چکیده
بیماری دیسک گردن ممکن است شایع ترین علت درد گردن باشد. پزشکان معمولاً توصیه می کنند از روش های غیرجراحی برای درمان دیسک گردن استفاده شود و معتقدند به طور معمول، دیسک گردن بعد از 6 هفته استراحت درمان می شود. به همین دلیل اگر فتق دیسک گردن دارید، به احتمال زیاد بتوانید علائم را با درمان خانگی دیسک گردن، ورزش، دارو یا سایر گزینه های غیرجراحی کاهش دهید. اما اگر هیچ یک از راهکارهای فوق جواب ندهد، ممکن است جراحی تنها گزینه درمان مؤثر برای شما باشد. در ادامه درباره روش های غیرجراحی درمان دیسک گردن توضیحاتی ارائه می شود. پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
دیسک گردن چیست؟
بین مهرههای گردنی که هفت عدد هستند، ماده ژلاتینی وجود دارد که دیسک گردن نامیده میشود. دیسک مانند بالشتی است که باعث می شود حرکت مهرهها روی هم به نرمی انجام شود و فشار جمجمه را روی مهرهها توزیع میکند.
در واقع دیسک نیز نوعی مفصل است مثل سایر مفاصل بدن اما با ساختاری منحصر به فرد که برای قرارگیری مهرهها روی هم طراحی شده است. در حقیقت این دیسک ها هستند که حرکات آزادانه ستون فقرات را میسر می سازند و به همین علت است که دردهای مربوط به این ناحیه از سخت ترین بیماری های گردنی می باشد و عمدتا افراد جوان و میانسال را دچار می کند.
آموزش تصویری درمان دیسک گردن در منزل
علل ایجاد دیسک گردن
با گذشت زمان، دیسک ها فرسوده می شوند و ممکن است به تدریج تخریب شوند. تحقیقات نشان می دهد که حدود 25 درصد از افراد زیر 40 سال و همچنین 60 درصد افراد بالای 40 سال، به درجاتی از بیماری دیسک گردن مبتلا می شوند. همچنین بیشترین بیماران، در گروه سنی 51 تا 60 سال تشخیص داده شده اند. علاوه بر این، در نتیجه این مطالعات نشان داده، بروز بیماری دیسک گردن در زنان شایع تر است (بیش از 60 درصد).
تشخیص اینکه دقیقاً چه چیزی باعث فتق دیسک گردن می شود، دشوار است. اغلب بیماری دیسک گردن، به آهستگی و بدون هیچ دلیل مشخصی بروز می کند. اما گاهی اوقات می توان علائم بیماری را به راحتی با درمان خانگی دیسک کردن کاهش داد. علت بروز بیماری را به موارد زیر محدود می شود:
افزایش سن:
شیوع فتق دیسک گردن با افزایش سن در افراد بیشتر می شود. هنگامی که جوان هستید، دیسک های شما مقدار زیادی آب در خود دارند. اما با گذشت زمان و با افزایش سن، میزان آب میانی کاهش می یابد. آب کمتر در دیسک ها به این معنی است که انعطاف پذیری آنها کمتر می شوند. در این وضعیت، وقتی حرکت می کنید، می پیچید یا می چرخید، احتمال پارگی یا فتق دیسک بیشتر می شود. در افراد مسن تر، دیسک ها می تواند با فشار بسیار کمتری پاره شود.
ژنتیک:
فتق دیسک می تواند موروثی باشد و در اعضای خانواده به کرات دیده شود. مواردی همچون فیزیک بدنی و استاندارد اسکلت بندی، وزن، عادات حرکتی و ... می تواند از علل بروز دیسک گردن با دلایل ژنتیکی باشد.
حرکات ناگهانی:
حرکات ناگهانی و تکان دهنده از جمله ضربه می تواند باعث ایجاد این حالت شود.
فشار ناگهانی:
اگر جسم سنگینی را بلند کنید یا بالاتنه خود را خیلی سریع بچرخانید، می توانید به دیسک آسیب بزنید.
سبک غلط زندگی:
یکی از راهکارهای درمان خانگی دیسک گردن، اصلاح سبک زندگی است. فشارهایی که با عادات غلط زندگی به ناحیه گردن وارد می شود شامل، خم کردن طولانی مدت سر به پایین به دلیل استفاده بیش از حد با موبایل، پشت میز نشستنهای چندین ساعته و خیره شدن به صفحه مانیتور یا کتاب، فعالیتهای اداری فشرده که گاهی گذر زمان را غیرملموس میکنند، فرم اشتباه خوابیدن یا نشستن و همچنین، ورزشهای نامناسب و ... می تواند به سلامت دیسک های گردنی آسیب برساند.
علائم دیسک گردن
براساس سایت mayoclinic بیشتر فتق دیسک ها در قسمت پایین کمر اتفاق می افتد، اما ممکن است در گردن نیز رخ دهد.
