چکیده: تخمین زمان مطالعه: 4 دقیقه
پروستات یکی از اندامهای دستگاه تولید مثل مردان است، که ساختاری غدهای و محکم دارد و در قاعده مثانه در ابتدای مجرای میزراه قرار دارد. وظیفه غده پروستات ترشح مایعی است که اسپرمها در آن معلق هستند. بزرگ شدگی پروستات عموما بعد از سن 50 سالگی اتفاق میافتد و پیامدش کاهش هورمونهای اندوروژنیک است که تعادل آن با هورمونهای استروژنیک زنانه در مردان بهم میخورد. در ادامه این مطلب با علایم و راههای درمان پروستات آشنا میشوید.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید. |
علت بزرگ شدن پروستات
علت بزرگ شدن پروستات تاکنون مشخص نشده ولی عوامل زیر در بزرگ شدن آن دخیل هستند:
- سابقه فامیلی
- چاقی
- بیماری دیابت
- کم تحرکی
- اختلالات و مشکلات نعوظ
- بیماری های قلبی
بیماری های قلبی به صورت مستقیم نمی تواند منجر به بزرگی پروستات شود ولی مشکلاتی که باعث بیماری های قلبی می شوند می توانند باعث بزرگی پروستات نیز شوند. مانند فشارخون بالا ، دیابت ، چاقی و …
|
هم چنین بخوانید: درمان اختلالات نعوظ |
علائم بزرگی پروستات
در مردان، ادرار در مثانه جمع میشود و از طریق مجرای ادراری خارج میشود. بزرگ شدن پروستات، باعث انسداد مجرای ادراری و خارج نشدن ادرار میشود. زمانی که این اختلال بروز پیدا میکند، سلولهای پروستات بهتدریج بیشتر و بیشتر میشوند و باعث بزرگتر شدن آن میشوند و این افزایش حجم، مجرای ادراری را تحت فشار قرار میدهد. در نتیجهٔ این فعلوانفعالات، مجرای ادراری تنگتر میشود و مثانه، برای اینکه منقبض بشود و ادرار را از بدن خارج کند، فشار بیشتری را متحمل میشود.
پس از چندی عضلههای مثانه بهتدریج قویتر، ضخیمتر و حساستر میشوند و بهدنبال این تغییر حالت، حتی زمانی که میزان ادرار جمعشده در آن ناچیز باشد، شروع به منقبض شدن میکند؛ همین مسئله است که باعث تکرر ادرار میشود. از عوارض دیگرِ بزرگ شدن پروستات این است که تنگ شدن مجرای ادراری، در کارکرد معمول عضلهٔ مثانه اختلال به وجود میآورد و به این خاطر، همیشه کمی از ادرار در مثانه باقی میماند و کاملا تخلیه نمیشود.
از جمله رایج ترین علائم و نشانههای بزرگ شدن پروستات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ضعیف/آرام شدن جریان ادرار
- احساس خالی نشدن کامل مثانه پس از ادرار
- دشوار شدن شروع جریان ادرار
- تکرر ادرار
- نیاز فوری به ادرار (ناتوانی در کنترل ادرار و به تعویق انداختن دفع آن)
- بیدار شدن از خواب در شب برای دفع ادرار
- چکه کردن مداوم ادرار
- دفع دوبارهٔ ادرار، تنها چند دقیقه بعد از آخرین بار
تخلیه نشدن کامل مثانه ممکن است عفونت دستگاه ادراری را به دنبال داشته باشد. اختلالات مزمن دیگری هم هستند که ممکن است در نتیجهٔ بزرگ شدن پروستات و بهمرور زمان بروز پیدا کنند؛ از آن جمله میتوان به سنگ مثانه، پدیدار شدن خون در ادرار، ادرار بیاختیار و احتباس شدید ادرار (ناتوانی در دفع ادرار) اشاره کرد. اگر دفع ادرار بهکل ناممکن شد، حتما باید در اسرع وقت به بیمارستان مراجعه و نسبت به درمان این وضعیت اقدام شود. بزرگ شدن پروستات در بعضی موارد نادر آسیب دیدن مثانه و/یا کلیه را هم به دنبال دارد.
روشهای درمان بزرگ شدن پروستات
-
نخل ارهای
یکی از محبوبترین گیاهانی است که برای تخفیف علائم بزرگ شدن پروستات مورد استفاده قرار میگیرد. برای تهیهٔ مکمل دارویی از آن، عصارهٔ درختچهٔ رسیدهٔ نخل ارهای گرفته میشود و مکمل با آن درست میشود. بهنظر میرسد عصارهٔ این گیاه کارکردی شبیه به مهارکنندههای آلفا-۵ ردوکتاز دارد و اجازه نمیدهد که هورمون تستوسترون به بزرگ شدن پروستات کمک کند. نتایج متفاوتی از تحقیقات انجامگرفته بر روی عصارهٔ این گیاه به دست آمده است و نمیتوان باقطعیت از تأثیر مثبت آن صحبت کرد. در واقع برای بعضی از افراد مفید بوده و برای بعضی خیر. به باور محققان، تفاوت کیفی (دوز مکمل دارویی، ترکیبات و میزان خلوص) محصولات گیاهی شرکتهای مختلف است که باعث این ناهماهنگی شده است.
