چکیده: تخمین زمان مطالعه: 5 دقیقه
گیاهخواری به مانند رژیم های دیگر غذایی مزایا و معایبی دارد که گیاهخواران باید از آنها باخبر باشند. رژیم غذایی گیاهخواری برای بخش هایی از بدن خطراتی ایجاد می کند که تهدیدی جدی برای سلامت بدن است. امروزه رژیم های غذایی گیاهخواری در سراسر جهان محبوبیت زیادی به دست آورده اند. یک فرد می تواند به سبب دلایل اخلاقی که شامل حقوق انسانی، عوامل محیطی یا سلامت کاملتر است تبدیل به یک گیاهخوار شود.
به نظر می رسد که یک روش خوب است، اما پیش از اینکه شیوه زندگی خود را تغییر دهید تا گیاهخوار شوید، بهتر است به مواردی که در ادامه خواهیم گفت توجه کنید.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید: |
گیاه خواری چیست؟
گیاه خواری به معنای پرهیز از خوردن گوشت جانوران است که گاهی شامل پرهیز از غذاهایی مانند شیر و فرآوردههای آن، تخممرغ و عسل که منابع غذایی با منشأ حیوانی هستند نیز میشود.
چندین نوع گیاهخواری وجود دارد که بسته به نوع آن، جهتگیری گیاهخواران در برابر حیوانات دامی و فرآوردههای دامی متفاوت است، گیاهخواران در تمام کشورهای جهان وجود دارند و در برخی کشورها مانند هند، گیاهخواری ریشههای تاریخی و مذهبی دارد. اگرچه در پیش گرفتن رژیم گیاهخواری به شیوههای گوناگونی امکانپذیر است، اما وجه مشترک تمام این شیوهها پرهیز از خوردن گوشت جانوران خونگرم است.
مضرات رژیم گیاه خواری
-
کمبود ویتامین B12
ویتامین B12 یک ریزمغذی است که در هیچ غذای گیاهی یافت نمیشود و ماهی، گوشت، تخممرغ و لبنیات منبع سرشار این ویتامین محسوب میشوند. بدون این مواد مغذی می توانید از خستگی، اسهال، از دست دادن حس چشایی و بو و حتی آسیب عصبی رنج ببرید.
-
گیاه خواری و کمبود پروتئین
یکی از ملاحظات جدی که در مورد رژیمهای گیاه خواری وجود دارد، احتمال کمبود پروتئین دریافتی در این رژیمهاست. البته محققان میگویند آنهایی که رژیم غذایی گیاه خواری صرف ندارند، بلکه از لبنیات و تخم مرغ نیز در طی روز استفاده میکنند، میتوانند حداقل مقدار پروتئین روزانه مورد نیاز خود را از این منابع تامین کنند اما گیاه خواران مطلق از این نظر دچار مشکل هستند و از آنجا که پروتئین موجود در ترکیبات گیاهی با پروتئین موجود در منابع حیوانی متفاوت است، بنابراین گیاه خواران مطلق به مقدار بیشتری پروتئین گیاهی در طول روز نیاز دارند.
-
گیاه خواری و پوکی استخوان
یکی از مهمترین ملاحظاتی که در مورد رژیمهای گیاه خواری وجود دارد، بحث دریافت کلسیم و احتمال بروز پوکی استخوان در آینده است. در رژیمهای گیاه خواری که فرد خود را از خوردن هر گونه ترکیب لبنی محروم میکند، دریافت کلسیم بسیار کمتر از کسانی است که رژیم همه چیز خواری دارند. درحالیکه گیاه خواری لاکتو یعنی آنهایی که در رژیم غذایی روزانهشان به مصرف لبنیات پایبند هستند، تقریبا به اندازه دیگران از منابع کلسیم بهرهمند هستند. در مطالعه بزرگی که توسط محققان دانشگاه اکسفورد انجام شده، مشخص شده است که ۷۵ درصد از افرادی که از رژیم گیاه خواری مطلق پیروی میکنند، نمیتوانند نیاز روزانهشان را به کلسیم رفع کنند و در وگانها (گیاه خوارن مطلق) احتمال بروز شکستگیهای استخوانی بسیار بیشتر است. البته خیلی از گیاه خواران میگویند که کمبود کلسیم موجود در رژیمشان را با خوردن سبزیجات جبران میکنند اما باید این نکته را در نظر داشته باشید که در منابع گیاهی اغلب کلسیم همراه با اگزالات وجود دارد و اگزالات باعث میشود که بدن نتواند کلسیم زیادی را جذب کند در حالیکه لبنیات به عنوان منبع مهم کلسیم در برنامه غذایی روزانه فاقد اگزالات است. از طرف دیگر گیاه خواران به ویژه گیاه خوارن مطلق به دلیل محدودیت منابع غذایی مجازشان، در معرض دریافت ناکافی ویتامین D و ویتامین K نیز هستند و اگر چه با خوردن سبزیجات برگ سبز تیره بخشی از ویتامین k مورد نیاز خود را تامین میکنند اما ممکن است به مواد غذایی غنی شده با این ویتامین نیز، احتیاج داشته باشند. علاوه بر این به گیاه خواران توصیه میشود که از مکملهای ویتامین D۳ نیز استفاده کنند.
پیشنهاد مطالعه: درمان پوکی استخوان |
-
ریزش مو
تنظیم رژیم غذایی بدون گوشت می تواند بر نوسازی و سلامت سلول مو تاثیر بگذارد. پروتئین یکی از مهم ترین مواد غذایی برای داشتن موهای سالم است.کراتین ماده ای است که قدرت و ساختار مو را فراهم می کند، یک پروتئین است و بدن ما آن را از پروتئینی که می خوریم تامین می کند.
-
کاهش باروری
در تحقیقی دیده شد که ۷۰٪ زنان خام گیاه خوار، دچار بینظمی در چرخه قاعدگی بوده و حدود یک سوم آنها دچار آمنوره شدند. دانشمندان دلیل نازایی زنان خام گیاه خوار را کالری دریافتی کم آنها میدانند.
-
پوسیدگی دندان
پوسیدگی و ساییدگی دندان در افراد خام گیاه خوار رایج است. دلیل آن را میتوان مصرف مقادیر زیاد مرکبات و انواع توتها دانست. این میوهها به دلیل اسید بالایی که دارند باعث فرسایش مینای دندان میشوند. از سویی دیگر به دلیل کمبود مواد معدنی موجود در رژیم غذایی خام گیاه خواران، دندانها زودتر دچار پوسیدگی میشوند، حتما لازم است پس از مصرف این میوهها مسواک زده یا حداقل با آب باقیمانده آنها را از روی دندان پاک کنیم.
گیاه خواری و کمبود آهن
مطالعات محققان آمریکایی نشان داده است که افراد گیاه خوار میتوانند به اندازه همهچیزخوارها، آهن دریافت کنند اما مشکل اصلی این است که آهنی که از منابع گیاهی به دست میآید به انوازه آهن حیوانی قابل دسترس نبوده و کمتر از آهن هم جذب میشود. اسید فیتیک موجود در بعضی ترکیبات گیاهی باعث میشود که جذب آهن موجود در آنها پایین بیاید، اگرچه خوردن مواد غذایی آهن دار همراه ویتامین C میتواند تا حدی جذب آهن را افزایش دهد.