چکیده: تخمین زمان مطالعه:5 دقیقه
آرتروز شامل التهاب یک یا چند مفصل است. درد و خشکی علائم شایع آرتروز هستند و زمانی که در مچ دست شما اتفاق میافتد، انجام فعالیتهای ساده روزانه میتواند دشوارتر شود. مچ دست شما یک مفصل پیچیده است، در واقع از چند مفصل کوچک تشکیل شده است. هنگامی که سالم است، استخوانها در طول حرکت به راحتی روی یکدیگر حرکت میکنند و توسط غضروف همواری محافظت میشوند که سطوح مفصل را پوشش میدهد. آرتروز به این غضروف آسیب میرساند. با پیشرفت بیماری، از دست دادن تدریجی غضروف رخ میدهد. بدون سطح مفصل صاف، استخوانها در برابر یکدیگر مالش داده میشوند، که منجر به آسیب مفصلی میشود که نمیتوان آنها را ترمیم کرد. اگر چه امروزه هیچ علاجی برای آرتروز وجود ندارد، گزینههای درمانی بسیاری در دسترس هستند که به کاهش علائم شما کمک میکنند. بعضی از این درمانها ممکن است سرعت پیشرفت آسیب مفصلی را نیز کاهش دهند. با درمان مناسب، بسیاری از افراد قادر به کنترل نشانههای خود هستند و فعالیت خود را حفظ میکنند. در این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با روش های درمان آرتروز مچ دست بیشتر آشنا نماییم.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید: |
علت بروز آرتروز مچ دست
عوامل متعددی وجود دارند که باعث بروز و پیشرفت آرتریت (التهاب مفاصل) میشوند. ممکن است آرتریت روماتوئید در اثر عوامل ژنتیکی، عفونتهای ویروسی یا باکتریایی و یا حتی تغییرات هورمونی ایجاد شود. آرتریت (التهاب مفاصل) پس از سانحه نیز که در اثر آسیب به غضروفها، ناشی از تصادفات و یا ضربهها ایجاد میشود.
علائم آرتروز مچ دست
درد و سفت شدن، علائم معمول آرتروز هستند. مچ دست شما از مفاصل کوچک بسیاری تشکیل شده است و التهاب در این نواحی میتواند نشانه ای از آرتروز باشد. آرتروز با از بین بردن غضروف، به استخوان های شما حمله میکند و موجب میشود استخوان هایتان بر روی یکدیگر ساییده شوند. علائم و نشانههای آرتروز مچ دست، شامل موارد زیر است:
- درد (درد در مچ دست)
- سفت شدن
- ضعف
- تورم
- حرکت محدود
- صدای تق یا قیژ یا روی هم کشیده شدن هنگام حرکت
آرتریت مچ دست چگونه تشخیص داده میشود؟
آرتریت (التهاب مفاصل) مچ دست از طریق معاینه دقیق مچ دست و مفاصل دیگر بدن تشخیص داده میشود.پزشکان متخصص عواملی مانند درد، تحرک، تورم، ظاهر مفصل و شیوه زندگی شما را ارزیابی میکنند تا بیماری شما تشخیص داده شود. به کمک تصویربرداری اشعه ایکس یا سایر آزمایشات تصویربرداری میتوان به ارزیابی استخوانها و انحطاط بین استخوانها در مفاصل پرداخت. در برخی از موارد، آرتریت روماتوئید را میتوان با آزمایش خون یا مایع مفصلی- از طریق ارزیابی شاخصهای التهابی - تشخیص داد.
درمان آرتروز مچ دست
آرتروز علاج ندارد، اما درمانها میتوانند به رفع نشانههای شما کمک کنند و درد را کاهش دهند. در صورت امکان، میتوانید فعالیتهایی را که باعث درد مچ دستتان میشوند نیز محدود کنید. انواع روشهای درمان ساییدگی مفصل مچ دست یا به عبارتی کنترل آرتروز مچ دست عبارتند از:
-
بریس (مچبند)
مچ بندهای طبی میتوانند بهصورت موقت یا طولانیمدت، به کاهش علائم آرتریت (التهاب مفاصل) کمک نمایند. شما میتوانید بر اساس وضعیت خود مچبند موردنیازتان را سفارش دهید. مچبندهای سفارشی که هنگام شب پوشیده میشوند، مچ دست را با زاویهای حدود 15 درجه نگه میدارند، در این حالت انگشتان شما آزاد خواهند بود.
پیشنهاد ویژه دکتر مهندس: مچ بند نئوپرنی آتل دار فانکشنال پاک سمن |
-
طب سوزنی
طب سوزنی میتواند درد دست و درد مچ دست را به طریق مشابهی درمان نماید. استفاده از این روش باعث افزایش گردش خون و رفع اسپاسم عضلات میشود. افزایش گردش خون در نتیجه استفاده از روشهای طب سوزنی موجب رسیدن خون تازه و اکسیژن بیشتر به موضع آسیبدیده میشود و بهبودی آن را سرعت میبخشد. همچنین بعضی از نقاط بدن که طب سوزنی بر آنها تمرکز دارد، در برطرف کردن درد تأثیر زیادی دارند.
