چکیده: تخمین زمان مطالعه: 5 دقیقه
پرکاری تیروئید وضعیتی است که در آن، هورمون تیروئید به میزان بسیار بالایی در بدن تولید میشود. این وضعیت، باعث ایجاد اختلال در متابولیسم بدن میشود. تیروئید، غدهای در قسمت جلوی گردن است که متابولیسم و عملکرد طبیعی بدن، مانند تبدیل غذا به انرژی را کنترل میکند. پرکاری تیروئید بیشتر در زنان رخ میدهد تا مردان. این مسئله در هر سنی از جمله سنین جوانی بروز میکند. به هر حال، معمولا در ۴۰-۲۰ سالگی ظاهر میشود. در ادامه مهمترین روش های درمان پرکاری تیروئید آمده است.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید: |
علت پرکاری تیروئید چیست؟
پرکاری تیروئید میتواند علتهای زیادی داشته باشد. بیماری گریوز، یکی از شایعترین علل پرکاری تیروئید است. گریوز نوعی بیماری خودایمنی است، این بیماری باعث میشود آنتیبادیهای تحریککنندهی تیروئید، بیشازحد هورمون ترشح کنند. زنان، بیش از مردان به بیماری گریوز مبتلا میشوند. این بیماری در بین افرادی که سابقهی خانوادگی دارند، بیشتر اتفاق میافتد. بنابراین اگر خویشاوندانی دارید که به این بیماری مبتلا هستند، حتما به پزشک خود بگویید.
موارد زیر نیز میتوانند از علل پرکاری تیروئید باشند:
- زیادهروی در مصرف یُد (یُد یک عنصر مهم در هورمونهای تترا یدوتیرونین (T4) و تری یدوتیرونین (T3) است)؛
- تیروئیدیت یا التهاب تیروئید، منجر به افزایش ترشح تترا یدوتیرونین (T4) و تری یدوتیرونین (T3) میشود؛
- تومورهای بیضهها و تخمدان؛
- تومورهای غدهی هیپوفیز یا تومورهای خوشخیم تیروئید؛
- مصرف زیاد تری یدوتیرونین (T3) از طریق مکمل های غذایی یا داروها.
علائم پرکاری تیروئید
- کاهش وزن سریع
- تعریق بیش از حد و حساسیت به آب و هوای گرم
- تغییر سریع خلق و خو
- اضطراب
- ضربان قلب سریع
- بزرگ شدن غده تیروئید که باعث التهاب گردن میشود.
- تپش قلب یا ضربان قلب غیر قابل کنترل
- پوست گرم و مرطوب
- کشیدگی عضلات
- رعشه، معمولا در انگشتان و دستان
- راش پوستی
- ریزش موی نابرابر
- سرخی کف دست
- بیش فعالی، بیقراری دائم و عدم آرامش
- بداخلاقی و عاطفی شدن
- بیخوابی
- کاهش میل جنسی
- ضعف عضلات
- ادرار و مدفوع مکرر
- نازایی
- تغییر در سیکل قاعدگی (نامنظم، کوتاه یا قطع یکباره)
- پرکاری تیروئید در افراد دیابتی میتواند باعث حس تشنگی و خستگی شود.
پیشنهاد دکتر مهندس: ترازو دیجیتال اکیومد |
روشهای درمان پرکاری تیروئید
توجه: برای تشخیص و درمان این بیماری حتماً به پزشک مراجعه کنید و از روشهای گیاهی برای درمان تیروئید پرکار به صورت کمکی میتوان استفاده کرد.
تشخیص بیماری پرکاری تیروئید کمی دشوار است و هر چه سریعتر تشخیص داده شود راحتتر میتوان با استفاده از داروها، مکملها و تغییرات شیوه زندگی آن را درمان کرد.
همچنین میتوان از روشهای گیاهی زیر هم برای درمان پرکاری تیروئید استفاده کرد.
-
توتها
توتها غنی از ویتامینها و خواص آنتیاکسیدانی هستند که میتوانند باعث کاهش التهاب به درمان پرکاری تیروئید کمک کند. شما میتوانید انواع توتها مانند زغالاخته، تمشک، توتفرنگی، بلوبری را به صورت خام و روزانه مصرف کنید.
-
تخم گشنیز
با استفاده از تخم گشنیز میتوان ترکیبی تهیه کرد که هم برای پرکاری و هم برای کم کاری تیروئید، موثر است. یک لیوان آب را با ۲ قاشق غذاخوری تخم گشنیز مخلوط کنید و به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه با حرارت کم بجوشانید. سپس آن را از روی صافی رد کنید. پس از سرد شدن، دمنوش را با ۲ قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید. بهترین زمان مصرف این ترکیب هم صبح ناشتاست.
