چکیده تخمین زمان مطالعه: 5 دقیقه
داروهای ضد افسردگی رایجترین داروهایی هستند که برای درمان افسردگی تجویز میشود. داروهای ضد افسردگی میتوانند فرد را از بسیاری علائم افسردگی رهایی بخشند.با این حال این داروها میتوانند باعث بروز عوارض جانبی ناخوشایندی شود که در برخی موارد تا پایان عمر با فرد باقی میماند. استفاده از داروهای ضد افسردگی در دوران بارداری می تواند نقص های هنگام تولد را افزایش دهد. در این بخش از مجله سلامت دکتر مهندس به مهم ترین عوارض داروهای ضد افسردگی پرداخته می شود.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید: |
دارو های ضد افسردگی
دارو های ضد افسردگی علا ئم بیماری افسردگی را از بین می برند, این داروها در دهه 1950به بازار آمدند و از آن زمان به طور مرتب استفاده می شوند .امروزه حدود 30 نوع دارو های ضد افسردگی از 4 گروه مختلف وجود دارد.تری سیکلیک ها (Tricyclics) ام -اِی -اُ- آی-ز ) مونو- آمینو اُکسیداز) (MAOI) اس- اس- ار- آی- ز) سلکتیو- سروتونین- ری آپ تِیک -اینهیبیتورز) (SSRIs) اس- ان- ار- آی- ز ) سروتونین و نورآدرنالین- ری آپ تِیک -اینهیبیتورز (SNRIs)
دارو های ضد افسردگی فعالیت بعضی از مواد شیمیایی مغز به نام نوروترانسمیترها را افزایش می دهند.در افسردگی غالباً سروتونین و نورآدرنالین که هر دو جز نوروترانسمیتر ها هستند ، دچار اختلال می شوند
عوارض داروهای ضد افسردگی
همه افراد عوارض جانبی یکسانی را تجربه نمیکنند. و یک داروی ضد افسردگی خاص در تمام افراد عوارض جانبی یکسانی ایجاد نمی کند. عوامل بسیاری، از جمله: ساختار ژنتیکی و یا وضعیت سلامتی، می تواند بر روش پاسخ بدن شما به مصرف یک داروی ضد افسردگی تاثیر گذار باشند.
-
خستگی و خواب آلودگی
در هفته های اول مصرف داروهای ضدافسردگی، خستگی و خواب آلودگی از عوارض شایع می باشد.
-
این داروها اعتیاد آور هستند
در برخی از موارد و برخی از افراد مصرف داروهای ضد افسردگی ، ضد اضطراب ، آرامبخش و … می تواند وابستگی و اعتیاد ایجاد کند.محققان اعتقاد دارند که این داروها فقط برای کوتاه مدت باید مورد استفاده قرار گیرند.بسیاری از افراد برخی از این داروها را بدون نسخه و بدون تجویز پزشک مصرف می کنند چرا که برخی از این داروها اثراتی شبیه به کوکائین دارد .
-
یبوست
غالبا یبوست ناشی از داروهای ضدافسردگی سه حلقه ای می باشد، زیرا این داروها باعث اختلال در عملکرد طبیعی دستگاه گوارش و دیگر اعضای بدن می شوند.
محصول پیشنهادی دکتر مهندس: پوار تنقیه |
-
سرگیجه
داروهای ضدافسردگی سه حلقه ای و مهارکننده های مونوآمینواکسیداز بیشتر از سایر انواع داروهای ضدافسردگی، باعث سرگیجه می شوند.این داروها باعث، کاهش فشار خون و در نتیجه سرگیجه می گردند.این عوارض در افراد مسن شایع تر می باشد.
-
داروهای ضد افسردگی و مشکلات جنسی
یکی از عوارض جانبی شایع کاهش علاقه به رابطه جنسی و یا کاهش توانایی برای ارگاسم است. داروهی ضد افسردگی و …می توانند احتمال ابتلا به مشکلات جنسی را افزایش دهند. مشکلاتی مانند : مشکل نعوظ ، مشکل در ارضا شدن و ارگاسم ، خشکی واژن ، درد در زمان رابطه جنسی ، عدم تمایل جنسی و …
قطعا مفید خواهد بود: بادکش آقایان |
-
اضطراب، پریشانی و بی قراری
در اثر تحریک برخی داروهای ضدافسردگی این عوارض دیده می شوند .گرچه داشتن انرژی خوب است، اما زمانی که می خواهید استراحت کنید، این داروها باعث عدم عدم آرامش شما می گردند. اگر این اضطراب بیشتر شود، باید با پزشک صحبت کنید، چراکه ممکن است علامت اختلال دوقطبی و یا دیگر اختلالات جدی باشد.
-
تاری دید
تاری دید نیز یکی از عوارض این داروها می باشد، اما غالبا بعد از چند هفته مصرف این داروها، خودبه خود از بین می روند.
-
افزایش اشتها و وزن
به دلیل تجمع مایعات در بدن و یا عدم انجام فعالیت بدنی و یا به علت آنکه هنگام کاهش علائم افسردگی، اشتها زیاد می شود، ممکن است افزایش وزن پیدا کنید.البته باید گفت برخی از داروهای ضدافسردگی باعث افزایش وزن و برخی دیگر باعث کاهش وزن می شوند.
در بررسی های اخیر مشخص شده است که این داروها می تواند در دوران بارداری با عوارض جانبی مانند سقط جنین ، مرگ جنین ، زایمان زودرس و مرگ نوزاد در طی 7 روز اول پس از زایمان همراه باشد. داروهای ضد افسردگی جدیدتر معمولا عوارض جانبی کمتری در دوران بارداری ایجاد می کنند در حالی که داروهای ضد افسردگی قدیمی می توانند خطر سقط جنین را دوبرابر افزایش دهند.برخی از سایر عوارض جانبی مصرف این داروها در دوران بارداری عبارتند از :
1. افزایش احتمال زایمان زودرس
2. افزایش احتمال دیابت بارداری
3. افزایش احتمال پر فشاری خون
4. افزایش احتمال نقص مادرزادی قلب در نوزاد
بسیاری از داروهای ضد افسردگی ، ضد استرس و آرامبخش و … از طریق شیر مادر به بدن نوزاد منتقل می شوند و می تواند عوارض جانبی شدید داشته و حتی باعث مرگ نوزاد در خواب شوند. در دوران شیردهی قبل از مصرف این داروها باید حتما با پزشک خود مشورت کنید.
کلام اخر
معمولا عوارض جانبی داروهای ضد افسردگی، تا چند هفته پس از شروع مصرف دارو از بین می روند، در صورت تداوم یافتن عوارض دارو، موضوع را حتما با پزشک خود در میان بگذارید. قطع مصرف دارو های ضد افسردگی، باید به تدریج و تحت نظر پزشک معالج صورت می گیرد. قطع ناگهانی و خودسرانه ی دارو می تواند باعث تشدید بیماری و بروز عوارض جانبی شود.