علائمی که در ادامه به آن اشاره می کنیم، از مهمترین علائم دیسک گردن هستند که در صورت بروز هرکدام از این علائم، باید اقدامی برای آن انجام دهید.
- درد گردن و بازو
- بی حسی یا سوزن سوزن شدن در شانه، بازو یا دست
- قدم های لرزان و بی ثبات هنگام راه رفتن
- اسپاسم های عضلانی در پاها
- فقدان هماهنگی
- ضعف دست و یا بازوها
دردی که از بازو به دست یا انگشتان می آید.
راه های تشخیص دیسک گردن
از آنجایی که بخشی از آرتریت و انحطاط ستون فقرات به دلیل افزایش سن کاملا طبیعی است، جراح مغز و اعصاب باید تعیین کند که آیا یافتههای مطالعات تصویربرداری با علائم دیسک گردن مرتبط است یا خیر.
-
اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT یا اسکن CAT)
اسکن توموگرافی نوعی تصویر تشخیصی است که پس از خواندن و ترکیب تعداد زیادی اشعه ایکس با برش نازک ایجاد میشود و میتواند شکل و اندازه کانال نخاعی، محتویات آن و ساختارهای اطراف آن را نشان دهد.
-
الکترومیوگرام و مطالعات هدایت عصبی (EMG/NCS)
این آزمایشها تکانه الکتریکی را در امتداد ریشههای عصبی، اعصاب محیطی و بافت ماهیچهای اندازهگیری میکنند و نشان میدهند که آیا آسیب عصبی مداوم وجود دارد یا خیر، آیا اعصاب بیمار به مرور از آسیبهای قبلی بهبود مییابند یا محل دیگری تحت فشار عصبی است یا خیر.
-
تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI)
امآرآی یا تصویربرداری تشدید مغناطیسی یک نوع آزمایش تشخیصی است که با استفاده از آهنرباهای قدرتمند و تکنولوژی رایانه، از ساختارهای بدن تصویر برمیدارد و میتواند طناب نخاعی، ریشههای عصبی و نواحی اطراف آن و همچنین بزرگ شدن، دژنراسیون، فتق دیسک، عفونت و تومور را نشان دهد.
-
میلوگرام
میلوگرام به معنای عکسبرداری با اشعه ایکس از کانال نخاعی به دنبال تزریق ماده حاجب به فضای اطراف مایع مغزی نخاع است و میتواند هرگونه فشار روی نخاع یا اعصاب ناشی از فتق دیسک، خار استخوان یا تومور نشان دهد.
-
اشعه ایکس
اشعه ایکس ساختارهای استخوانی ستون فقرات را به پزشک معالج نشان میدهد و تراز بودن یا نبودن ستون فقرات، وجود آرتریت، انحطاط دیسک و شکستگی را بهخوبی اعلام میکند.
درمان دیسک گردن در منزل
درمان خانگی دیسک گردن شامل هرگونه اقدام ساده، کم هزینه و خود مراقبتی است. استفاده از داروهای ضدالتهاب برای رفع التهاب ناشی از بیرون زدگی دیسک، استراحت، استفاده از کمپرس های سرد و گرم و... از جمله این روش ها است. برخی بیماران در همین مرحله درمان میشوند و نیاز به پیگیری بیشتر نخواهند داشت.
-
تصحیح وضعیت بدن
اصلاح شیوه نشستن، ایستادن، حالت قرار گیری در هنگام فعالیت و انجام ورزش بطور روزانه در بهبود این درد بسیار موثر است.
- همیشه گردن خود را چه در حالت ایستاده، نشسته، یا راه رفتن، صاف و عمود بر بدن نگهدارید به طوری که هیچ زاویهای با بدن نسازد.
- اگر کارتان نشسته است و مجبور به خم کردن گردن خود هستید حتماً با یکی از دستانتان از وزن سرتان و فشار آن بر روی مهرههای گردنی بکاهید تا کمتر دچار صدمات گردنی شوید.
- هرگز گردن خود را خم نکنید، بلکه اگر لازم است صندلی خود را کوتاه تر کنید یا ارتفاع میز خود را بالاتر ببرید تا مجبور به خم کردن گردن خود نباشید.
-
استفاده از کمپرس سرد و گرم
یکی از راه های درمان دیسک گردن، استفاده از سرما و گرما درمانی است.
برخی از افراد برای به حداقل رساندن التهاب، کمپرس سرد را ترجیح می دهند، به خصوص بعد از فعالیتی که منجر به درد می شود.
سایر بیماران گرما را ترجیح می دهند مانند کیسه آب گرم یا گرمای مرطوب، مانند پوشش گرمای مرطوب برای گردن یا حمام یا دوش آب گرم.