-
درمان تیروئید با عسل و گردو
یکی از ترکیبات خوب و مفیدی که به شما معرفی میکنیم ترکیب عسل و گردو است. توصیه شده است از گردوی سبز استفاده شود ولی میتوان از گردوی خشک هم استفاده نمود. برای تهیه عسل هم دقت کنید تا طبیعی و ارگانیک باشد. گردوی سبز را به قطعات کوچک تقسیم کرده و داخل یک ظرف شیشه ای بریزید و آن را با عسل پر کنید. این ترکیب را به مدت ۷ تا ۱۰ روز در یک مکان سرد و تاریک قرار دهید. بهترین زمان مصرف این ترکیب، صبح، ناشتاست. ۲ قاشق چای خوری از آن کافیست. شب ها هم میتوانید مصرف کنید.
-
کلم پیچ ها
انواع مختلف کلم پیچ شامل کلم سفید، سبز، قرمز و بنفش از گیاهان درمان کننده تیروئید است. زیرا در این کلم ها ماده ای وجود دارد که باعث کاهش تولید هورمون تیروئید میشود. بهترین نحوه مصرف آن هم به صورت خام و آب پز است.
-
گیاه برنجاسف یا دم شیر
یکی از خواص این گیاه، درمان تیروئید پرکار است. گیاه برنجاسف محرک رحم، آرامبخش، تقویت کننده قلب و ضد نفخ بوده و دارای ویژگی و طبیعت خنک، خشک، تلخ و تند است. بیشترین تاثیر این گیاه، بر سلامت قلب است.برای مصرف آن ۱ تا ۲ قاشق از آن را در یک لیوان آن ریخته و روی حرارت بگذارید تا به مدت ۱۵ دقیقه دم بکشد. میزان مصرف آن، ۳ بار در طول روز است.
-
گیاه اکیناسه Echinacea
این گیاهی است که برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار بکار میرود و برای کسانی که تیروئید پرکار یا کم کار دارند مفید است. یک متخصص سیستم ایمنی ۲۰ سال است که ریشه اکیناسه را به بیماران خود تجویز میکند و اثرات مثبتی را مشاهده کرده است.
پیشنهاد مطالعه: درمان گیاهی کم کاری تیروئید |
-
گیاه بوکوپا Bacopa
تحقیقات نشان دادهاند که بوکوپا میتواند غده تیرویید را تحریک کند و عوارض پرکاری آن را برطرف کند. این گیاه میتواند تراکم هورمونی تیروئید را به میزان 41 درصد تنظیم بکند و عوارض جانبی هم ندارد.
-
آنتی اسیدان ها
رژیم غذایی از آنتی اکسیدان ها در مدیریت پرکاری تروئید مفید است. آسیب رادیکالهای آزاد و اکسید کنندهای موجود در بدن با افزایش سطح هورمونهای تیروئید ناشی از پرکاری تیروئید مرتبط است.
آنتی اکسیدان ها برای کاهش فشار اکسید کنند ها مفید هستند. غذاهایی که غنی از ویتامین C، ویتامین E، بتاکاروتن، سلنیم (Se) و منزیوم است را در رژیم غذایی خود بگنجانید. برای دریافت این مواد مغذی میوههای تازه و سبزیجات مانند توتها، انگور، گوجه فرنگی، فلفل را مصرف کنید. همچنین میتوانید از یک مولتی ویتامین استفاده کنید.
-
مصرف روی (زینک)
روی کمک میکند تا شما از انرژی غذاها استفاده کنید. این ماده معنی همچنین سبب بهبود سیستم ایمنی شما در درمان پرکاری تیروئید میشود. منابع دردسترس روی عبارتاند از:
- نخود
- پودر کاکائو
- بادامهندی
- قارچ
- تخم کدوحلوایی
-
اسیدهای چرب امگا 3
اگر بدن شما مقدار کافی اسیدهای چرب امگا 3 را دریافت نکند، اختلال هورمونی، ازجمله هورمونهای تیروئید به وجود میآید. اسیدهای چرب امگا 3 عملکرد ایمنی و رشد سلول را کنترل میکنند و به بهبود توانایی پاسخگویی به هورمونهای تیروئیدی کمک میکنند. برای دریافت اسیدهای چرب امگا 3، خوردن ماهی، مواد غذایی حیوانی، دانههای کتان و گردو مصرف کنید
توصیه های پایانی
قطعا برایتان مفید خواهد بود: کفش طبی پیاده روی زنانه |
- مواد غذایی که در صورت ابتلا به پرکاری تیروئید باید از خوردن آن اجتناب کنید، موادی هستند که غنی از ید هستند مانند نمک یددار، جلبک و خزه دریایی و سایر مواد غذایی که در نزدیکی دریا به دست میآیند. علاوه بر این شکر و کافئین میتوانند علائم پرکاری تیروئید را تشدید کنند بنابراین باید از خوردن آن پرهیز کنید. بهتر است تا جای ممکن رژیم غذایی سالمی داشته باشد و بدین منظور از خوردن لبنیات پر چرب، گوشت قرمز و محصولات فرآوری شده اجتناب کنید. مصرف غذاهای سرخ شده وشیرینی نیز باید تا جای ممکن محدود شود.
- تغذیه مناسب، ورزش و تمرین کردن کنترل استرس میتواند برای درمان پرکاری تیروئید مفید باشد. زمانی که شرایط پزشکی و سبک زندگی بهخوبی مدیرت شود تیروئید به روال عادی خود بازمیگردد.