سبد خرید0
درمان افت قند خون در طب سنتی
درمان افت قند خون در طب سنتی

چکیده

علائم افت قند خون زمانی بروز میکنه که قند خون شما به پایین ۷۰ میلی‌گرم بر دسی‌لیتر میرسه و نشون میده که شما افت قند خون دارید.

به همان اندازه که قند خون بالا مضر هست،  افت قند خون هم ضرر داره.

اگه نشانه های هیپوگلیسمی رو بیش از اندازه نادیده بگیرید ممکنه هوشیاری خود رو از دست بدید، چرا که مغز نیازمند گلوکز برای ارائه عملکرد درست هست.

ما در این مقاله از مجله سلامت دکتر مهندس افت قند خون، از علائم افت قند خون تا درمان افت قند خون رو بررسی کردیم پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید.

افت قند خون چیست؟

قند خون پایین (هیپوگلایسمی) می تواند افراد مبتلا به دیابت را تحت تاثیر قرار دهد. زمانی که در خون شما مقدار زیادی انسولین وجود داشته باشد و میزان قند(گلوکز) کافی نباشد، این وضعیت روی می دهد.

قند خون کمتر از 70 میلی گرم در دسی لیتر(mg/dL) یا 4 میلی مول در لیتر(mmol/L) به عنوان هیپوگلایسمی یا افت قند خون تعریف می شود.

  • قند خون نرمال در حالت ناشتا 

برای افراد مبتلا به دیابت : ۱۳۰-۸۰ میلیگرم بر دسی لیتر

برای افراد بدون دیابت : ۹۹-۷۰ میلیگرم بر دسی لیتر

  • قند خون نرمال دو ساعت بعد از غذا

برای افراد مبتلا به دیابت : کمتر از ۱۸۰ میلیگرم بر دسی لیتر

برای افراد بدون دیابت : کمتر از ۱۴۰ میلیگرم بر دسی لیتر

طرز استفاده از دستگاه تست قند خون

علائم افت قند خون

اگر سطح قند خون خیلی پایین باشد، علائم و نشانه ها ممکن است شامل :

  •  ضربان قلب نامنظم
  • خستگی
  • رنگ پریدگی پوست
  • لرزش
  •  اضطراب
  • عرق کردن
  •  گرسنگی
  •  کج خلقی
  •  احساس سوزش در اطراف دهان
  • گریه کردن هنگام خواب

ghand01.jpg

دلایل افت قند خون

از علل افت قند خون می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • مصرف بیش از حد الکل: وجود الکل در خون با ایجاد یک مکانیسم خاص تولید گلوکز در کبد را متوقف می‌کند.
  • ورزش طولانی مدت
  •  گرسنگی طولانی
  • مصرف ناکافی مواد غذایی: مثلاً در افراد مبتلا به بی اشتهایی عصبی
  •  دریافت یک رژیم فقیر از کربوهیدرات
  •  مصرف برخی از داروها: مانند مصرف داروی کینین در افراد مبتلا به مالاریا، مصرف سالیسیلات‌ها در افراد مبتلا به بیماری‌های روماتیسمی، مصرف داروی پروپرانولول در افراد مبتلا به فشارخون بالا.
  •  ابتلا به برخی از بیماری‌های کبدی یا کلیوی
  •  مشکل در غددی که ترشح کننده هورمون‌های تنظیم کننده قند خون هستند: مانند لوزالمعده، هیپوفیز و آدرنال
  • وجود توموری در پانکراس (لوزالمعده) : اگر فردی با میزان انسولین طبیعی، قند خون پایین بعد از صرف یک وعده غذایی غنی از کربوهیدرات داشته باشد، این می‌تواند نمایانگر وجود تومور در پانکراس وی باشد.

ghand03.jpg

علت های افت قند خون در افراد غیر دیابتی

شیوع هایپوگلایسمی یا افت قند خون در افرادی که دچار دیابت نیستند بسیار کمتر است، اما موارد زیر می تواند باعث بروز هایپوگلایسمی شود:

داروها

مصرف اتفاقی دارو های خوراکی مثلا دارو های دیابت از دلایل احتمالی افت قند خون است. برخی داروهای دیگر نیز می توانند باعث افت قند خون شود.

