چکیده
اعداد فشارسنج به چه معناست؟ برای اندازه گیری فشارخون در خانه، میتوانید از دستگاه آنالوگ یا دستگاه دیجیتال استفاده کنید.
یکی از راههای کنترل و جلوگیری از بالارفتن فشار خون، اندازه گیری فشار خون با استفاده از دستگاه فشارسنج است اما خیلی از ما با نحوه خواندن اعداد روی دستگاه فشار خون دیجیتال آشنایی نداریم.
وقتی با استفاده از دستگاه فشارسنج، فشار خود را اندازه می گیرید، با دو عدد بر روی دستگاه مواجه می شوید که این اعداد نرمال بودن یا نبودن فشارخون شما را نشان می دهد.
اما اعدادی که دستگاه فشار سنج نشان می دهد به چه معناست؟ برای یافتن پاسخ این سوال این مقاله را مطالعه کنید.
دلایل اهمیت فشارخون و توجه به آن چیست؟
امروزه اهمیت فشارخون در زندگی و اندازه گیری آن و همچنین نرمال بودن آن یک موضوع مهم در علم پزشکی می باشد.
براساس سایت medicalnewstoday فشار خون طبیعی برای زندگی حیاتی است. بدون فشاری که خون ما را مجبور به جریان در اطراف سیستم گردش خون می کند، هیچ اکسیژن یا مواد مغذی از طریق شریان های ما به بافت ها و اندام ها نمی رسد.
مسئله اصلی فشارخون که امروزه پزشکان را با آن مواجه کرده است، شیوع بسیار بالای آن در میان مردم است. طبق آخرین آمار چیزی حدود 40 درصد از افراد جامعه به مسئله ی فشارخون مبتلا هستند و با بیماری های ناشی از آن دست و پنجه نرم می کنند.
تقریبا نیمی از افرادی که به فشارخون مبتلا هستند از ابتلای خود به آن خبردار نیستند و یکی از دلایل این بی اطلاعی، عدم وجود نشانه در بیماری های فشارخون و همچنین کم بودن اهمیت فشارخون در نظر آن ها می باشد.
فشارخون بالا چیست؟
فشارخون بالا به معنای بالا بودن میزان فشاری است که بر اثر برخورد خون به دیوارهی سرخرگها ایجاد میشود.
سرخرگها، رگهایی هستند که خون را از قلب به تمام اعضای بدن میرسانند. میزان فشار خون، با دو عدد مشخص میشود.
براساس سایت heart فشار خون سیستولیک (عدد بالایی) که نشان دهندهی فشار وارد شده به دیوارهی سرخرگها در هنگام انقباض قلب است و فشار خون دیاستولیک (عدد پایینی) نشان دهندهی فشار وارد شده به دیوارهی سرخرگها در هنگام آزاد شدن عضلات قلب (بین هر ضربان قلب) است.
اعداد فشار خون نشانه چیست؟
هر کسی دوست دارد که فشار خونش در حد نرمال باشد. اما در واقع این به چه معنی است؟
وقتی که پزشک فشار خون شما را اندازگیری می کند، فشار خون را با دو عدد بیان می کنند: یک عدد بالا و یکی پایین مثل یک کسر. به عنوان مثال 120/80 میلی متر جیوه.
هر دو عدد برای مشخص بودن وضعیت سلامت قلب مهم هستند. اعدادی که در محدوده بیشتر از محدوده ایده آل قرار می گیرند گواه این هستند که قلب شما به سختی درحال کار کردن و پمپاژ خون به دیگر نواحی بدن است.
فشارسنج دیجیتال بازویی سخنگو گلامور
dia در دستگاه فشارخون چیست؟
یکی از سوالات رایج در مورد دستگاه فشارخون این است که dia روی دستگاه فشارسنج به چه معنی است؟
dia یا اصطلاح درست آن دیاستولیک (Diastolic) همان عدد دوم یا عدد پایین در اندازهگیری فشار خون است. این عدد نشاندهنده حداقل فشاری است که خون شما به دیواره شریانها (سرخرگها) هنگام استراحت قلب وارد میکند.
فشار خون دیاستولیک طبیعی در طول استراحت آرام، ۸۰ میلی متر جیوه یا کمتر است. در فشار خون بالا ، فشار خون دیاستولیک اغلب در هنگام استراحت افزایش می یابد . هایپوتانسیون دیاستولیک (زمانی که فشار خون دیاستولی پایین است) ممکن است با کمبود آب همراه باشد یا با خونریزی رخ دهد یا اگر شریان ها غیر طبیعی گشاد شوند اتفاق بیفتد.
ویدیو آموزش نحوه کار با دستگاه فشارسنج
sys در دستگاه فشارخون چیست؟
یکی دیگر از پرسش های متداول کسانی که به تازگی از دستگاه فشارسنج استفاده می کنند این است که کلمه sys که روی دستگاه فشارخون نشان می دهد به چه معنی است؟
sys یا اصطلاح درست آن سیستولیک (Systolic) همان عدد اول یا عدد بالا در اندازه گیری فشارخون است.
زمانی که قلب به طور فعال مى تپد (رویدادى به نام سیستول)، خون را به داخل رگ ها منتقل می کند. این تخلیه پویا ى خون به درون شریان ها موجب افزایش فشار داخل شریان ها می شود. فشار خون بالا در طول انقباض قلبی فعال، فشار خون سیستولیک نامیده می شود.
