چکیده
ویروس سرماخوردگی،ویروسی است که در طول سال چندین بار گریبان گیر همه ی ما شده است و عمدتا با علائمی چون سرفه، آبریزش بینی، گرفتگی بینی و گلودرد همراه است. بیشترین کسانی که در معرض این ویروس اند، کودکان می باشند.راه های درمانی بسیاری برای سرماخوردگی موجود می باشد. در کنار همه ی این ها رعایت یک سری نکات مانند داشتن استراحت کافی و عدم مصرف موادی مانند غذاهای سرخ کردنی نیز از ضروریات است. در این مقاله سعی شده است، علاوه بر معرفی راهکار هایی برای درمان فوری سرماخوردگی، به معرفی سرما خوردگی، تفاوت آن با آنفولانزا، پیشگیری از سرماخوردگی مکرر کودکان، موارد منع شده در هنگام سرماخوردگی نیز پرداخته شود.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید: |
سرماخوردگی چیست؟
عامل اصلی سرماخوردگی، ویروسی با نام "راینوویروس" از خانواده "پیکورناویروس ها" است.این ویروس در پاییز و زمستان یعنی دقیقا در زمانی که رطوبت هوا کم است، بهتر و بیشتر زنده می مانند و به همین علت است، که شیوع سرماخوردگی در این فصول بیش از سایر فصل ها می باشد. هم چنین در فصول سرد سال ، مخاط بینی و دهان خشک است و همین مسئله سبب انتقال سریع ویروس ها می گردد.از آن جایی که این بیماری مربوط به ضعف در سیستم ایمنی بدن می باشد، بیشترین کسانی که در معرض این بیماری هستند، کودکان و سالمندان اند. درمان فوری سرماخوردگی برای این افراد بسیار ضروری است.
از کجا بفهمیم سرماخوردگی داریم یا آنفولانزا
اگر علایمی دارید که به تدریج نمایان می شوند و عمدتا از گردن به بالا هستند - مثل عطسه، گلو درد، خارش یا آبریزش چشم – احتمالا سرما خورده اید. اگر علایمی دارید که به سرعت نمایان می شوند و شدید هستند و از گردن به بالا و به پایین دیده می شوند مثل تب ( نشانه اصلی آنفولانزا)، لرز، عرق کردن، عضله ها و اندام های دردناک، احتمالا آنفولانزا گرفته اید.
پیشگیری از سرماخوردگی مکرر کودکان
سرماخوردگی مکرر کودکان دلایلی دارد که با توجه نکردن به آنها کودک به طور مکرر دچار سرما خوردگی و تب می شود.
رعایت بهداشت شخصی نظیر شست وشوی مکرر دست ها، استفاده از وسایل شخصی، تغذیه مناسب، خوردن صبحانه، بررسی و درمان عوامل زمینه ای و دوری از استرس و تقویت سیستم ایمنی در پیشگیری از بسیاری بیماری ها به ویژه سرماخوردگی تأثیر بسزایی دارد.سیستم ایمنی ضعیف زمینه هر بیماری و سرماخوردگی را فراهم می کند. بنابراین زمانی که کودک به عفونت شدید دچار می شود و سیستم ایمنی ضعیفی دارد، درمان فوری سرماخوردگی کودکانبهتر است در منزل استراحت کند و با رعایت اصول درمانی و چک کردن مداوم تب کودک به وسیله ی تب سنج بهبودی لازم را به دست آورد.
درمان فوری سرماخوردگی با روش های زیر
-
افزودن مواد دارای ویتامین C به رژیم غذایی برای درمان سرماخوردگی
ویتامین C باعث افزایش متابولیسم گلوکز بدن میشود همچنین به بدن کمک میکند تا یک ماده شیمیایی درست کند که برای سیگنالهای سیستم عصبی بسیار مهم است.ویتامین Cنقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن نیز دارد.