نوشیدن بیش از حد الکل

نوشیدن زیاد الکل می تواند کبد را از آزاد سازی گلوکز ذخیره شده به جریان خون منع کند و باعث افت قند خون شود.

برخی از بیماری های شدید

بیماری های شدید کبدی مانند هپاتیت شدید یا سیروز می تواند باعث افت قند خون شود. همچنین اختلالات کلیه می تواند در دفع داروها اختلال ایجاد کند، در نتیجه عدم دفع این دارو ها، هایپوگلایسمی رخ می دهد.

گرسنگی طولانی مدت

گرسنگی طولانی مدت میتواند پس از اتمام ذخایر کبدی به به مرور باعث شود قند خون تا حدی کاهش پیدا کند.

تولید بیش از حد انسولین

تومور نادر لوزالمعده (انسولینوما) می تواند باعث تولید بیش از حد انسولین و در نتیجه افت قند خون شود. تومورهای دیگر نیز می توانند منجر به تولید بیش از حد هورمون های شبه انسولینی شوند. بزرگ شدن سلول های بتا لوزالمعده که انسولین تولید می کنند می تواند منجر به ترشح بیش از حد انسولین شده و باعث افت قند خون شود.

ensoline071.png

کمبود هورمون

برخی از اختلالات و وجود تومور در غده فوق کلیه و هیپوفیز می تواند منجر به کمبود هورمون های اصلی شود که تولید گلوکز را تنظیم می کنند. به علاوه اگر ترشح هورمون رشد در کودکان کمتر از حالت عادی باشد، می تواند باعث افت قند خون شود.

پیشگیری از افت قند خون

در زیر توصیه هایی ارائه شده است که می تواند از افت قند خون در بیماران دیابتی پیشگیری نماید:

  •  قند خون خود را کنترل کنید. با توجه به برنامه درمانی، شما باید چند بار در طول هفته یا چند بار در طول روز قند خونتان را اندازه گیری و ثبت نمایید. کنترل دقیق تنها راهی است که مطمئن شوید میزان قند خونتان در محدوده هدف قرار دارد.
  • دارو را دقیقاً به میزان تجویز شده و به موقع مصرف کنید. داروهای خود را طبق توصیه پزشک مصرف کنید.
  • وعده ها و میان وعده های خود را حذف نکرده یا با تاخیر مصرف نکنید. اگر شما انسولین یا داروهای خوراکی دیابت مصرف می کنید، مهم است که مقدار و زمان وعده ها و میان وعده های شما ثابت باشد. مقدار غذای مصرفی شما باید با عمل انسولین در بدنتان در تعادل باشد.
  • در صورت افزایش میزان فعالیت بدنی داروهای خود را تنظیم کنید یا میان وعده اضافی بخورید. تنظیم به نتایج آزمایش قند خون و نوع و طول مدت فعالیت بستگی دارد.
    ghand02.jpg

درمان افت قند خون اورژانسی

اگر علائم افت قند خون دارید و به دنبال یک راه حل برای درمان اورژانسی هیپوگلیسمی هستید بهتر است در اقدامات اولیه موارد زیر را انجام دهید، درمان افت قند خون در افراد سالم نیز به همین روش قابل انجام است.

1. 15 تا 20 گرم کربوهیدرات بخورید یا بنوشید. این غذاها باید شیرین و فاقد پروتئین یا چربی باشند تا به راحتی در بدن به قند تبدیل شوند. این موارد ممکن است شامل قرص یا ژل گلوکز، شکلات، خرما، آب میوه، نوشیدنی‌های شیرین معمولی و آب قند و یا شربت باشد.

2. 15 دقیقه بعد مجدد سطح قند خون خود را دوباره چک کنید. اگر سطح قند خون هنوز زیر 70 میلی گرم در دسی لیتر (3.9 میلی مول در لیتر) است؛ 15 تا 20 گرم کربوهیدرات دیگر بخورید و 15 دقیقه بعد مجدد سطح قند خون خود را بررسی کنید. این مراحل را تکرار کنید تا قند خون شما به بالاتر از 70 میلی گرم در دسی لیتر برسد.