فشار خون سیستولیک “طبیعی” زمانی که یک فرد آرام نشسته ۱۲۰ میلی متر جیوه یا کمتر است. هنگامی که یک فرد ورزش می کند، در طول دوره های استرس عاطفی، یا در هر زمانى که قلب بیشتر از حالت استراحت مى تپد ، نیروی انقباض قلب افزایش می یابد و فشار سیستولیک افزایش می یابد.
افزایش فشار خون سیستولیک در شرایط استرس قلبی کاملا طبیعی است.
در اندازه گیری فشار خون کدام عدد مهم است؟
بسیاری از افراد بعد از اندازه گیری فشار خون، تمام توجهشان به عدد بزرگ تر که مربوط به فشار سیستولی است جلب میشود، در حالی که مطالعهای جدید نشان میدهد عدد مربوط به فشار دیاستولی نیز اهمیت دارد و میتواند درباره احتمال بروز مشکلات قلبی به ما اطلاعات قابل توجهی دهد.
به عنوان مثال افرادی که فشار دیاستولی آن ها بیش از 9.6 است، با افزایش 3.6 درصدی احتمال بروز بیماریهای قلبی-عروقی مواجه هستند. از سوی دیگر احتمال بروز بیماریهای قلبی-عروقی برای افرادی که فشار سیستولیک آنها بیش از 16 است، 4.8 درصد بیشتر از افراد عادی است.
این مطالعه تاکیدی دوباره بر اهمیت داشتن هر دو عدد در زمان اندازهگیری فشار خون است.
انواع فشار خون
-
پیش فشار خون
همان طور که پیش از این بیان کردیم، فشار خون بین 120 و 80 به عنوان فشار نرمال در نظر گرفته میشود.
اگر فشار خون سیستول شما بین 120 تا 129 و دیاستول کمتر از 80 باشد، یعنی شما در مرز فشار خون بالا قرار دارید. البته جای نگرانی نیست چون به راحتی میتوانید با ورزش و تغییر رژیم غذایی، فشار خونتان را به حد نرمال برسانید.
این نوع از فشار خون معمولا به دارو نیاز ندارد و نسبت به انواع دیگر کم خطرتر است، اما اگر در کنترل و جلوگیری از افزایش آن اقدامی نکنید، در نهایت در دسته افراد دارای فشار خون بالا قرار میگیرید.
-
فشار خون بالا: مرحله اول
اگر عدد سیستول بین 130 و 139 یا دیاستول بین 80 تا 89 باشد، شما به این نوع از فشار خون مبتلا شده اید. در این مرحله، پزشک از شما میخواهد که در یک دوره زمانی مشخصی رژیم خاصی را رعایت کنید و در کنار آن، میزان فشارتان را به طور منظم اندازه بگیرید.
اگر تغییر سبک زندگی و رژیم تاثیر خاصی نداشت و در خطر ابتلا به بیماریهای قلبی بودید، دکتر از شما خواهد خواست که از دارو استفاده کنید.
-
مرحله دوم
فشار خون بالای 140 و 90 بالاترین میزان فشار خون است، اگر اعداد سیستول و دیاستول شما در این طیف قرار دارد، وارد مرحله دوم شده اید و باید بیش از مراحل پیش مراقب باشید و در جهت کاهش فشار خون تان اقدام کنید.
در این مرحله باید تحت نظر دکتر باشید و در کنار تغییر سبک زندگی و استفاده از رژیم غذایی خوب و ورزش، تحت درمان دارویی نیز قرار بگیرید.
-
فشار خون خطرناک
اگر میزان فشار بالای 180/120 باشد شما دچار مشکل جدی در فشار خون شده اید. بحران فشار خون نام دیگری است که به این مرحله اطلاق میشود.
در این مرحله علائمی وجود دارد که با توجه به آنها می توانید سریعا برای درمان اقدام کنید.
- سرگیجه
- لمس قسمتی از بدن
- تنگی نفس
- درد در قفسه سینه
- سردرد
- و ...
البته در شرایط خاصی ممکن است فشار خون افزایش یافته و دوباره به حد نرمال برگردد، به همین خاطر دکتر چند بار فشار را اندازه میگیرد تا از نوع و درمان مناسب آن مطمئن شود.
توجه: این نکته را در نظر داشته باشید که میانگین فشار خون در یک دوره زمانی خاص نشان می دهد شما به افزایش فشار خون مبتلا هستید یا نه، در نتیجه با یک بار افزایش فشار نمیتوان به طور قطع فرد را به این بیماری نسبت داد.
-
افت فشار خون
همان طور که فشار خون بالا خطرناک است، به کمبود آن نیز باید توجه کرد. اگر اعداد حدود 90/60 یا کمتر باشد افت فشار خون به وجود میآید.
این مرحله نیز خطرناک است چون نشان می دهد که بدن با کمبود اکسیژن و خون مواجه شده و قلب به درستی خون را پمپاژ نمیکند. بارداری، بیماریهای قلبی، مصرف برخی داروهای خاص، کم خونی و … از دلایل این مسئله به شمار می آید.
افت فشار خون معمولا با بی حسی یا سرگیجه همراه است. در این شرایط حتما با دکترتان صحبت کرده تا بررسی کند از چه طریق میتوان فشار خون را به حد نرمال رساند.
-
سیستول بالا، دیاستول نرمال
معمولا در افراد مسن این شرایط به وجود می آید که عدد سیستول فشار خون شان بالاتر از 130 اما دیاستول در حد نرمال یا کمتر است؛ این وضعیت را فشار خون سیستولی مینامند که تنگ شدن عروق خونی یکی از دلایل بروز این نوع به شمار می آید. راه درمان آن نیز مانند انواع دیگر توسط رژیم، ورزش و دارو صورت میگیرد.