به طور کلی توصیه می شود برای کاهش تورم، 24 تا 48 ساعت اول پس از آسیب، از یخ استفاده کنید و به دنبال آن از گرما برای شل شدن عضلات و بهبود خشکی استفاده کنید.برای مشاهده انواع پک سرد و گرم میتوانید اینجا کلیک کنید.
-
بستن گردنبند های طبی برای درد گردن
گردنبند های طبی حرکات گردن را قدری محدود میکنند و به عضلات گردن اجازه میدهند مدتی استراحت کنند و این موجب میشود فشار به ریشههای عصبی کمتر شود.
نکته مهم این است که این گردنبندها نباید به مدت طولانی بسته شوند چون موجب ضعیف شدن عضلات گردن و بدتر شدن وضعیت بیمار میشود.برای مشاهده انواع گردنبند طبی اینجا کلیک کنید.
-
ماساژ گردن
یک ماساژ کامل بر نقاط خاصی از بدن بیمار فشار آورده و در صورتی که به طور منظم انجام شود به تسکین درد مزمن کمک میکند.
این روش شامل مالش دادن، نوازش کردن و کار با دست روی بافتهای کمر که به نوبهی خود جریان خون را افزایش میدهند، میباشد.
-
نمک اپسوم برای تسکین درد گردن
استفاده از نمک اپسوم در واقع نوعی درمان جادویی برای تسکین درد گردن و حتی انواع درد در بدن است.
نمک اپسوم عنصری است که به میزان فراوانی منیزیم و گوگرد دارد و در نتیجه به کاهش سریع درد گردن کمک میکند.
شما میتوانید مقداری از آن را در آب داخل وان بریزید و سپس گردنتان را به مدت حدود 15 دقیقه در این ترکیب خیس بگذارید تا تسکین بیابید.
-
ورزش و حرکات اصلاحی
وقتی گردنتان درد می کند ممکن است احساس کنید نمی خواهید آن را تکان دهید، اما غیرفعال بودن، ممکن است سفتی گردن را افزایش دهد.
دیسکهای گردن را میتوان با نرمشهای متداول و جلوگیری از ایجاد کششهایی خاص برطرف کرد که فتق دیسک در حال درمان را تحت فشار قرار میدهد.
بعضی از نرمش ها شامل:
1. برای انقباض چانه صاف بایستید یا بنشینید، پشت و گردن را صاف کنید و شانهها را اندکی عقب بدهید.
همان طور که سر را رو به جلو نگاه داشتهاید و خیره به روبرو نگاه میکنید، چانه را رو به داخل جمع کنید.
باید کشش خفیفی را بدون درد حس کنید؛ اگر دچار درد شدید، فوراً انجام حرکت را متوقف کنید و به پزشک مراجعه نمایید. چند ثانیه در این حالت بمانید و حرکت را هر روز در چند نوبت ده مرتبهای تکرار کنید.
2. سرتان را به آرامی به یک سمت بچرخانید، در منتهی الیه دامنه حرکتی به گردن فشار نیاورید.
سرتان را به سمت دیگر بچرخانید و عضلات را شل کنید. حرکت را 10 بار تکرار کنید.
درمان سریع دیسک گردن
در صورت اثربخش نبودن روشهای درمانی غیرجراحی و کم تهاجم، جراحی دیسک گردن با هدف برداشتن بخشی از دیسک جهت رفع فشار وارده به روی عصب ضروری خواهد بود.
-
دیسککتومی
در این روش جراح به منظور دسترسی به ستون فقرات و بسته به محل بیرون زدگی دیسک برشی در قسمت جلو یا پشت گردن ایجاد میکند. بسته به موقعیت دقیق بیرون زدگی، تجربه و میزان موفقیت نوع جراحی جراح تصمیم به جراحی استخوان قدامی و یا خلفی گردن میگیرد. در هر دو شیوه بخشی از دیسک که به عصب فشار وارد میکند برداشته میشود.
-
اوزون درمانی
از زمره روشهای درمان سریع دیسک گردن نباید از اوزون درمانی غافل شد. در این روش با ورود یک سوزن مخصوص به داخل دیسک بین مهرهایی مخلوط گاز اوزون و اکسیژن به داخل آن تزریق میشود. اوزون با اکسیداسیون پروتئینهای ژل مانند وسط دیسک حجم آن را کاهش داد و فشار وارده بر روی ریشه عصبی را رفع میکند. از مزایای این روش درمانی میتوان به سرپایی و بدون درد بودن آن و داشتن عوارض و هزینه به مراتب کمتر آن نسبت به جراحی اشاره کرد. این شیوه در کاهش درد و التهاب فرد نقش اساسی دارد.
-
تزریق اپیدورال
در این روش از طریق یک سوزن بزرگ ماده ضدالتهاب و بیحس کننده همچون کورتون به فضای داخل دیسک تزریق میشود. این رویکرد از زمره روشهای بسیار حائز اهمیت در کاهش درد و التهاب بیمار خواهد بود.