3. یک میان وعده یا غذا میل کنید. هنگامی که قند خون شما طبیعی است؛ خوردن یک میان وعده یا وعده غذایی می‌تواند به ثبات آن کمک کرده و ذخایر گلیکوژن بدن را دوباره پر کند.

ensuline071.png

درمان خانگی افت قند خون

بالا بردن قند خون در خانه و درمان افت قند خون از کارهای ضروری در هنگام افت قند خون است، در ادامه به برخی از روش های درمان خانگی افت قند خون اشاره شده است.

  • مصرف غذاهای غنی از پروتئین
  • عدم مصرف شکلات و بیسکویت های شیرین در طول روز
  • مصرف غذاهایی با فیبر محلول
  • مصرف دو عدد سیب در روز
  • مصرف ریشه شیرین بیان
  • مصرف ریشه قاصدک
  • مصرف گوجه فرنگی
  • مصرف جعفری تازه
  • پیروی از یک رژیم غذایی متعادل

درمان افت قند خون در طب سنتی

بسیاری از ما به دلایلی ممکن است افت قند خون را تجربه کرده باشیم، در این هنگام ممکن است این سوال برایمان پیش بیاد که برای بالا بردن قند خون چه بخوریم؟ در این شرایط آشنا بودن با روش های درمانی و همچنین اقدام به موقع برای بهبودی می تواند به شما کمک کند تا از بروز خطرات ناشی از آن جلوگیری کنید.

در ادامه به برخی از روش های درمان افت قند خون در طب سنتی اشاره شده است.

افزایش قند خون با میوه های خشک

میوه های خشک دارای کربوهیدرات بیشتر در سایز کوچک هستند. تنها 2 قاشق غذاخوری کشمش یا گیلاس خشک به اندازه ی یک عدد میوه کربوهیدرات دارد. 3 عدد خرما 15 گرم کربوهیدرات وارد بدنتان می کند.

تخمه های آفتاب گردان برای درمان افت قند خون

دانه گل آفتابگردان به صورت خام به صورت منظم به منظور بالا بردن سطح قند خون مفید است.

kyphosis0071.png

عسل

مصرف عسل می‌تواند گلوکز را سریع تامین کند و سطح قند خون را بالا ببرد. همچنین عسل به راحتی هضم شده و جذب خون می‌شود. برای کاهش علائم قند خون پایین، فقط باید یک قاشق غذاخوری عسل بخورید.

عسل نه تنها قند خون پایین را درمان می‌کند بلکه خواص بسیاری نیز برای سلامتی دارد. به همین دلیل است که باید عسل را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

افراد مبتلا به دیابت یا افرادی که استرس دارند، برای جلوگیری از قند خون پایین باید روزانه عسل مصرف کنند.

تخم شنبلیله

مصرف تخم شنبلیله نیز به تنظیم قند خون کمک می‌کند. بنابراین، اگر به دنبال درمان‌های خانگی برای قند خون پایین هستید، تخم شنبلیله را فراموش نکنید.

تخم شنبلیله سرشار از فیبر بوده که برای کنترل قند خون مفید است.با استناد به بسیاری از مطالعه‌ها، تخم شنبلیله می‌تواند قند خون را در افراد دیابتی افزایش دهد.

برای درمان علائم دیابت می‌توانید، تخم شنبلیله را به مواد پختنی اضافه کنید همچنین می‌توانید روزانه چای شنبلیله بنوشید.

ریشه قاصدک

ریشه قاصدک می‌تواند انسولین را تنظیم کند و سطح قند خون بدن را افزایش دهد.

برای درمان قند خون پایین، باید روزانه عصاره ریشه قاصدک مصرف کنید. قاصدک برای قند خون پایینی که به دلیل دیابت به وجود نیامده است، مفید است.

ریشه شیرین بیان درمان گیاهی افت قند خون

ریشه های شیرین بیان را به قطعات کوچکی تقسیم کرده و آن ها را در یک لیوان آب قرار دهید و بجوشانید. این آب جوشیده را یک بار در روز بنوشید.گاهی بیماران هوشیار نیستند. در این مواقع تزریق آمپول‌های گلوکاگون به خصوص در مورد بیمارانی که انسولین تزریق می‌کنند ضروری است.