-
ورزش و فیزیوتراپی
فیزیوتراپی و ورزش درمانی میتوانند در بهبود وضعیت آرتروز مچ دست مؤثر باشند. شما میتوانید مفاصل خود را در خانه ورزش دهید تا یک دامنه حرکتی کامل در مچ دست خود را به دست آورید.
-
گرما و سرما درمانی
اعمال گرما یا یخ به ناحیه آسیب دیده کمک میکند تا درد و تورم را کاهش دهد. برخی مکملها میتوانند به رفع درد و تورم کمک کنند. این مکملها شامل زردچوبه، روغن ماهی، و موارد دیگر هستند.
-
ماساژ درمانی
ماساژ محافظت شده با نوک انگشتان و ماساژهای مرسوم، معمولاً در درمان آسیبدیدگی رباطهای جانبی و شعاعی مفاصل مؤثر هستند. البته روشهای ماساژ درمانی و تزریق درمانی که در بالا به آن اشاره شد، هر دو باید همراه با ورزشهای درمانی انجام شوند تا همزمان با بهبود آسیبدیدگی مچ دست، دامنه حرکتی آن نیز به طور کامل بازیابی و حفظ شود. از درمانهای دستی هم میتوان برای رفع آثار زخم و جراحت بافت استفاده کرد. این روش معمولاً همراه با ماساژ درمانی انجام میشود تا میزان گردش خون در موضع آسیبدیده را نیز افزایش دهد.
این محصول را از دست ندهید: ماساژور گرمکن دار ترایو |
-
روغن ماهی
اسیدهای چرب امگا 3، جز اصلی روغن ماهی، چربیهای سالمی هستند که بدن شما به آنها نیاز دارد. امگا 3 میتواند به جلوگیری از التهاب مزمن و کاهش علائم مربوط به درد آرتروز کمک کند. ماهیهای حاوی امگا 3 زیاد شامل شاه ماهی، ماهی خال مخالی و ماهی تن میباشند. 2.6 گرم روغن ماهی دو بار در روز توصیه میشود. اما بیش از 3 گرم روغن ماهی در روز میتواند خطر خونریزی شما را افزایش دهد. در صورت مصرف داروهای ضد انعقادی، با پزشک صحبت کنید. زنان باردار نیز باید از خوردن ماهی بیش از حد اجتناب کنند زیرا ممکن است حاوی مقادیر خطرناک جیوه باشد.
-
رزماری
این بوته مدیترانهای به طور گستردهای به عنوان ادویه غذاها و عطر دهنده در لوازم آرایشی استفاده میشود. رزماری همچنین به علت مزایای دارویی خود مانند کاهش درد عضلانی و درمان سوء هاضمه مورد توجه قرار گرفته است. علاوه بر این رزماری حاوی آنتی اکسیدانهایی است که میتواند به کاهش التهاب بدن کمک کند. شما میتوانید از روغن رزماری به صورت موضعی استفاده کنید. اما قبل از مصرف رزماری به عنوان مکمل باید با پزشک خود صحبت کنید.
-
زنجبیل
زنجبیل نیز یکی دیگر از بهترین درمانهای طبیعی برای آرتروز به شمار میرود. این گیاه دارویی غنی از خواص آنتیاکسیدانی و ضد التهابی است که به کاهش درد، تورم، و التهاب کمک میکنند. به علاوه، زنجبیل به مهار کوکسیبها، نوعی مادهی شیمیایی عامل درد در بدن کمک میکند.
- روزی ۲ الی ۳ فنجان دمنوش زنجبیل بنوشید. برای تهیهی این دمنوش، تکهی کوچکی از زنجبیل را رنده کنید و به مدت ۱۰ دقیقه در ظرفی حاوی یک فنجان آب بجوشانید. سپس این جوشانده را از صافی عبور دهید و مقدار اندکی عسل نیز به آن اضافه کنید.
- همچنین، میتوانید هر روز تکهای از زنجبیل تازه را بجوید یا در آشپزی از زنجبیل تازه یا خشک شده استفاده کنید.
- حتی میتوانید روزی چند بار روغن زنجبیل را روی نواحی آسیب دیده بمالید.
هم چنین بخوانید: خواص زنجبیل در درمان سیاتیک |
-
جراحی
اگر درمانهای غیر جراحی، درد و کیفیت زندگی شما را بهبود نبخشند، و ورم مفاصل بهطور قابلتوجهی زندگی روزمره شما را تحت تأثیر قرار دهد، ممکن است پزشک عمل جراحی را برای شما توصیه کند. هدف از عمل جراحی، تسکین درد و بازگرداندن عملکرد طبیعی دست میباشد. بهطورمعمول، این کار با به حداقل رساندن یا حذف تماس استخوانها بر روی یکدیگر صورت میپذیرد. روشهای مختلفی برای درمان آرتریت مچ دست از طریق جراحی وجود دارد. پزشک در جلسه مشاوره بر اساس شرایط شما در خصوص بهترین روش درمانی با شما صحبت خواهد کرد.