میوه های سرشار از ویتامین C
• انگور هندی و یا طالبی
• پرتغال,گریپ فروت,لیمو
• کیوی
• انبه
• پاپایا
• آناناس
-
مصرف سیر برای درمان سرما خوردگی
یک حبه سیر خرد شده را با 2 قاشق چای خوری آب لیمو و 1 قاشق چای خوری عسل و 1/2 قاشق چای خوری فلفل هندی و یا پودر فلفل قرمز مخلوط کنید.این مخلوط را روزانه مصرف کنید تا زمانی که علائم فروکش کند.
4 یا 5 قاشق سیر خرد شده را در یک لیوان آب بجوشانید. و در 1 قاشق چای خوری عسل مخلوط کنید.2 یا 3 بار در روز این مخلوط را بخورید. همچنین میتوانید سیر خام خرد شده را در سالاد و یا همراه با شیر گرم بخورید.
مکمل های سیر که حاوی AGE میباشد به صورت تجاری در دسترس است و میتوانید روزانه آنها را مصرف کنید.
-
بخور دادن
یکی از بهترین راهکار ها برای درمان فوری سرماخوردگی، بخور دادن است. بخور دادن در دورهی سرماخوردگی باعث میشود که مجاری تنفسی باز شود. به خاطر اینکه گرما باعث انبساط رگهای خونی و افزایش سرعت جریان خون میشود و به این ترتیب سرعت عکسالعمل سیستم ایمنی بدن را بالا میبرد. توجه داشته باشید که خود بخار تأثیر مفیدی در درمان سرماخوردگی دارد. حمام، سونا و حتی دوش آب گرم باعث بهبود سرماخوردگی میشود.در این موارد دستگاه های بخور نیز یاری رسان است.
محصول پیشنهادی دکتر مهندس: دستگاه های بخور گرم ماسک دار |
شستشو دادن بینی با سرم شستشو یا آب نمک معمولی باعث تمیز شدن مجاری بینی و از بین رفتن خلط میشود؛ زمانی که مجاری تنفسی شستشو داده نشود شرایطی به وجود میآید که میکروبها در مجاری تنفسی بیشتر شوند.
برای شستشوی مجاری تنفسی یک لیتر آب را با یک قاشق چایخوری پُر نمک بجوشانید و بگذارید تا خنک شود. آب نمک را در مشتتان ریخته و وارد سوراخهای بینتان کرده سرتان را به عقب ببرید به طوری که آب نمک وارد مجاری بینیتان شود و مخاط را تمیز کند؛ هر روز این کار را چندین با تکرار کنید خواهید دید که به زودی علائم بیماریتان رفع خواهد شد.
-
سرماخوردگی را با خوردن شربت عسل درمان کنید.
خوردن مخلوطی از یک قاشق غذا خوری عسل و آب یک نیمه لیموترش تازه در یک لیوان آب گرم، در سرماخوردگی بسیار توصیه می شود.
-
به حد کافی استراحت کنید.
وقتی می خوابید و یا استراحت می کنید ، در واقع به بدنتان اجازه می دهید که همه انرژی خود را برای مبارزه با سرماخوردگی بکار گیرد . خوابیدن و استراحت کردن باعث می شود عملکرد سیستم ایمنی بدن شما افزایش یابد و همه توانایی خود را برای مبارزه با ویروس سرما خوردگی استفاده کند. بنابراین حداقل ۸ ساعت در شب بخوابید و علاوه بر آن در طول روز هم حتما" چند خواب کوتاه داشته باشید.
در هنگام سرماخوردگی این موارد ممنوع است
با این که رعایت موارد فوق در درمان فوری سرماخوردگی موثر است، اما از این نکته نیز نباید غافل شد که عدم مصرف یک سری از مواد نیز به این امر کمک می کند.
