چکیده
دستها یکی از اعضای خیلی مهم در بدنمون هستن که به کمک اونها در طول شبانه روز خیلی از فعالیت هایمون را انجام مدیدم.
پوست دست بعضی افراد ممکنه آسیب ببینه یا خشک بشه که میشه از عوامل زیادی در مورد نام برد مثل: هوای خشک و سرد، کم بودن رطوبت، قرار گرفتن در معرض آفتاب، شستشوی بیش از حد دست.
ما در این مقاله از مجله سلامت دکتر مهندس خشکی پوست و درمان خشکی پوست دست رو بررسی کردیم پس تاآخر این مقاله همراه ما باشید.
خشکی پوست
پوست برای سالم ماندن باید به میزان کافی آب و روغنهای طبیعی داشته باشد تا نرم و شاداب دیده شود.
زمانی که پوست رطوبت خود را از دست میدهد، خشک میشود و علائمی ایجاد میکند. معمولا این عارضه جدی نبوده اما میتواند آزاردهنده باشد.
دلایل مختلفی وجود دارد که پوست برخی افراد خشک میشود. اگر پوست شما بهشدت خشک است و با روشهای معمول مرطوب نمیشود، باید به پزشک مراجعه کنید.
عوامل خطر خشکی پوست
هر شخصی ممکن است در طول زندگی خود دچار این مشکل شود. اما احتمال خشک شدن پوست در برخی افراد بیشتر است. از جمله:
- افراد بالای ۴۰ سال. حفظ رطوبت پوست با افزایش سن کاهش پیدا میکند.
- زندگی در آبوهوای سرد و خشک و بادخیز
- شغلی که نیاز به شستشوی مداوم دست دارد، مانند پرستاری یا آرایشگری.
- تماس دست با خاک، سیمان یا خاک رس
- شنا در استخرهای کلردار به طور مکرر
- برخی بیماریها مانند کمکاری تیروئید، دیابت یا سوءتغذیه
عوارض خشکی پوست
در موارد خفیف تا متوسط خشکی عوارض خاصی ایجاد نکرده و بیضرر است. اما گاهی با مراقبت نکردن از پوست خشک ممکن است موارد زیر ایجاد شوند.
- درماتیت آتوپیک (اگزما): اگر مستعد این بیماری باشید، خشکی بیش از حد باعث فعالشدن بیماری شده و ترکهایی روی پوستتان ایجاد میشود.
- عفونت: احتمال ایجاد ترک روی پوست خشک زیاد است. این ترکها باعث ورود باکتریها به پوست شده و عفونت ایجاد میکند.
علل خشکی و زبری پوست دست
- غدد چربی به مقدار کافی پوست را چرب نمی کنند، در نتیجه پوست خشک می شود.
- قرار گرفتن پوست در معرض عناصر و فلزات بخصوص در زمستان.
- عوامل ژنتیکی
- برنامه غذایی نامناسب. کمبود مواد مغذی به خصوص ویتامینA و ویتامین های گروه B باعث خشکی پوست می شود.
- عوامل محیطی مثل تابش نور خورشید، باد، سرما، مواد شیمیایی یا مواد آرایشی یا شست و شوی زیاد بدن با صابون های تند.
- بیماری هایی مثل درماتیت (التهاب پوست)، اگزما، پسوریازیس یا سبوره (فقدان ترشح غدد پوستی)
- خشکی پوست همچنین می تواند در اثر عوامل زیر باشد:
الف) کم کاری تیروئید
ب) بیماری دیابت
ج) بعضی داروها مثل دیورتیک ها، ضد اسپاسم ها، آنتی هیستامین ها
درمان خشکی پوست
-
روغن زیتون
آنتیاکسیدانها و اسیدهای چرب سالم موجود در روغن زیتون برای درمان دستهای خشک مناسب هستند. این روغن پوست شما را نرم، نرم و مرطوب نگه میدارد. علاوه بر این، دارای خواص زیادی برای پیشگیری از پیری پوست است.
دستهایتان را با روغن زیتون گرم دو بار در روز و هر بار به مدت 5 تا 10 دقیقه ماساژ دهید تا از دستهایی نرم و صاف برخوردار شوید.
مقدار برابری از روغن زیتون و شکر ریز را با هم مخلوط کنید. این اسکراب خانگی را روی دستانتان بمالید و به مدت چند دقیقه آن را به صورت حرکات دایرهای روی دست مالش بدهید. 5 دقیقه صبر کنید، سپس آن را با آب گرم بشویید، دستها را خشک کنید و کمی مرطوبکنندهی سبک بزنید. از این روش دو بار در هفته استفاده کنید تا دستهایی نرم و زیبا به دست بیاورید.
-
دستگاه رطوبت ساز خانگی
استفاده از یک رطوبت ساز در خانه مزایای زیادی دارد و یکی از مزایایش افزایش سلامت پوست است. نگه داشتن آن در اتاق خواب، حداکثر تاثیر را می گذارد.
-
روغن نارگیل
ترکیب منحصر به فرد اسید های چرب در روغن نارگیل برای پوست های خشک بسیار مفید است. علاوه بر این، آسیب پوستی ناشی از قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش مضر خورشید (UV) را تسکین می دهد. مقداری روغن نارگیل را گرم کنید. قبل از خواب حدود 5 دقیقه آن را با استفاده از حرکات دایره ای روی پوست دست ماساژ دهید. برای این که روغن بهتر جذب پوستتان شود از دستکش استفاده کنید. این درمان ساده را هر شب تکرار کنید.
• می توانید از روغن آووکادو، روغن هسته انگور، روغن جوجوبا یا روغن بادام برای ماساژ دست ها استفاده کنید.
-
بلغور جوی دو سر
بلغور جوی دو سر یک درمان بسیار خوب برای خشکی و زبری دست ها می باشد. آن به عنوان یک تمیزکننده طبیعی و عامل لایه برداری عمل می کند و خشکی پوست را از بین می برد. بعلاوه محتوای پروتئینی آن از کم شدن آب پوست جلوگیری نموده و رطوبت پوست را حفظ می کند.
نحوه استفاده:
• 2 قاشق غذاخوری بلغور جو دو سر را و نصف قاشق چایخوری عسل و کمی آب را مخلوط نمایید تا به شکل خمیر درآید. شما همچنین می توانید مقداری آبلیموی تازه نیز به آن اضافه نمایید.
• این ترکیب را روی دست خود بمالید.
• پس از 10 دقیقه با آب گرم آن را بشویید.
• این کار را هفته ای یکبار انجام دهید.
-
عسل
عسل یک مرطوب کننده طبیعی است که دارای خواص آنتی اکسیدان و ضد میکروبی و به خشکی پوست دست کمک می کند .همچنین عسل به نگه داشتن رطوبت پوست کمک می کند و دارای خواص ضد پیری برای پوست شما است .ماساژ مقداری عسل در سراسر دست خود و پس از ده دقیقه با آب ولرم بشورید ، این کار را 2 بار در روز تکرار کنید روش دیگر مقدار مساوی عسل و گلیسیرین و سپس بر روی دست های خود بمالید و بعد از 10 دقیقه با آب ولرم بشورید ، این کار را یک بار در روز انجام دهید یکی دیگر از گزینه های چند قطره آب لیمو و روغن به 2 قاشق چای خوری عسل و سپس بر روی دست های خود بمالید و اجازه دهید خشک شود سپس با آب گرم بشورید ، این درمان را چند بار در هفته تکرار کنید
-
موز کاملا رسیده
موز خیلی رسیده، به علت خواص مرطوب کنندهای که دارد، میتواند درمان خانگی مناسبی برای پوست خشک و زبر باشد. این میوه همچنین به درمان چین و چروک و خطوط ریز روی پوستتان کمک میکند. برای استفاده از موز رسیده جهت درمان خشکی و زبری پوست، به روش زیر عمل کنید:
۱. یک موز حسابی رسیده را له کنید تا خمیر سفتی حاصل شود و بعد آن را روی دستتان پخش کنید. اجازه بدهید حدود 30 دقیقه بماند و در نهایت آن را با آب گرم شستشو دهید. پس از شستن دستها، نرمکننده بزنید.
۲. روش دیگر این است که میتوانید نصف موز رسیده را له کنید، کمی عسل و روغن زیتون به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید. خمیر به دست آمده را روی دستانتان قرار دهید و اجازه بدهید به مدت 15 تا 20 دقیقه بماند. در نهایت آن را آب ولرم بشویید، و سپس با آب سرد دستها را مجددا شستشو دهید تا رطوبت درون پوست حبس شود.
-
ماست
ماست عامل مرطوب کننده طبیعی دیگری است که می تواند با دست خشک و زبر مبارزه کند. علاوه بر این، اسید لاکتیک در ماست مانند یک پاک کننده طبیعی است که بعنوان لایه بردار برای از بین بردن سلولهای مرده پوست بکار می رودبا یک قاشق مربا خوری از ماست تازه ساده دست های خود را به آرامی و به مدت 10 دقیقه، ماساژ دهید و سپس با آب گرم بشوئید. هر روز این کار را انجام دهید روش دیگر، با مخلوط 2 قاشق چای خوری ماست ساده و آرد گرم بیک خمیر درسیت کنید این خمیر را به دستها زده تا خمیر خشک شود در نهایت، با آب ولرم بشوئید. 1 یا 2 بار در هفته این کار را انجام دهید
کلام آخر
خشکی پوست دست یکی از رایجترین مشکلاتی است که انسانهای مختلف با آن دست و پنجه نرم میکنند.
اگر شما نیز بنا به هر دلایلی به این بیماری مبتلا شده و علائمی نظیر خارش، قرمزی پوست، التهاب، ایجاد ترک و … را در پوست دست خود مشاهده کردید بهتر است هر چه سریعتر به یک پزشک مراجعه کنید.