-
لیزر
کاربرد لیزر در بهبودی و رفع بیماری های ناشی از مشکلات اسکلتی عضلانی و عصبی نقش دارند. در مواردی که دیسک گردن به شکل حاد دچار بیرون زدگی شده لیزر میتواند به شگفت انگیزی منجر به کاهش درد شود.
-
فیزیوتراپی
از بهترین رویکردهای درمانی غیرجراحی فیزیوتراپی است. درمان سریع دیسک گردن در این روش استفاده از مدالیتههای فیزیکی و وسایلی چون مگنت، اولتراسوند و غیره است. این روش ابتدا منجر به کاهش درد و التهاب شده و با افزایش خونرسانی ناحیه مورد نظر شده و منجر به بهبود دیسک میگردد. از سوی دیگر با انجام حرکات انعطافی و تقویت عضلات میتوان علائم را کاهش داد.
-
داروی دیسک گردن
برای کاهش درد دیسک گردن، از دارو استفاده میکنند ولی داروهایی که با کاهش درد در فرد وابستگی ایجاد نکند مثلا داروهای غیرتجویزی مانند آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسین از داروهای غیراستروئیدی ضد التهاب رایج به شمار میآیند.
این داروها مسکنهای قوی طولانی مدت درد هستند که وابستگی نیز ایجاد نمیکنند.
-
عمل جراحی
در صورت عدم پاسخ درمانی مناسب با روشهای ذکر شده و یا در مواردی که بیمار از نظر حرکتی دچار فلجی شده باشد، آخرین راه برای درمان دیسک گردن، عمل جراحی است که باید توسط پزشک این روش انتخاب شود.
درمان دیسک گردن با طب سنتی
درمانهای گیاهی و خانگی میتوانند به طور چشمگیری فرایندهای فیزیولوژیکی در بدن را تغییر دهند. یکی از این روش ها برای درمان سریع دیسک گردن در خانه، استفاده از زردچوبه می باشد.
زردچوبه دارای یک جز فعال به نام کورکومین است که یک آنتی اکسیدان عالی بوده و دارای خواص ضد التهابی میباشد. این ماده مانع نشت مایع ژله مانند میگردد.
این ادویه نه تنها به صورت پودر بلکه به شکل کپسول و قرص نیز در دسترس است.
بالش طبی برای دیسک گردن
اگر هر روز صبح با گردن درد بیدار می شوید ، قطعا بالش شما خیلی سفت و یا خیلی نرم می باشد.
در چنین شرایطی بالش طبی راهگشا است. در حقیقت بالشت طبی موقعیت سر و گردن را در شرایط درستی قرار می دهد و مانع از ایجاد درد و گرفتگی در گردن می شود.
بدون اغراق بهترین مسکن برای درد دیسک گردن بالش طبی است.
گردن درد چه خفیف باشد و چه مزمن، نیاز به درمان دارد. در کنار مراقبت های پزشکی، یک بالش مناسب برای برطرف کردن گردن درد نیز مورد نیاز است.
انواع مختلفی از بالش های طبی برای گردن وجود دارد که باید مشخصات و فواید هر بالش را بدانید.برای مشاهده انواع بالش طبی اینجا کلیک کنید.
تفاوت دیسک گردن با آرتروز گردن در چیست؟
هر چند می توان هر دو بیماری را با دارو، استراحت، تغییر سبک زندگی و روش های فیزیوتراپی تحت درمان قرار داد؛ اما بین درمان این دو تفاوت هایی نیز وجود دارد.
برای دیسک گردن ممکن است تخریب دیسک تا حدی باشد که برای کاهش درد بیمار، چاره ای جز جراحی تعویض دیسک نباشد.
دردهای آرتروزی برخلاف دیسک گردن به جراحی نیازی ندارند و با فیزیوتراپی کاهش می یابند.
آرتروز گردن برخلاف دیسک گردن که کاملاً قابل درمان است، هیچ درمان قطعی ندارد و فقط به کمک فیزیوتراپی می توان از پیشرفت بیماری و علائم آن کاست.
کلام آخر
به افراد توصیه می شود که سعی کنند به مدت طولانی در یک وضعیت ثابت پشت میز قرار نگیرند و بسته به توانایی عضلات و بدن، بلند شده و برخی حرکات دینامیک به اندام شان بدهند.
بهتر است صفحه کارشان کمی حالت مورب داشته باشد تا خیلی مجبور نشوند سر و گردنشان را به سمت پایین خم کنند و ضمنا توصیه می شود بیشتر از ۲۵ درجه سر و گردن خودشان را به سمت پایین خم نکنند.
همچنین استفاده از بالش طبی هنگام خواب می تواند به شما کمک کند.