-
تخم کدو
تخم کدو نیز یکی دیگر از گیاهان دارویی بسیار مفید برای مردان و موثر برای سلامت پروستات میباشد. مصرف تخم کدو در کاهش اندازه پروستات بزرگ شده خوش خیم بسیار موثر است.
-
عصاره ی آلوی آفریقایی
دیده شده است که عصاره ی آلوی آفریقایی شامل مقادیر بالایی از اسیدهای چرب، الکل و گروه استرول ها است؛ از قبیل بتا-سیتسترول که حاوی آنتی-اکسیدان است و تاثیرات ضد التهابی بر دستگاه ادراری و جنسی دارد.
برخی مطالعات حاکی از این است که مصرف روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلی گرم عصاره ی آلوی آفریقایی یا تقسیم آن به ۵۰ میلی گرم و مصرف دو وعده در روز باعث کوچک کردن پروستات می شود.
-
لیکوپن
لیکوپن رنگدانه ای است که به طور طبیعی در بسیاری از میوه ها و سبزیجات وجوددارد. تحقیقی نشان داده است که این ماده می تواند باعث کوچک کردن پروستات شود.
گوجه فرنگی منبع غنی لیکوپن است که در دسترس بیشتر مردم قراردارد. اما سایر میوه ها و سبزیجات از سطوح پایین تری از آنتی اکسیدان برخوردارند.
معمولاً هرچه میوه یا سبزی رنگ صورتی یا قرمز تیره تری داشته باشد، میزان لیکوپن در آن بیشتر است. سایر منابع لیکوپن عبارتند از:
- پاپایا
- گریپ فروت صورتی
- هندوانه
- گواوا
- هویج
- فلفل دلمه ای قرمز
- زردآلو
- کلم بنفش
-
چای سبز
یکی دیگر از روش های گیاهی درمانی پروستات چای سبز است.چای سبز برای درمان مشکلات قلبی ، فشار خون ، دیابت ، آلزایمر ، پارکینسون ، استرس ، مشکلات دهان و دندان ، عفونت ، چاقی ، سرطان پستان ، سرطان پروستات و پیشگیری از بزرگ شدن پروستات مفید است.
-
گیاه دم اسب
مصرف روزانه يک تا دو گرم پودر گياه خشک شده دم اسب نيز مي تواند در برخي بيماران مبتلا به بزرگي پروستات مفيد باشد البته حتما بايد با نظر پزشک استفاده شود، زيرا افزايش فشار خون از عوارض احتمالي مصرف اين گياه است.
-
روی وسلنیوم
دريافت ميزان کافي مواد معدني بويژه روي و سلنيوم نيز در سلامت پروستات مفيد است.ماهي و غذاهاي دريايي سرشار از اين مواد معدني است. نقش درماني سياه دانه، گندم و ميوه آلو نيز در درمان بزرگي خوش خيم پروستات به اثبات رسيده است.
-
انجام حجامت و بادکش
از توصیههای طب سنتی برای مردانی که با بیماریهای مربوط به پروستات درگیر هستند، انجام حجامت و انداختن بادکش است. برای انجام حجامت، حجامت گرم و تر عانه توصیه میگردد و برای انجام بادکش توصیه میشود بادکش پایین شکم یک روز در میان انجام گردد.
|
قطعا برایتان مفید خواهد بود: بادکش |
-
تمرین کگل
مثانه خود را خالی کنید و روی زمین دراز بکشید .زانوهای خود را خم کرده و از هم جدا کنید.عضلات لگن و عضلاتی که جلوی خروج ادرار را می گیرد چند ثانیه نگه دارید و رها کنید. این کار را 15 الی 20 بار در روز تکرار کنید.توجه : در صورتی که دچار سندرم درد مزمن لگن هستید نباید تمرینات کگل را انجام دهید.
مواد غذایی مضر برای پروستات
- کافئین
- شیرین کننده های مصنوعی
- الکل
- نیکوتین
- نوشیدنی های حاوی کربنات
- غذاهای نشاسته دار تصفیه شده
- گوشت قرمز
ایجاد تغییر در رژیم غذایی می تواند به مدیریت یا جلوگیری از پروستات بزرگ شده و علائم ناشی از آن کمک کند.