چکیده
کاهش درد پریودی برای خانمهایی که در پریود خود دردهای شدید و مداومی را تجربه میکنند، اهمیت زیادی دارد.
شدت علائم درد از یک فرد به فرد دیگه فرق میکند و حتی در یک خانم ممکن است از یک قاعدگی به قاعدگی دیگه هم متفاوت باشد.
ما در این مقاله از مجله سلامت دکتر مهندس به روش هایی برای کاهش سریع درد پریود می پردازیم.
درد قاعدگی چیست؟
در هر ماه رحم برای نگه داشتن بچه یک لایه محافظ می سازد و در صورت عدم بارداری، این لایه به تدریج ضعیف می شود و خون و بافت جایگزین آن می شود.
این پدیده که هر ۲۸ روز یک بار اتفاق می افتد را پریود و یا قاعدگی می گویند. برای حذف این لایه رحم شروع به انقباض می کند و این عمل باعث ایجاد درد پریود می شود.
علت درد قاعدگی
عوامل تشدید کننده درد پریود عبارت است از:
- مصرف کافئین
- استرس (مسائل عاطفی و روانی به خودی خود باعث درد نمی شوند، اما می توانند درد را بدتر یا پاسخ به درمان را کمتر کنند.)
- ورزش نکردن
- رژیم غذایی نامناسب
کاهش سریع درد پریود
اگه درد پریودی به علت بیماریهای رحمی و تناسلی نباشد، می توان با روشهای خانگی و ساده تا حدی آن ها را کاهش داد. مؤثرترین راه کاهش درد پریودی عبارتاند از:
-
کاهش درد قاعدگی با زعفران
اصلیترین و مهمترین ترکیبات زعفران همان ترکیبات زردرنگ، تلخ و معطری است که در درمان اختلالات قاعدگی و افسردگی موثر است.
مصرف صحیح زعفران که حاوی ترکیبات زردرنگ (مشتقات کروستین) است، میتواند تولید سروتونین را در مغز کنترل و درمان اختلالات قاعدگی و افسردگی را در بر داشته باشد.
زعفران دارای خواص نیروبخش و قاعدهآور بوده به طوری که دم کرده زعفران و مصرف هر روز 2 تا 3 فنجان در 3 نوبت آثار مهمی در معالجه اختلالات قاعدگی دارد.
زعفران قاعدگی را تحریک کرده و درد کمر ناشی از اختلال قاعدگی را آرام میکند.
-
ورزش در قاعدگی
بدون شک هیچ خانمی دلش نمی خواهد در دوره پریودش ورزش کند، اما باید بدانید که انجام حرکات ورزشی منظم باعث کاهش دردهای قاعدگی می شود.
البته منظورمان این نیست که روز اول پریودتان دو ماراتن داشته باشید و ورزش های سنگین انجام دهید، بلکه انجام حرکات ورزشی سبک، نرمش و پیاده روی ساده باعث می شود که اکسیژن بیشتری به اعضای بدن برسد و جریان خون بیشتر شود. شما میتوانید هنگام ورزش کردن از کاپ قاعدگی استفاده کنید بدون اینکه حتی آن را احساس کنید و بدون نگرانی از پس دادن پریود به ورزش خود ادامه دهید.
-
رژیم غذایی در پریود
در طول قاعدگی پیشنهاد می شود که یک رژیم سالم و متعادل را دنبال کنید. اشتیاق به استفاده از مواد با ارزش غذایی پایین در طول قاعدگی، نتیجه تغییرات هورمونی است که استروژن و پروژسترون در این شرایط کاهش می یابد و باعث دل دردهای قاعدگی می شود که با ایجاد تعادل در رژیم غذایی، می توانید علیه دل دردهای قاعدگی بجنگید و بدنتان را سالم نگه دارید.
پیشنهاد می کنیم که میوه و دیگر غذاهایی که سرشار از فیبر و چربی های ضروری هستند را بخورید و مصرف کلسیم حین قاعدگی را فراموش نکنید.
-
تسکین درد پریودی با ماساژ
مطالعات نشان می دهد که ماساژ شکم و کمر با روغن های ضروری می تواند درد های قاعدگی را درمان کند.
1- مقداری روغن را بر روی شکم بریزید، کف دست خود را در مرکز شکم قرار دهید و به آرامی در حرکات دایره ای ماساژ دهید. این کار را 30 بار انجام دهید.
2- انگشت وسط و انگشت شست هر دو دست را بر روی شکم فشار دهید (حرکت را از قسمت بالایی شکم شروع کنید و به سمت پایین تا زیر شکم بیایید). این تمرین را 20-30 بار تکرار کنید.
3- دستان خود را بر روی کمر بگذارید و از زیر دنده ها با فشار به سمت پایین حرکت کنید تا به استخوان دنبالچه برسید. این حرکت را 30 بار تکرار کنید.
4- تقریبا 30 مرتبه قسمت پایین شکم یا زیر شکم خود را با هر دو دست مالش دهید.
-
کاهش درد پریود با مصرف زنجبیل
یک تکه زنجبیل کوچک را درون یک فنجان آب بریزید و به مدت 5 دقیقه بجوشانید، سپس مقدار کمی عسل و آب لیمو به آن اضافه کنید.
این چای را سه بار در روز در طول دوره قاعدگی بنوشید، همچنین می توانید زنجبیل را در غذا های خود اضافه کنید و یا آن را به تنهایی مصرف کنید.
-
کاهش سریع درد پریود با مصرف ریحان
یک قاشق غذا خوری برگ ریحان را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید، پوشش آن را محکم کنید و اجازه دهید تا خنک شود و آن را هر چند ساعت بخورید تا گرفتگی عضلانی را کاهش دهید.
همچنین می توانید آب مقداری برگ ریحان را بگیرید و 2 قاشق چای خوری از آن را به یک فنجان آب گرم اضافه کنید و در طول دوران قاعدگی سه بار در روز بنوشید و یا میتوانید برگ های تازه ریحان را به مواد غذاییتان بیافزایید.
-
درمان درد پریودی با رازیانه
یک قاشق چای خوری دانه های رازیانه را به یک فنجان آب جوش بیفزایید، مخلوط را مجددا به مدت 5 دقیقه حرارت دهید. اجازه دهید تا اندکی خنک شود و بعد یک قاشق چای خوری عسل بیافزایید و به خوب هم بزنید.
این چای گیاهی را دو بار در روز، سه روز قبل از تاریخ شروع قاعدگی خود استفاده کنید و آن را تا زمان از بین رفتن درد ادامه دهید.
درصورتی که این چای، داغ استفاده شود، تأثير گذاری بیشتری خواهد داشت.
گرم کردن
گرم کردن کمر و شکم به کاهش درد کمک می کند، شما میتوانید یه این منظور حمام دوش آب گرم بگیرید یا از وسایل گرم کننده یا شکم بند ها نیز استفاده کنید چرا که در درمان درد قاعدگی بسیار موثر است.
استفاده از کیسه آب گرم یا پد گرم کننده ضد درد که می توان آن را به صورت مداوم تا 8 ساعت استفاده کرد نیز یکی دیگر از گزینه ها است که به شما در تسکین و کاهش درد قاعدگی کمک میکند.
-
درمان درد قاعدگی با جعفری
دم کرده برگ یا تخم گیاه جعفری به مقدار 30 تا 60 گرم در یک لیتر آب به مدت دوازده دقیقه برای تسکین قاعدگی دردناک موثر است. همچنین میتوان به این منظور در دوران قاعدگی سوپ جعفری را به لیست غذاها اضافه نمود.
درمان درد پریودی
گاهی درمانهای خانگی برای درد قاعدگی کارساز نبوده و باید به دنبال روشهای پزشکی بود. زمانی که برای درمان درد پریود به پزشک مراجعه میکنید، احتمالا متخصص باتوجه به علت و شدت درد پریود یکی از روشهای زیر را به شما توصیه میکند.
قرص مسکن
داروهایی مثل ژلوفن و مفنامیک اسید می توانند درد را سریعا کاهش دهند.
از ژلوفن به ندرت و فقط هنگامی که درد شدید است استفاده کنید و مفنامیک اسید را به صورت مرتب در دو روز اول استفاده کنید تا درد را کاهش دهد.
داروهای کنترل بارداری هورمونی
قرصهای ضدبارداری خوراکی که برای جلوگیری از بارداری مصرف میشوند حاوی انواع هورمونها هستند. این قرصها از تخمکگذاری جلوگیری کرده و درد قاعدگی را کاهش میدهند. افرادی که از قرصهای ضد بارداری استفاده میکنند معمولا پریودهای سبکی را تجربه میکنند.
این هورمونها را میتوان به چندین شکل دیگر علاوه بر قرص تهیه کرد. انواع روشهای تزریقی، چسب پوستی، ایمپلنت زیر پوست بازو یا دستگاه داخل رحمی (IUD) وجود دارند که پزشک باتوجه به شرایط شخص یکی از این روشها را پیشنهاد میدهد.
کلام آخر
میزان درد پریود در هر فرد متفاوت است و به رژیم غذایی، سابقه ژنتیکی، میزان فعالیتهای ورزشی و روشهای درمانی که استفاده میکند بستگی دارد.
اکثر خانمهایی که قاعدگی دردناک دارند از درمان خانگی استفاده میکنند و با یک یا دو روز استراحت و انجام درمانهای خانگی و سنتی دردشان را مدیریت میکنند تا سیکل آن به پایان برسد.
اگر درد پریود شما بسیار شدید است یا همراه با درد خونریزی شدید است، باید به متخصص زنان مراجعه کنید. گاهی ممکن است درد، انجام فعالیتهای روزانه را مختل کند و مصرف داروهای مسکن نیز تاثیری در کاهش درد نداشته باشد. با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشهایی مانند سونوگرافی یا آزمایش خون میتوان علت این مشکل را تشخیص داد. متخصص پس از تشخیص علت آن، داروهای لازم را تجویز کرده یا جراحی را پیشنهاد میدهد.