینی داشته باشند.
سندروم سروتونین در میگرن عصبی
داروهایی بهنام تریپتان (Triptans) که معمولاً بهعنوات داروی میگرن عصبی برای درمان حملات میگرنی تجویز میشوند، میتوانند با سایر داروها، مانند داروهای ضد افسردگی رایج (که سطح سروتونین را افزایش میدهند) تداخل داشته باشند.
این موضوع میتواند باعث عوارض جدی مانند بیقراری، گیجی، اسهال، پرش عضلات و افزایش ضربان قلب شود.
مشکلات گوارشی در اثر میگرن عصبی
معمولاً برای درمان میگرن عصبی در خانه میتوان از مسکنهای بدون نسخه مانند آسپرین یا ایبوپروفن استفاده نمود، اما مصرف زیاد یا طولانی مدت این داروها و همچنین سایر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) ممکن است باعث زخم، درد معده یا خونریزی شوند.
سردردهای برگشتی بعد از میگرن عصبی
سردردهای برگشتی (Rebound headaches)، یکی دیگر از عوارض مرتبط با دارو است. برخی از داروهای میگرن (مانند قرص میگرن عصبی حاوی کافئین) ممکن است موجب تشدید سردرد شوند.
اثر استامینوفن، مسکنهای ترکیبی مانند Excedrin و قرصهای خوابآور نیز در صورتیکه بیش از حد مصرف شوند، به همین صورت است.
میگرن عصبی در کودکان
متاسفانه مطابق آمار، نرخ ابتلای کودکان به میگرن عصبی کم نیست و معمولاً نیمی از کودکانی که به این بیماری مبتلاء میشوند، قبل از رسیدن به سن ۱۲ سالگی، با اولین حمله مواجه میشوند.
سابقه خانوادگی، جنسیت، استرس، کمبود خواب و آب بدن و رژیم غذایی نامتعادل در ابتلای کودکان به این بیماری نقش دارند. بههمین دلیل با کاهش محرکهای غذایی و ایجاد یک رژیم متعادل، کاهش استرس و مصرف برخی از داروهایی که مورد تایید پزشک متخصص است، میتوان این بیماری را درمان نمود.
پیشگیری از میگرن عصبی
شاید نتوان به طور کامل از میگرن عصبی جلوگیری کرد، اما اقداماتی وجود دارد که می توانید برای کمک به کاهش تعداد و شدت سردرد انجام دهید.
محرک های خود را بشناسید.
اگر به میگرن عصبی مبتلا می شوید، دانستن اینکه چه عواملی باعث تحریک آن می شود می تواند کمک کننده باشد. محرک های رایج میگرن عبارتند از:
• فشار
• خواب ناکافی یا با کیفیت پایین
• تغییرات هورمونی
• کافئین
• الکل
تمرین ریلکسیشن یا تن آرامی
وقت گذاشتن در روز برای ریلکسیشن می تواند به کاهش علائم اضطراب کمک کند. تمرینات بدنی که می توانند به شما در آرامش کمک کنند شامل یوگا، تای چی و تکنیک های تنفس عمیق است.
ماساژ و گرما درمانی نیز ممکن است مفید باشد. همچنین میتوانید تمرینهای تمرکز حواس مانند مدیتیشن، ریلکسیشن تراپی و تخیل فعال را تمرین کنید.
خودمراقبتی را تمرین کنید.
اضطراب می تواند بر خواب، اشتها و سلامت کلی شما تأثیر بگذارد. تمرین خودمراقبتی می تواند به کاهش علائم اضطراب از جمله سردرد کمک کند.
• سعی کنید هر شب بین هفت تا نه ساعت خواب آرام داشته باشید.
• برای فعالیت بدنی منظم وقت بگذارید. حتی یک پیاده روی 10 دقیقه ای در روز می تواند کمک کننده باشد.
• مطمئن شوید که آب کافی از غذاها یا مایعات دریافت می کنید تا از کم آبی بدن جلوگیری نمایید.
• از حذف وعده های غذایی خودداری کنید. تا جایی که امکان دارد وعده های غذایی مقوی بخورید. برخی از افراد مبتلا به میگرن دریافته اند که رژیم غذایی میگرنی می تواند به کاهش سردرد کمک کند.
• هنگامی که سردرد یا اضطراب آنقدر شدید است که زندگی روزمره را تحت تأثیر قرار می دهد، به پزشک یا درمانگر مراجعه کنید.
کلام پایانی
میگرن های عصبی همیشه جدی نیستند، اما سردردهای پی در پی یا شدید می تواند زندگی روزمره شما را دشوار کند.
اگر علائم میگرن یا سردردهای شدیدی دارید که زندگی روزمره شما را تحت تأثیر قرار می دهد، مهم است که به پزشک خود مراجعه نمایید.
به طور کلی، کمک گرفتن برای اضطراب ممکن است کلید بهبود باشد. یک درمانگر می تواند به شما کمک کند تا یاد بگیرید با تأثیرات اضطراب کنار بیایید و تأثیر نگرانی و سایر افکار منفی را کاهش دهید.