-
مصرف غذاهای پرادویه و سرخ کردنی
معمولا مخاط های بینی، دهان و حلق افرادی که سرما می خورند، ملتهب می شوند. التهاب نوعی واکنش ایمونولوژیک سیستم ایمنی بدن به ویروس متجاوز است. به همین دلیل مصرف تمام غذاهای بودار، سرخ کرده، چرب، تند یا پرادویه می تواند باعث التهاب بیشتر این بافت های ملتهب در مخاط های بینی، دهان و حلق افراد سرماخورده باشد. در این حالت، آسیب پذیری مخاط ها در برابر ویروس سرماخوردگی شدیدتر و وضعیت بیمار بدتر می شود. به همین دلیل مصرف چنین غذاهایی را به هیچ وجه به افراد سرماخورده توصیه نمی کنیم تا عوارض بیماری آنها بیشتر نشود.
-
سیگار کشیدن
سیگار نکشید سیگار کشیدن در دورانی که سرما خوردهاید بدترین کار است. سیگار با زیاد کردن هورمون استرس، عملکرد سیستم دفاعی بدن را خراب میکند. همچنین بدن را بیشتر در معرض رادیکالهای مضر آزاد قرار میدهد. این اتفاق درست برعکس دفاع سمزدایی است که در بدن صورت میگیرد.
-
نوشیدنی های کافئین دار
از آنجا که در سرماخوردگی مقدار زیادی از آب و املاح بدن با تب و آبریزش بینی از دست می رود، بنابراین نوشیدن نوشیدنی های مدر نظیر قهوه با دفع بیش از اندازه آب از بدن و ابتلا به کم آبی همراه خواهد شد.
-
لبنیات
در بعضی افراد مصرف لبنیات باعث می شود خلط موجود در گلو ضخیم تر و غیر قابل تحمل شود. اگر احساس می کنید که با مصرف لبنیات خلط بیشتری تولید می شود از مصرف آن بپرهیزید.
وجود این علائم نشان می دهد سرماخوردگی شما فراتر از یک سرماخوردگی طبیعی است.
-
اگر سرماخوردگی شما بیش از 3 هفته طول کشیده
اگرچه 3 هفته مدتی طولانی به نظر می رسد، به گفته لوین طول کشیدن سرماخوردگی به مدت 21 روز کاملا طبیعی است. "اگر راهکار های مختلف برای درمان فوری سرماخوردگی کارساز نبود و سرفه شما بیش از 3 هفته طول کشید زمان نگران شدن است، این علایم طولانی مدت هشداری برای آسم، پنومونی pneumonia یا انواع مختلف آسیب شناسی ریه است. از آن گذشته بعد از گذشت 3 هفته نهتنها باید علایمتان ثابت شده باشند بلکه باید برطرف هم شده باشند."
-
اگر وزن از دست داده اید
اگر به خاطر کم غذا خوردن وزن کم کرده اید، مشکلی نیست، ولی اگر مانند قبل غذا می خورید و همچنان در حال کاهش وزن هستید، کمی نگران کننده است. باید بدانید که کاهش وزن ناخواسته به همراه علایم سرماخوردگی می تواند نشانه پرکاری تیروئید، سرطان بد خیم، عفونت باکتریایییا حتی ایدز باشد.
-
اگر خلط گلوی شما رنگی است
وجود ترشحات غلیظ هنگام سرماخوردگی طبیعی است ولی اگر خلطتان رنگ عجیبی داشت یعنی اتفاقی در بدنتان در حال رخ دادن است. به گفته لوین، " آن ها گلبول های سفید هستند که در حال مقابله با عفونتند بنابراین اگر شاهد رنگ هایی مثل زرد، قهوه ای، سبز یا حتی خون بودید باید نگران شوید."
و در پایان توصیه امام رضا(ع) برای بهبود سرماخوردگی
امام رضا علیهالسلام میفرمایند، «کسی که بخواهد از زکام در هنگام زمستان جلوگیری کند روزی سه لقمه عسل بخورد و از بوییدن گل نرگس کوتاهی نکند و سیاهدانه نیز چنین است و اگر کسی از زکام در هنگام تابستان بترسد هر روز باید خیار تازه بخورد و از نشستن در آفتاب خودداری کند.»