چکیده: تخمین زمان مطالعه: 4 دقیقه
رنگ طبیعی ادرار از زرد کم رنگ تا طلایی پررنگ متغیر است. ادراری که رنگ غیرطبیعی داشته باشد ممکن است سایههایی از رنگ قرمز، آبی، سبز، یا قهوهای در آن باشد. رنگ غیرطبیعی ادرار میتواند در اثر مشکلات مختلفی رخ دهد. برای مثال ممکن است ناشی از مصرف برخی داروها، خوردن برخی مواد غذایی، داشتن شرایط پزشکی خاص یا کم آبی باشد. در ادامه میخواهیم معنای هر رنگ را به شما بگوییم تا شما هم از این پس بیشتر حواستان به سلامتی تان باشد.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید. |
انواع رنگ ادرار نشانه چیست؟
-
ادرار شفاف
اگر ادرار به بیرنگی آب باشد، مربوط به این است که آب زیادی نوشیدهاید و به این دلیل که مثانه پر میشود، باید چندین بار در روز به دستشویی بروید. با داشتن رنگ ادرار روشن، جای هیچ نگرانی نیست.همچنین میتواند به علت افزایش نمکهای فسفات در ادرار باشد.
-
ادرار نارنجی
برخی از داروهای ضد التهابی مانند سولفاسالازین، داروهای شیمی درمانی و ملین های حاوی سنا می توانند باعث رنگ ادرار نارنجی شوند، علاوه بر این مصرف ویتامین B2 یا بتا کاروتن موجود در هویج هم باعث رنگ اردار نارنجی می شوند.
اما اگر هیچ کدام از این موارد در مورد شما صادق نیست پس؛
آب بیشتری بنوشید، آب ادرار شما را زیاد می کند و در عرض چند ساعت باید به رنگ معمولی زرد درآید.
چشمان تان را چک کنید اگر متوجه شدید لکه های زرد در سفیدی چشم شما دیده می شود، ادرار نارنجی می تواند نشانه ای از این باشد که کبد شما به درستی کار نمی کند، شما باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
-
زرد کمرنگ
این رنگ باید هدف غایی شما در دستشویی باشد. باید تمام سعیتان این باشد که رنگ ادرارتان به زرد کمرنگ نزدیک شود؛ درست چیزی بین آب زلال و رنگ آب سیب. در این صورت میدانید که آب کافی به بدنتان میرسد. زرد کمرنگ وضعیت عادی بدن را نشان میدهد.
-
قرمز مایل به صورتی
ادرار قرمز یا صورتی می تواند به علت مصرف برخی غذا ها و دارو ها ایجاد شود؛
غذا ها : ترکیبات قرمز رنگ موجود در ریواس، چغندر یا لبو و بلک بری می تواند از طریق ادرار دفع شوند، اما اگر پس از یک روز رنگ اردار به حالت معمولی برنگشت به پزشک مراجعه کنید.
دارو ها : بعضی از آنتی بیوتیک ها مانند ریفادین و ریمکتان که برای درمان سل استفاده می شوند باعث رنگ قرمز ادرار می شوند. فنازوپیریدین که برای درمان عفونت های دستگاه ادراری استفاده می شود هم باعث رنگ صورتی ادرار می شوند.
خون : خون در ادرار می تواند نشانه ای از عفونت ادراری، بیماری کلیوی، تومورهای سرطانی یا غیر سرطانی یا سنگ های کلیه و مثانه باشد. در صورت مشاهده لخته خون در ادرار بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
پیشنهاد مطالعه: دفع سنگ کلیه بدون نیاز به دارو |
-
آبی یا سبز
یک بیماری ژنتیک نادر می تواند ادرار را سبز یا آبی کند. یک باکتری خاص هم هست که باعث عفونت و در نتیجه ایجاد این رنگ می شود. هم چنین احتمال دارد رنگ غذا یا تاثیر دارو باشد. اگر این رنگ ادامه پیدا کرد، به دکتر مراجعه کنید.
-
ادرار زرد تیره
اگر ادرار تیرهتر از حد نرمال به نظر برسد احتمالاً بدن دچار کمآبی است. اگر مایعات کافی مصرف نکنید ترکیبات موجود در ادرار غلیظتر شده و درنتیجه رنگ آن تیرهتر میگردد.
-
ادرار سیاه رنگ
در فردی که مبتلا به ملانوم (سرطان پوست ناشی از سلولهای رنگدانهای) میباشد، دفع ملانین باعث سیاهی ادرار میشود.
