چکیده
خیلی از افراد دیابتی یا حتی افراد عادی برای جلوگیری از دیابت به این فکر میکنن که به جای قند چی بخوریم؟ آیا جایگزینی برای قند هست؟
میدونید که قند بدترین مادهای هست که در رژیم غذایی مدرن وجود داره که تاثیرات مخربی روی بدن میگذاره. اگه نمیتونین شیرینکنندهها رو از رژیم غذایی خودتون حذف کنید، چاره اون، جایگزین سالم برای قند و شکر هست.
ما در این مقاله از مجله سلامت دکتر مهندس عوارض مصرف بی رویه قند، جایگزین مناسب برای قند و شکر رو بررسی کردیم پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
مصرف زیاد قند چه عوارضی دارد؟
- مطمعنا مصرف زیاد قند عوارضی به همراه دارد. در ادامه شما را با این عوارض آشنا می کنیم.
-
دیابت
نتایج مطالعه ای که با حضور 51 هزار و 603 زن بین سال های 1991 تا 1999 انجام شد نشان داد، خطر ابتلا به دیابت در میان زنانی که نوشیدنی های شیرین شده با قند مصرف کرده اند، بیشتر بوده است.
مصرف این قبیل نوشیدنی ها نه تنها با اضافه وزن بلکه با ابتلا به بیماری دیابت مرتبط است.
-
چاقی
اصلی ترین خطری که مصرف زیاد قند دارد، چاقی است. شواهد نشان می دهد ، افرادی که رژیم های غذایی حاوی شکر اضافه شده را دنبال می کنند ، احتمال ابتلا به چاقی را دارند.
شکر می تواند با هورمون هایی در بدن شما تنظیم شود که گرسنگی و احساس سیری را تنظیم می کند و منجر به افزایش کالری و افزایش وزن می شود .
مصرف زیاد قند همچنین می تواند به متابولیسم شما آسیب برساند ، که می تواند منجر به افزایش انسولین و ذخیره چربی شود. پس همیشه به جایگزین قند برای لاغری توجه کنید.
-
بیماری قلبی
سیگار کشیدن و سبک زندگی کم تحرک به عنوان دو عامل خطر آفرین اصلی در زمینه بیماری قلبی شناخته می شوند اما بیماری های مرتبط با مصرف بیش از اندازه قند مانند دیابت و اضافه وزن نیز از جمله عوامل خطر آفرین در این زمینه هستند.
پژوهش های جدید نشان داده اند مصرف بیش از اندازه قند می تواند سلامت قلب را به ویژه در بانوان تحت تاثیر قرار دهید.
-
پوسیدگی دندان
در میان تمام بیماری های بالقوه مرتبط با قند، ارتباط بین قند و پوسیدگی دندان شاید تایید شده ترین مورد باشد.
قند چنان دشمن بزرگی برای سلامت دهان و دندان محسوب می شود که مطالعه ای در سال 1967 آن را مقصر اصلی پوسیدگی دندان نامید.
پوسیدگی دندان زمانی رخ می دهد که باکتری های موجود در دهان با قندهای ساده تغذیه می شوند و تولید اسید می کنند که این اسید مینای دندان را از بین می برد.
-
اعتیاد
علاوه بر ایجاد مشکلات سلامتی ، قند اعتیاد آور است. باعث آزاد شدن دوپامین در مرکز پاداش مغز می شود ، که همان واکنش فعال شده توسط داروهای اعتیاد آور است.
این امر منجر به هوس و هراس می شود ، خصوصاً در افراد استرسی.
به جای قند چه بخوریم؟
- شاید فکر کنید که اگه قند نخوریم پس چی بخوریم؟ جایگزین های زیادی بجای قند وجود دارد که سلامتی را به خطر نمی اندازد و حتی برای بدن مفید نیز هست. برای مثال:
-
استویا
استویا (Stevia) یک گیاه بسیار شیرین است که از آن بهعنوان یک مکمل گیاهی و شیرینکنندهی بدون کالری یا دارای کالری کم و به عنوان جایگزین سالمی برای شکر استفاده میشود.
استویا به کنترل قند خون افرادی که دیابت دارند کمک بسیاری میکند. همچنین باعث لاغری و کاهش فشار خون نیز میشود، در حالی که برای سلامتی کاملا بی خطر تلقی می شود.
مصرف خرما به جای قند
خرما میوه ای پرخاصیت، سرشار از کلسیم، فسفر، منیزیم و ویتامین ها است.
خرما، علاوه بر قند طبیعی، حاوی مواد مغذی و با ارزشی همچون آهن و منیزیم است. همچنین خرما دارای قند زیادی است که در واقع حدود ۷۰ درصد آن را کربوهیدرات، ۲۵ درصد آن ساکاروز و ۵۰ درصد گلوکز است.
خرما را میتوان جایگزین قند، شکر و مربا کرد.
برای مثال یک عدد خرمای مرطوب ۲۰ کالری و یک خرمای خشک ۱۵ کالری دارد که با خوردن آن انرژی بدن تامین میشود. به ویژه خرمای رطبی با توجه به دارا بودن قند طبیعی از ارزش غذایی بالایی برخوردار بوده و جایگزین مناسبی برای قند است.
-
توت
توتها، جزو دیگر شیرینکنندههای طبیعی هستند که بهصورت میوه تازه، خشک یا شیره توت در دسترس هستند و میتوان آنها را به جای قند و شکر در برنامه غذایی جای داد.
-
انجیر
انجیر میوه شیرین و نرمی است که خمیر آن معمولا جایگزین شکر می شود.
شربت انجیر نیز به عنوان یک جایگزین سالم تر به جای شربت ذرت و نیشکر مورد استفاده قرار می گیرد.
خواص انجیر مربوط می شود به مواد معدنی، ویتامین ها و فیبر موجود در این میوه است.
-
کشمش و مویز
- قند موجود در مویز، قند طبیعی به نام فروکتوز است که برای جذب شدن به بدن نیاز به انسولین ندارد.
مویز در پیشگیری و درمان دیابت بسیار مفید بوده به همین خاطر به افراد مسن توصیه می شود که همراه چای از مویز به جای قند استفاده کنند.
کلام آخر
در نهایت باید یادآور شویم که مصرف این خوراکیها برای داشتن سلامت بیشتر و دریافت کالری کمتر است. از اینرو، حواستان باشد که به هیچ عنوان زیادهروی در مصرف آنها هم توصیه نمیشود.
در غیر این صورت، باز هم عوارضی مانند چاقی و اضافه وزن ناشی از کالری مازاد دریافتی در انتظارتان خواهد بود.