چکیده
دفع مدفوع نوزاد و حتی رنگ مدفوع دفع شده نوزادان مهمه چرا که میتونه معیاری برای سنجش سلامت نوزادان باشه.
نوزادان چند روز بعد از تولد شروع به دفع منظم می کنن و معمولا در کمتر از 6 هفته تقریباً دو تا پنج بار در روز دچار دفع میشن.
همراه ما باشید تا باهم به بررسی این موضوع بپردازیم که یک نوزاد چند بار در روز مدفوع میکند؟
نوزاد چند بار در روز مدفوع میکند؟
در 24-48 ساعت اول پس از تولد ، نوزاد ماده ای به نام مکونیوم را دفع می کند. این مدفوع ضخیم ، سبز تیره یا قهوه ای، حاوی موادی است که طی زمانی که کودک در رحم مادر بود گوارش شده است.
طی روز های بعدی، نوزاد به صورت منظم تری دفع مدفوع و ادرار خواهد داشت.
تا حدود سن 6 هفته، بیشتر نوزادان روزانه دو تا پنج بار مدفوع خواهند داشت و بین سن 6 هفته و 3 ماهگی ، تعداد دفعات دفع به طور معمول کاهش می یابد.
بسیاری از نوزادان فقط یک بار در روز و برخی نیز به دفع در هفته یک بار دچار می شوند. این شرایط معمولاً تا زمانی که کودک وزن سالمی داشته باشد ، نشانه ی مشکل نیست.
در 3 ماه ، میانگین تعداد دفع مدفوع 1.88 بار در روز بود. نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شدند ، در هر مرحله از رشد ، كمتر از سایر نوزادان دفع داشته اند.
چرا دفعات کار کردن شکم نوزاد مهم است؟
یکی از دلایل اصلی برای پیگیری حرکات روده کودک، اطمینان از دریافت مقدار کافی غذا در کودک است.
این کار می تواند در شرایطی که کودک به طور مستقیم از پستان مادر تغذیه می کند ، ایده خوبی باشد زیرا نمی توان میزان مصرف شیر در این کودکان را به درستی اندازه گیری کرد.
یک مطالعه در سال 2006 در مورد شیرخواران با شیر مادر نشان داد که تعداد حرکات روده در 5 روز اول زندگی ممکن است نشانه اولیه موفقیت در شیردهی باشد.
کودکانی که در این مدت مدفوع بیشتری تولید کرده اند تمایل به داشتن وزن سالم تری دارند. به همین دلیل، چک کردن پوشک ممکن است روشی مؤثر برای اطلاع از اینکه کودک شیرخوار به اندازه کافی غذا دریافت می کند، باشد.
علت کار نکردن شکم نوزاد
نوزادان بزرگتر از یک ماه ممکن است نسبت به نوزادانی که کوچک تر هستند ، به خصوص در صورت تغذیه از شیر مادر ، بسیار کمتر دفع داشته باشند.
به طور کلی ، آگاهی از الگوی دفع نوزاد بسیار مهم است زیرا یک تغییر ناگهانی می تواند یک مشکل بهداشتی را نشان دهد.
-
عدم دریافت غذای کافی
کودکی که غذای کافی دریافت نمی کند ممکن است علائم زیر را نشان دهد:
- نداشتن حداقل یک بار مدفوع در روز
- تولید پوشک خیس کمتر از پنج بار در روز در روزهای اولیه زندگی
- داشتن نشانه های کم آبی مثل پوست خشک یا لبهای فرو رفته
- خواب آلود بودن
- کاهش وزن
-
یبوست
آکادمی اطفال آمریکا خاطرنشان می کند که اگر کودک، یک بار یا کمتر در طول روز مدفوع سفت داشته باشد، ممکن است کودک دچار یبوست باشد.
کودک مبتلا به یبوست همچنین ممکن است گریه کند و یا علائم دیگر فشار را نشان دهد. برخی از نوزادان نیز قرمز رنگ می شوند.
برای مدفوع نکردن نوزاد چه باید کرد؟
تمرینات آرام ممکن است به دفع در کودک کمک کند. سعی کنید کودک را روی پشت بخوابانید و به آرامی پاهایش را حرکت دهید و شروع به ماساژ در ناحیه شکم نوازد کنید، مانند ویدیو زیر:
رنگ مدفوع نوزاد
مدفوع سالم در نوزادان بوی خفیفی دارد و زرد روشن ، قهوه ای یا مایل به سبز است.
یافتن لکه های خون سیاه در مدفوع در نتیجه شیردهی با نوک سینه های ترک خورده و خونریزی از نیپل (نوک سینه) غیر معمول نیست.
اما اگر خون قرمز در مدفوع نوزاد وجود دارد ، با پزشک تماس بگیرید.همچنین ، رگه های سبز در سراسر مدفوع می تواند نشانه عفونت باشد.
اگر مدفوع خاکستری یا سفید باشد ، این امر می تواند نشانگر این باشد که یک کودک به درستی هضم غذا را انجام نمی دهد؛ همچنین اگر نوزاد پس از دفع مکونیوم، همچنان مدفوع سیاه رنگ دفع کند می تواند نشان دهنده خونریزی داخلی باشد.
چگونه بفهمیم نوزاد اسهال دارد؟
طبق گفته سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) ، اگر نوزادی بیش از 1 روز مدفوع شل و آبکی داشته باشد ، احتمال کم آبی بدن وجود دارد.
علائم کم آبی بدن می تواند شامل موارد زیر باشد:
- دهان زبان و لب های خشک
- ضربان قلب تند تر از حالت معمول
- گریه بدون اشک نوزاد
- پوشک خشک برای ۳ ساعت یا بیشتر
انواع اسهال با توجه به مدتزمانی که طول میکشد تا علائم بهبود حاصل شوند، به ۲ نوع کلی زیر تقسیم میشود:
-
اسهال حاد کودکان (کوتاه مدت)
اسهال کوتاهمدت یا حاد به اسهالی گفته میشود ظرف مدت کمتر از ۳ روز بهبود پیدا کند. این نوع از اسهال در کودکان در اثر عواملی مانند ابتلا به بیماریهای ویروسی و باکتریایی به وجود میآید.
-
اسهال مزمن کودکان (بلندمدت)
اسهال بلندمدت یا مزمن به اسهالی گفته میشود بیشتر از ۳ روز بهطول بینجامد. اگر کودک بیماری نظیر سندرم روده تحریکپذیر داشته باشد، بیماری ممکن است حتی تا چند هفته به درازا بکشد. اسهال مزمن میتواند به علت مشکلات جدیتر روده، مثل بیماریهای التهابی روده مانند کولیت اولسراتیو و بیماری کرون یا بیماری سلیاک نیز اتفاق بیفتد.
درمان خانگی دفع زیاد مدفوع در کودکان
برای درمان خانگی تکرر مدفوع در کودکان باید به دستورالعملهای زیر توجه کنید. کودکانی که اسهال دارند باید از مصرف مواد غذایی زیر پرهیز کنند.
- غذاهای چرب
- غذاهای با فیبر بالا
- لبنیات مثل شیر و پنیر (زیرا گروهی از کودکان، عدم تحمل لاکتوز دارند که باعث عوارض گوارشی از جمله اسهال میشود. در کودکانی که تحمل دارند نیاز به حذف مشتقات شیر نیست).
- شیرینیها، بیسکویت و کیک
مدفوع زیاد کودکان اگر به صورت اسهالهای باکتریایی و ویروسی باشند میتوانند بسیار مسری باشند. بنابراین پس از تعویض پوشک نوزاد دست خود را با آب و صابون بشویید.
درمورد اسهال کودکان بزرگتر از آنها بخواهید پس از هر بار اجابت مزاج دستهای خود را با آب و صابون حداقل برای 20 ثانیه بشویند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
اگر کودکتان هر یک از علائم زیر را نشان داد ، از مراقبت و مشاوره حرفه ای استفاده کنید:
-
دفع نامنظم یا ناکافی
دفع نامنظم یا ناکافی می تواند نشان دهنده این باشد که کودک به اندازه کافی غذا دریافت نمی کند ، به خصوص اگر از شیر مادر تغذیه می کند.یک مشاور شیردهی می تواند به افزایش مقدار شیر کمک کند.
برای این کار اغلب ، نیاز به مراقبت بیشتر و استفاده از پمپ شیر بعد از هر جلسه می باشد. دریافت دستورالعمل صحیح و مناسب به صورت زود هنگام می تواند به کودک کمک کند تا مواد غذایی مورد نیاز را به تنهایی از شیر مادر دریافت کند.
-
اسهال
- داشتن اسهالی که بیش از ۲۴ ساعت به طول بیانجامد
- مدفوع سیاه و قیری رنگ
- تب حداقل ۱۰۲ درجه فارنهایت
- بی قراری و بی خوابی
- گونه ها و چشم های فرو رفته
- فرورفتگی در نرمه ی بالای سر
توجه به این نکته مهم است که ممکن است خون در مدفوع در اثر تحریک رکتوم ظاهر شود. متخصص اطفال می تواند کرم های مخصوص را برای کمک به کاهش ناراحتی توصیه کند.
-
یبوست
اگر یک نوزاد مبتلا به یبوست است و به درمان خانگی پاسخ نداده است یا در صورتی که با هر یک از موارد زیر همراه است ، با پزشک تماس بگیرید:
- تحریک پذیری
درد شکم یا ناراحتی
-
خون در مدفوع
اگر کودک مدفوع سیاه یا بیش از یک مدفوع دارای خون دفع کند ، باید به پزشک مراجعه کرد.
بعضی اوقات ، ممکن است کودک مقدار کمی از خون در مدفوع داشته باشد که در اثر فشار حاصل از مدفوع به روده می باشد.
با این وجود در صورتی که کودک دو یا چند مدفوع حاوی خون دفع کند ممکن است نشان دهنده یک مشکل جدی تر باشد.
کلام آخر
در صورت بروز اسهال ، یبوست مداوم یا مدفوع همراه با خون ، با پزشک تماس بگیرید.
اگر فکر می کنید ممکن است کودکتان از تغذیه کافی برخوردار نباشد ، از مشاوره حرفه ای کمک بخواهید.
یک مشاور شیردهی می تواند کمک کننده باشد ، همچنین معرفی گروه های والدین جدید دیگر نیز می تواند پشتیبانی مناسبی برای والدین محسوب شود.
درمان دلپیچه و اسهال در کودکان