تزریق گلوکاگون زیرپوستی است و معمولاً یک‌ بار تزریق برای برگرداندن بیمار به وضعیت عادی کافی است، اما اگر به هر دلیلی گلوکاگون موجود نباشد لازم است سرم‌های تغلیظ شده قندی (۵۰ درصد) در اورژانس یا مراکز درمانی تزریق شود.

ghand00.jpg 10 داروی گیاهی پایین آورنده سریع قند خون

عوارض افت قند خون

گاهی اوقات افت قند خون آن قدر شدید است که اگر به موقع جلوی آن را نگیرید، موجب بی هوشی و کاهش سطح هوشیاری فرد می شود. از همین رو مصرف یک آبنبات یا ماده شیرین اولین اقدامی است که باید در این مواقع انجام دهید.

در ادامه به برخی از عوارضی که ممکن است با افت قند خون ایجاد شود، اشاره شده است.

  • تشنج
  • سرگیجه
  • نیمه هوشیاری
  • از دست دادن کامل هوشیاری
  • افزایش خطر زوال عقل در بزرگسالان
  • مرگ 

کلام آخر

شاید افت قند خون در ظاهر اتفاق چندان مهمی نباشد و خیلی از ما آن را تجربه کرده باشیم، اما باید بدانید که برخی اوقات همین مشکل ساده می تواند منجر به اتفاقاتی خطرناک شود.

این موضوع به خصوص در افراد دیابتی و افرادی که به افت شدید قند خون مبتلا می شوند، اهمیت زیادی دارد. اگر در زمان افت قند خون علائم زیر را مشاهده کردید، باید هر چه سریع تر با اورژانس تماس بگیرید و از بروز خطرات بعدی جلوگیری کنید.

عدم بازگشت هوشیاری بعد از مصرف ماده شیرین
اختلال تمرکز 15 دقیقه بعد از تزریق گلوکاگون
طولانی شدن علائم افت قند خون

همراهان عزیز دکتر مهندس می توانند نوار تست قند را از این سایت تهیه نمایند.

ورودی نامعتبر

محصولات پیشنهادی

سوالات درمان افت قند خون

علت افت قند خون بعد از غذا خوردن چیست؟

افت قند خون معمولاً هنگام گرسنگی رخ می دهد، اما همیشه اینطور نیست. بعضی اوقات علائم افت قند خون بعد از مصرف برخی وعده های غذایی که کربوهیدرات بسیار بالایی دارد بروز می کند. زیرا بدن انسولین بیشتری از مقدار مورد نیاز خود تولید می کند.

این نوع از افت قند خون که به آن هیپوگلیسمی واکنشی یا افت قند خون بعد از غذا گفته می شود، می تواند در افرادی که جراحی بای پس معده داشته اند نیز رخ دهد.

چه زمانی احتمال افت قند خون افزایش پیدا می کند؟

1.    در صورتی که وعده اصلی غذایی و یا میان وعده تان به تاخیر بیوفند احتمال افت قند خون افزایش پیدا می کند.
2.    ورزش کردن از مجموعه اعمالی است که موجب افت قند خون می شود.
3.    در صورت مصرف الکل به خصوص با معده خالی امکان افت قند خون وجود دارد.
4.    تزریق انسولین بیش از حد نرمال یا عدم استفاده از کربوهیدرات منجر به افت قند خون می شود.

افت قند خون چه موقع خطرناک است؟

شاید افت قند خون در ظاهر اتفاق چندان مهمی نباشد و خیلی از ما آن را تجربه کرده باشیم. اما باید بدانید که برخی اوقات همین مشکل ساده می تواند منجر به اتفاقاتی خطرناک شود. این موضوع به خصوص در افراد دیابتی و افرادی که به افت شدید قند خون مبتلا می شوند، اهمیت زیادی دارد. اگر در زمان افت قند خون علائم زیر را مشاهده کردید، باید هر چه سریع تر با اورژانس تماس بگیرید و از بروز خطرات بعدی جلوگیری کنید.
•    عدم بازگشت هوشیاری بعد از مصرف ماده شیرین
•    اختلال تمرکز 15 دقیقه بعد از تزریق گلوکاگون
•    طولانی شدن علائم افت قند خون

نوشتن دیدگاه
تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید