چکیده نخمین زمان مطالعه:6 دقیقه
آیا از این می ترسید که زمان زایمانتان زود تر از موعد مقرر باشد و یا نگرانید فرزندتان را زود تر از انتظارتان به دنیا بیاورید؟
گاهی اوقات نوزادان به دلایل مختلف به صورت نارس متولد می شوند. نوزادان نارس معمولاً دارای وزن کمی در هنگام تولد هستند. وزن کم در هنگام تولد میتواند باعث به وجود آمدن مشکلات و بیماری های بلند مدت در کودک شود.در این بخش از مجله سلامت دکتر مهندس مفصلا به وزن گیری نوزاد نارس پرداخته می شود.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید: |
تعریف نوزاد نارس
نوزادان نارس می توانند به میزان ۳ تا ۱۵ هفته از زمان استاندارد که ۴۰ هفته می باشد زودتر به دنیا بیایند. این که کودک تان چقدر زودتر از زمان استاندارد به دنیا می آید می توانند در سلامت و وزن هنگام تولد تاثیرگذار باشد.وزن کودکان نارس در هنگام تولد تعیین کننده سلامت آنها خواهد بود. انتهای سه ماهه آخر بارداری زمانی است که جنین به سرعت وزن اضافه کرده تا برای تولد آماده شود. بعضی نوزادان نسبت به نوزادان دیگر سریعتر وزن میگیرد اما تولد نارس نوزاد به معنای به دنیا آوردن یک نوزاد کوچک است.اما به یاد داشته باشید که کودکان سالم در هر وزن میتواند به دنیا بیایند هرچند نوزادانی که بیش از اندازه کوچک هستند ممکن است درگیر چالشهای بیشتری شوند و قبل از رفتن به خانه نیاز به رشد در بیمارستان و زیر دستگاه داشته باشند.خوشبختانه مراقبتهای بعد از تولد و انکوباتور به نوزادان نارس کمک می کنند تا رشد کرده و برای رفتن به خانه آماده شوند. نوزادانی که تا ۲۵ هفتگی به دنیا بیایند دارای ۸۱ درصد ریسک زنده ماندند و در مقابل نوزادانی که در ۳۴ هفتگی خود به دنیا بیایند دارای صد درصد احتمال زنده ماندن می باشند.
وزن نوزاد هنگام تولد چقدر است؟
در سه ماهه سوم بارداری تمرکز فرایندها بر وزن گرفتن و رشد جنین و آماده شدن برای تولد می باشد. تقریباً از هفته ۳۱ بارداری جنین شروع به افزایش وزن سریع می کند. در این دوره وزن جنین در حدود ۱۰ هفته دو برابر خواهد شد.نوزاد شما در هفته ۳۰ بارداری فقط حدود ۳ پوند یا یک و نیم کیلوگرم وزن دارد. بیشتر نوزادانی که به صورت استاندارد و در هفته ۴۰ بارداری به دنیا میآیند حدود هفت پوند یا سه و نیم کیلوگرم وزن دارند. به همین علت است که هر چه نوزاد نارس زود تر به دنیا بیاید وزن کم تری خواهد داشت و سبک تر خواهد بود. با این حال نوزادانی که به صورت کامل به دنیا می آیند نیز می توانند کم وزن باشند.در ایلات متحده حدود ۸ درصد از نوزادان متولد شده دارای وزن کم در هنگام تولد می باشند . وزن کم هنگام تولد به وزن حدود پنج پوند یا کمتر گفته میشود. تنها ۱.۴ درصد از نوزادان متولد شده در ایالات متحده آمریکا وزنی کمتر از ۳ پوند دارند.
علت کم بودن وزن نوزاد هنگام تولد
عوامل زیادی میتوانند بر وزن نوزادان نارس هنگام تولد تاثیر بگذارد از جمله این عوامل می توان به عفونت رفتارهای مادر و مسائل مربوط به خود بارداری اشاره کرد. اما یکی از عوامل اصلی به دنیا اوردن نوزاد نارس و وزن کم هنگام تولد داشتن بیشتر از یک نوزاد می باشد.
-
چند قلو زایی
اگر نوزادانتان دوقلو یا چندقلو می باشند احتمال تولد نوزادان نارس با وزن کم بیشتر خواهد شد.در ایالات متحده آمریکا تنها دو درصد از نوزادان تا کی به صورت نارس یا زود تر است یا سی و چهار هفته متولد می شوند. در صورتی که این درصد در دوقلوها به ۲۰ درصد و در سه قلوها به ۶۳ درصد افزایش پیدا میکند.در صورت به دنیا آوردن نوزادان پنج قلو یا بیشتر تقریباً شانس ۱۰۰ درصدی وجود دارد که نوزادان نارس باشند.هر چقدر تعداد نوزادانی که در یک بارداری حمل می کنید بیشتر باشد احتمال تولد زودرس آنها نیز بیشتر خواهد بود. دلیل این مسئله بسیار ساده است زیرا نوزادان بیشتری در یک رحم رشد کرده و باید سریعتر از آن بیرون بیایند و علاوه بر این به نظر می رسد مشکلات و پیچیدگی های بارداری در زایمان هایی که دوقلو یا چندقلویی باشد بیشتر خواهد بود.دوقلوها سه قلوها و چند قلوها در هنگام تولد نسبت به نوزادان تکی وزن کمتری دارند. ریسک وزن کمتر از ۵ و نیم پوند برای نوزادان دوقلو حدود ۵۵ درصد می باشد در صورتی که این درصد برای نوزادان تکی تنها ۶.۶ درصد است.همچنین نوزادان سه قلو دارای ریسک ۹۵ درصدی کم وزنی در هنگام تولد هستند.
دلایل دیگر وزن کم نوزاد هنگام تولد
ممکن است بعضی نوزادان با وجود اینکه کمی زودتر از موعد مقرر یا حتی دقیقا به موقع به دنیا آمده اند اما دارای وزن کم باشند. معمولاً در طول بارداری علائمی مبنی بر اینکه کودکی کم وزن به دنیا خواهد آورد وجود ندارد. به همین دلیل است که انجام تمامی تستهای قبل از تولد نوزاد بسیار مهم می باشد.رخ دادن بعضی مسائل در طول بارداری می توانند باعث کاهش سرعت رشد جدید شوند. این مسائل میتواند به دلیل موارد زیر اتفاق بیفتند:
- مسائل مربوط به جنین در داخل رحم
- سلامت مادر
- شرایط خاص مربوط به جنین
در صورتی که مادر باردار مبتلا به عفونت های ویروسی یا باکتریایی شود نیز میتواند در وزن نوزادی که متولد می کند تاثیر داشته باشد.این عفونت ها می تواند شامل موارد زیر باشند:
- توکسوپلاسموز
- روبلا
- سیفیلیس
- سیتو مگالو ویروس
باقی عوامل ایجادکننده وزن کم هنگام تولد شامل موارد زیر می باشد
- سن مادر (زیر 17 سال یا بالای 35 سال)
- استعمال سیگار در دوران بارداری
- مصرف مشروبات الکلی در هنگام بارداری
- مصرف مواد قبل از بارداری یا در دوران بارداری
- بیماری های قلبی
- فشارخون
- بیماریهای خود ایمنی بدن
- سوتغذیه قبل و حین بارداری
- مراقبت های بهداشتی و درمانی ضعیف
- قرار گرفتن در معرض سرب
- مشکلاتی در ارتباط با شکل و اندازه رحم مادر
همچنین عوامل ژنتیکی نیز میتواند تاثیرگذار باشد برای مثال اگر هم شما و هم همسرتان سایز کوچکی دارید و یا کودکان قبلی که داشتهاید در هنگام تولد دارای وزن کمی بودهاند احتمالاً نوزادان بعدی تان نیز همین مشکل را خواهند داشت.
مشکلات نوزاد نارس در بدو تولد
نوزادان نارس ممکن است فوراً به علت یکی از مشکلات زیر به درمان های فوری احتیاج داشته باشند:
- سطح کم قند خون
- سطح پایین اکسیژن خون
- مشکلات تنفسی
- دمای کم بدن
- عفونت
- مشکلات در تغذیه
- مشکلات در افزایش وزن
- مشکلات خونریزی
- مشکلات گوارشی
وزن گیری نوزاد نارس
وزادان نارس معمولاً بلافاصله در واحد مراقبتهای شدید مخصوص نوزادان تحت مراقبت قرار میگیرند. از جمله این درمان ها می توان به موارد زیر اشاره کرد
- اکسیژن درمانی و کمک به تنفس
- کنترل دمای بدن نوزاد توسط انکوباتور
- تغذیه مخصوص به وسیله لوله
- مکمل های ویتامین a و سایر مواد مغذی
اغلب نوزادان نارس در فرآیند تغذیه، مکیدن و قورت دادن دارای مشکلاتی هستند. که این مشکلات به معنای گذراندن یک پروسه طولانی تر جهت افزایش وزن نوزاد می باشد.
پزشک قد ، وزن و اندازه سر نوزاد را کنترل میکند. تغییر اندازه سردرنوزادان شاخص خوبی برای میزان رشد نوزاد می باشد. بیشتر نوزادان نارس در حدود ۱۸ تا ۲۴ ماهگی خود به وزن مطلوب نوزادان نرمال خواهند رسید.پزشک کودک شما باید قد و وزن و سایر شاخصهای مربوطه را در جدولی با سایر کودکان هم سن و همجنس مقایسه کرده تا میزان رشد کودکتان را ارزیابی کند.
مشکلات نوزادان نارس در بزرگسالی
نوزادان دارای وزن بسیار کم ( کمتر از سه پوند ) می توانند دارای مشکلات بلندمدت سلامتی مانند موارد زیر باشند:
- مشکلات در بینایی
- شنوایی
- گوارش
- تنفس
- یادگیری
- این نوزادان همچنین می تواند دارای مشکلاتی مانند سندروم مرگ ناگهانی نوزادان، مشکلات قلبی و اختلال در گفتار باشند.
کلام آخر
نکته مهم این است با اینکه نمی توانید تمامی عوامل درگیر را کنترل کنید با رعایت سبک زندگی سالم در دوران بارداری و پیگیری دقیق مراقبت های قبل از تولد نوزاد بهترین شروع ممکن را در اختیار کودک تان بگذارید.