- تورم و حساسیت پستان ها قبل از قاعدگی
- علائم درد سینه قبل از پریود
- علت درد سینه قبل از قاعدگی
- علائم درد سینه قبل از پریود
- تفاوت درد سینه در بارداری و پریودی
- چطور درد سینه قبل از قاعدگی را کاهش دهیم؟
- درد سینه قبل از قاعدگی چگونه درمان میشود؟
- درمان خانگی درد سینه قبل از قاعدگی
- علت درد سینه قبل از تخمک گذاری
- علت درد سینه بعد از پریود
- مواقعی که باید به پزشک مراجعه کنید
چکیده
درد سینه قبل پریود در میان خانومها شایع است و در واقع بخشی از علائم کلی پیش از پریود (PMS) است.
درد سینه در دوران قاعدگی میتواند شدتهای متفاوتی داشته باشد. علائم معمولا قبل از شروع پریود از شدت بیشتری برخوردارند و با شروع پریود از میزان آن کاسته میشود. درد سینهها یکی از علائم متداول است که در سیکل قاعدگی رخ میدهد.
این درد معمولا در ۵ تا ۱۰ روز قبل از شروع پریود رخ میدهد و معمولا در این زمان سینه حجم بیشتری پیدا می کنند.
این درد در دوران بارداری هم اتفاق میفتد. در این مقاله علت درد سینه در پریودی و تفاوت آن با درد سینه در بارداری را بررسی میکنیم و به شما می گوییم چگونه می توانید درد سینه در پریودی را کاهش دهید. پس با ما همراه باشید.
تورم و حساسیت پستان ها قبل از قاعدگی
هورمون هایی که قبل از قاعدگی تغییر می کنند، بیشتر منجر به تورم و حساسیت پستان می شوند. هورمون ها در طی یک چرخه قاعدگی طبیعی، کاهش یا افزایش پیدا می کنند و زمان این تغییرات هورمونی برای هر خانم متفاوت است .
هورمون استروژن منجر به بزرگ شدن مجاری سینه و تورم غدد شیری می شود که در نهایت باعث درد سینه قبل از قاعدگی خواهد شد.
استروژن و پروژسترون در نیمه دوم چرخه ( روز های ۱۴ تا ۲۸ ) افزایش پیدا می کنند. همچنین مصرف دارو های حاوی استروژن، می تواند منجر به تغییرات پستان مانند حساسیت و تورم شود.
علائم درد سینه قبل از پریود
علائم درد سینه درست یک هفته قبل از شروع قاعدگی اوج میگیرند و بلافاصله با شروع پریودی و یا در طول دوران پریودی ناپدید میشوند. احساس درد سینه ممکن است در زنان متفاوت باشند.
به طور کلی مهمترین علائم درد سینه قبل از پریود عبارتند از:
• حساسیت و احساس سنگینی سینه ها
• احساس درد ناگهانی در سینه
• حس تراکم و سفتی در بافت سینه در زمان لمس کردن آن
• درد و حساسیت در نوک سینه
درد سینه در بعضی از خانمها شدت زیادی دارد و حتی ممکن است چند روز طول بکشد. حساسیت و درد سینه ها قبل از پریود در بعضی از زنان به حدی آزار دهنده است که پوشیدن همان سوتین همیشگی و یا حتی لباسهای تنگ برایشان سخت است.
علت درد سینه قبل از قاعدگی
برای بروز سندروم قبل از قاعدگی و حساسیت شدید پستانها دلایل بسیاری وجود دارد. از مصرف داروهای خاص گرفته تا نوسانات هورمونی.
در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم:
نوسانات هورمونی
براساس سایت verywellhealth سطح استروژن و پروژسترون شما معمولاً در طول چرخه قاعدگی در نوسان است. این هورمون های مهم، سینه ها و سیستم تناسلی شما را برای بارداری احتمالی آماده می کنند.
بافت های سینه شما به این هورمون ها پاسخ می دهند و اعتقاد بر این است که مسئول درد دوره ای سینه هستند. طبق مطالعات، تغییرات در سطح هورمون در طول چرخه ماهانه شما ممکن است دلیل درد چرخه ای شما باشد. این هورمون ها در هر ماه در سطوح مختلف نوسان می کنند.
سطوح استروژن تا زمان تخمک گذاری افزایش و سپس افزایش سطح پروژسترون تا شروع دوره قاعدگی انجام می شود.
با این حال هنوز یک تحقیق وجود دارد که باید به شیوه ای دقیق انجام شود که در آن این تغییرات باعث ایجاد درد سینه ها در دوره قاعدگی می شوند.
تغییر دورهای در بافت پستان یا فیبروکیستیک پستان
هورمون استروژن مسبب رشد مجاری شیری است. پروژسترون نیز به رشد لوبولهای شیری یا غدد تولید شیر کمک میکند. افزایش و کاهش این هورمون ها میتواند سبب تحریک پستانها و بزرگ شدن غدد و مجاری شیری شود.
گاهی نیز سبب شکل گیری تودههای خوش خیم یا کیست پستان میشود و بیماری فیبروکیستیک پستان را به وجود میآورد.
مصرف بیش از حد کافیین
اگر شما یک فرد معتاد به قهوه هستید، ممکن است دلیل درد سینه شما کافئین نیز باشد. مطالعه ای که توسط مرکز پزشکی دانشگاه دوک انجام شد، ارتباط مستقیمی بین مصرف بالای کافئین و درد سینه پیدا کرد.
موضوعات مورد مطالعه – که در ابتدا از حساسیت شدید سینه قبل از دوره قاعدگی رنج می بردند – از آن ها خواسته شد تا مصرف کافئین را در طول یک دوره قاعدگی تا یک سال کاهش دهند.
نتایج، کاهش قابل توجهی را نشان داد و یا در برخی موارد، فقدان درد سینه در زنان را نشان داد.
دارو
استفاده از برخی از داروهای خاص، مانند قرصهای جلوگیری از بارداری خوراکی، داروهای مورد استفاده در درمان جایگزینی هورمونی (HRT) و داروهای ناباروری میتواند مسبب درد پستان باشد.
این داروها ذاتا هورمونی هستند و حاوی استروژن و پروژسترون بوده و میتوانند سبب تورم یا درد در بافت پستان شوند.
سبک زندگی
مطالعات نشان داده اند که خوردن یک رژیم چربی بالا ممکن است موجب شدیدتر شدن درد چرخه ای می شود. علاوه بر این، استرس مزمن نیز می تواند عاملی در ایجاد حساسیت در سینه باشد.
علائم درد سینه قبل از پریود
حساسیت و سنگینی در سینه از علائم اصلی درد سینه قبل از پریود است. احساس درد ناگهانی در سینه نیز در بعضی خانومها میتواند مشاهده شود.
همچنین زمانی که سینه خود را لمس میکنید ممکن است حس تراکم و سفتی در بافت سینه بکنید. علائم تقریبا یک هفته پیش از شروع پریود شما شروع شده و معمولا بلافاصله پس از شروع پریود شما ناپدید میشوند. همچنین بیشتر خانومها درد شدیدی را احساس نمیکنند.
در بعضی موارد درد سینه، زندگی روتین خانومها در سن باروری را تحت تاثیر قرار میدهد و الزاما به سیکل قاعدگی خانوم ارتباطی ندارد.
از آنجایی که درد سینه معمولا به دلیل تغییرات هورمونی طبیعی است، با نزدیک شدن به یائسگی علائم آن بهبود مییابد.
علائم PMS میتواند به علائم اولیه بارداری نزدیک باشد. به همین دلیل باید بتوانید تفاوت این دو را تشخیص دهید.
تفاوت درد سینه در بارداری و پریودی
از آنجایی که درد پستان به دلیل تغییر در سطح استروژن و پروژسترون است، میتواند هم نشانه سندروم قبل از قاعدگی و هم علامت بارداری باشد. اما درد پستان در این دو شرایط کمی از هم متفاوت است:
در خانم هایی که درد پستان نشانه سندروم قبل از قاعدگی است، درد قبل از قاعدگی بدتر میشود و یک تا دو روز از بعد از قاعدگی فروکش میکند.
در صورتی که درد پستان نشانه بارداری باشد درد و شدت آن ادامه دار است و ماهها و حتی تا زمان زایمان طول میکشد. غالبا نوک پستانها درد دارد و با سوزش همراه میشود و رگهای آبی رنگی روی سطح پستان نمایان خواهد شد.
چطور درد سینه قبل از قاعدگی را کاهش دهیم؟
درد و حساسیت سینهها با آغاز خونریزی از بین میرود، اما برای تسکین آن قبل از آغاز دوره، روشهایی وجود دارد که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
مصرف کافئین را به حداقل برسانید.
بر اساس مطالعات انجام شده ارتباط مستقیمی بین درد پستان و مصرف کافئین وجود دارد. پس میزان مصرف قهوه خود را کاهش داده و از مصرف سایر نوشیدنیهای کافئین دار از جمله نوشابهها و نوشیدنیهای انرژی زا، چای و حتی شکلات خودداری کنید.
رژیم کم چرب بگیرید.
مطالعات ثابت کرده تبعیت از رژیم پرچرب سبب حساسیت بیشتر پستانها قبل از آغاز قاعدگی میشود.
برای پیشگیری به جای مواد غذایی پرچرب از غلات و سبزیجات و کربوهیدراتهای پیچیده استفاده کنید.
مسکن بخورید.
مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن میتواند سبب تسکین موقتی درد شود. از مصرف طولانی مدت این داروها پرهیز کنید زیرا زمینه ساز آسیب کبدی هستند.
دوز داروهای هورمونی جایگزین را کاهش دهید.
اگر تحت درمان با داروهای هورمونی جایگزین هستید با پزشک خود برای کاهش دوز این داروها صحبت کنید.
در گذشته برای کاهش درد پستان از داروهای بروموکریپتین و دانازول استفاده میشد که با عوارضی از جمله تغییر تن صدا، رشد موهای زاید، افزایش وزن، گرگرفتگی و … همراه بود.
مصرف این داروها توصیه نمیشود و بهتر است با پزشک متخصص در مورد سایر داروها مشورت کنید.
از تکنیک آرام سازی برای کاهش استرس استفاده کنید.
ورزش ملایم و تمرینهای ساده تنفسی، ماساژ و آروماتراپی سبب کاهش استرس و اضطراب شده و به کاهش حساسیت سینه ها قبل از پریودی کمک میکند.
سوتین مناسب بپوشید.
بافت سینه لطیف است و استفاده از یک سوتین مناسب میتواند پشتیبان خوبی برای پستانها بوده و درد ناشی از نوسان آنها را کاهش دهد.
شبها سوتین خود را در آورید زیرا مانع از گردش خون و تخلیه لنفاوی میشود و با افزایش التهاب و تورم، درد پستانها را بیشتر خواهد کرد.
تغییر دادن روش پیشگیری از بارداری
اگر برای پیشگیری از بارداری قرص مصرف میکنید، محتوای هورمونی آن میتواند درد پستان را شدیدتر کند. با مشورت پزشک روش دیگری را جایگزین روشهای هورمونی کنید.
درد سینه قبل از قاعدگی چگونه درمان میشود؟
در اغلب مواقع چنین دردی را میتوان با مصرف داروهای بدون نسخه درمان کرد. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی بدون نسخه شامل موارد زیر است:
- استامینوفن
- ایبوپروفن
- ناپروکسن
خانمهایی که بهدلیل تورم و درد شدید سینه با مصرف چنین داروهای بهبود پیدا نمیکنند، بهتر است به پزشک مراجعه کنند.
درمان خانگی درد سینه قبل از قاعدگی
برخی از راهکارهای خانگی نیز میتواند به کنترل تورم و حساسیت پستان قبل از قاعدگی کمک کند. زمانی که بدترین علائم را در سینه خود احساس میکنید از سوتینهای ورزشی استفاده کنید.
رژیم غذایی از دیگر مواردی است که میتواند در ایجاد درد پستان نقش داشته باشد. کافئین، الکل و غذاهای سرشار از چربی و نمک میتوانند علائم درد سینه قبل از قاعدگی را افزایش دهد.
کاهش یا حذف این موارد از رژیم غذایی دو هفته قبل از قاعدگی به مدیریت یا جلوگیری از این علائم کمک میکند. مصرف برخی از ویتامینها و مواد معدنی نیز ممکن است به تسکین درد پستان و علائم ناشی از قبل قاعدگی کمک کند.
انواع غذاهای غنی از این مواد مغذی شامل موارد زیر است:
- بادام زمینی
- اسفناج
- فندق
- روغن ذرت، زیتون و سایر روغنهای طبیعی
- هویج
- موز
- سبوس جو دو سر
- آووکادو
- برنج قهوهای
در برخی از مواقع ممکن است پزشک مکملهای ویتامین را برای بیمار در نظر بگیرد.
علت درد سینه قبل از تخمک گذاری
معمولا ۱۲ تا ۱۴ روز قبل از آنکه قاعدگی شروع شود، تخمک گذاری انجام میشود. بعضی از زنان در زمان تخمک گذاری هم درد سینه را تجربه میکنند.
پس میتوان گفت که علت درد و حساسیت سینه ها قبل از پریودی فقط به تغییرات هورمونها مربوط نیست. زمانی که تخمدان، تخمکی را برای بارور شدن احتمالی آزاد میکند، بسیاری از زنان علائمی مانند سینه درد دارند که طبیعی است و جای نگرانی ندارد.
علت درد سینه بعد از پریود
درد سینه بعد از پریودی، ارتباطی با دوران قاعدگی شما ندارد. سینه دردی که بعد از تمام شدن پریودی تجربه میکنید، میتواند ثابت یا متناوب باشد. علل درد سینه بعد از پریود عبارتند از:
• بارداری
• ضربه به سینه
• استفاده از سوتین محکم و تنگ در طول قاعدگی
• وجود غده در پستان ها
• مصرف بعضی از داروهای خاص مانند داورهای ضد افسردگی و ضد بارداری
اگر بعد از قاعدگی همچنان سینه درد دارید و هر کدام از علائم و نشانه های زیر را تجربه میکنید، بهتر است حتما به پزشک مراجعه کنید:
• وجود توده در سینه ها
• مشاهده ترشحات غیر طبیعی از سینه به خصوص ترشحات قهوه ای رنگ یا خونی
• عفونت سینه (علائمی مانند تب، درد، قرمزی یا حساسیت سینه)
• درد سینه که مدت زیادی شما را آزار دهد و حتی در انجام فعالیت های روزمره اختلال ایجاد میکند.
مواقعی که باید به پزشک مراجعه کنید.
تغییرات ناگهانی و نگرانکننده پستان باید با پزشک در میان گذاشته شود. با این وجود که در اغلب مواقع درد و تورم قبل از قاعدگی خطری ندارد؛ اما میتواند علائم هشداردهندهای از مشکلات جدی مانند عفونت یا سایر بیماریها باشد. اگر متوجه چنین مواردی شدهاید، حتما به پزشک مراجعه کنید:
- ایجاد تودههای جدید یا تغییر یافته در پستان
- ترشح از نوک پستان بهخصوص ترشحات قهوهای و خونی
- احساس درد پستان که در خوابیدن و کارهای روزمره تداخل ایجاد میکند.
پزشک معاینه بدنی از جمله معاینات پستان را انجام میدهد و سوالات بیشتری در رابطه با علائم شما خواهد پرسید. در صورتی که طی معاینات هرگونه تغییرات غیر طبیعی تشخیص داده شود، ممکن است انجام هر یک از موارد تشخیصی مانند ماموگرافی یا سونوگرافی به بیمار پیشنهاد شود.
کلام آخر
حساسیت و تورم پستان قبل از قاعدگی اغلب با راهکارهای خانگی و مراقبت در منزل کنترل میشود. در صورتی که با مصرف داروهای بدون نسخه و تغییر سبکی زندگی چنین علائمی برطرف نشد باید با جراح پستان در میان بگذارید.