-
ادرار ارغوانی- بنفش رنگ
نشاندهنده اختلالات در ساختار هموگلوبین است. هموگلوبین، اکسیژن را از ریهها به سلولهای بدن و دی اکسید کربن را از سلول بدن به کلیهها میفرستد.
-
ادرار ابری (کدر)
نشان دهنده وجود چرک در ادرار و یا عفونت ادراری است. ادرار ابری، توسط بلورهای نمک اسیداوریک و یا اسیدفسفریک ایجاد میشود.
بوی ادرار
ادرار معمولاً داروی بوی شدیدی نیست؛ اما برخی مواد غذایی (بخصوص مارچوبه که دارای ترکیبات گوگرد بدبویی است) و نیز مکملهای ویتامین ب ۶ میتوانند باعث تغییر بو شوند. در صورت کم شدن آب بدن و غلیظ شدن ادرار ممکن است بوی شدید آمونیاک احساس شود. اگر پس از ادرار بوی شدیدی را حس کردید ممکن است نشانهای از عفونت مجرای، دیابت، عفونت مثانه یا بیماریهای متابولیک باشد.
چه زمانی باید به دنبال کمکهای پزشکی بود؟
اگر ادرار رنگ غیرطبیعی پیدا کند به طوری که مرتبط با غذا یا دارویی که مصرف کردهاید یا کمآبی بدن نباشد، باید به پزشک مراجعه کنید. برخی دلایل زمینهای ادرار غیرطبیعی یا تیرهرنگ بیضرر هستند؛ اما برخی دیگر بیماریهای جدی بوده که نیاز به درمان دارند. پزشک میتواند به شما برای شناسایی دلیل غیرطبیعی بودن رنگ ادرار کمک کند. در صورت مشاهده خون در ادرار مراجعه به پزشک بسیار مهم است. همچنین اگر رنگ ادرار قهوهای تیره همراه با مدفوع روشن یا زردی رنگ پوست یا چشمها باشد نیز باید به پزشک مراجعه کرد.
تشخیص دلیل توسط پزشک
پزشک احتمالاً سؤالات زیر را درباره ادرار شما خواهد پرسید:
- مدت غیرطبیعی بودن رنگ ادرار
- وجود هرگونه بوی غیرطبیعی
- مشاهده لختههای خون در ادرار
پزشک از شما خواهد پرسید که در حین ادرار درد یا علائم دیگری تجربه کردهاید یا خیر. همچنین ممکن است درباره داروهای مصرفی شما نیز سوالاتی بپرسد. نام بردن تمام داروهای نسخهای و بدون نسخه و نیز مکملهای گیاهی که مصرف میکنید بسیار مهم است. بسته به رنگ ادرار و سایر علائم، ممکن است پزشک یک یا چند آزمایش تجویز کند. برای مثال از ادرار نمونهای گرفته میشود تا برای کنترل عفونت یا سایر موارد غیر طبیعی در آزمایشگاه موردبررسی قرار گیرد. همچنین ممکن است از خون نمونهگیری شود. آزمایشهای خون میتوانند مشخص کنند که کلیهها و کبد بهطور مناسب عمل میکنند یا خیر.
از این مصول دیدن فرمایید: ظرف نمونه گیری ادرار |
همچنین ممکن است پزشک آزمایش سونوگرافی آر مثانه یا کلیهها را تجویز کند. در این آزمایش تصویربرداری از امواج صوتی برای تهیه تصویری از اندامهای داخلی بدن استفاده میشود. سیتیاسکن شکم و لگن نیز ممکن است درصورتیکه پزشک مشکوک به سنگهای دستگاه ادراری باشد، انجام شود. پزشک با مشاهده نتایج تصویربرداری میتواند نقصهای ساختاری در مجرای ادرار را کنترل کند.
فرآیند درمان
برنامه درمانی توصیهشده توسط پزشک بستگی به دلیل غیرطبیعی بودن رنگ ادرار دارد. برای اطلاعات بیشتر دربارهٔ تشخیص، گزینههای درمانی و چشمانداز بلندمدت خود با پزشک صحبت کنید. در برخی موارد تغییرات ساده در شیوه زندگی ممکن است تنها اقدامی باشد که به آن نیاز دارید. اگر ادرار در اثر کمآبی بدن رنگ غیرطبیعی داشته باشد باید بیشتر مایعات مصرف کنید. درصورتیکه تغییر رنگ در اثر برخی مواد غذایی ایجادشده باشد باید مصرف آنها را در صورت لزوم کاهش دهید.