چکیده
گوش درد (ear pain) معمولا در کودکان رخ میده، اما در بزرگسالان هم میتونه رخ بده.
گوش درد ممکنه یک یا هر دو گوش را درگیر کنه، اما بیشتر اوقات در یک گوش احساس درد میشه. ممکنه درد گوش ثابت باشه یا گاهی ایجاد بشه.
درمان درد گوش با توجه به نوع علت بیماری متفاوت هست، بنابراین نمیشه نسخه واحدی برای همه ی افراد ارائه داد، اما برای درمان گوش درد میشه از گیاهان دارویی هم استفاده کرد.
ما در این مقاله از مجله سلامت دکتر مهندس، گوش درد، ازعلت گوش درد تا درمان درد گوش رو بررسی کردیم پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
گوش درد
درد در یک یا هر دو گوش میتواند به دلایل زیادی رخ دهد، برخی از آنها بهطور کلی به گوش مربوط نمیشوند. هنگامی که درد ناشی از مشکل گوش است، شایعترین دلیل درد گوش، انسداد مسیری بین گوش میانی و پشت گلو است. این مسیر لوله استاش (شیپور استاش) نامیده میشود.
گوش میانی حفرهای کوچک و پُر از هواست که درست پشت پرده گوش قرار دارد. بهطور معمول، هوا از لوله استاش وارد گوش میانی میشود و فشار بین گوش میانی و گوش خارجی را متعادل میکند.
لوله استاش همچنین مایع را از گوش میانی خارج میکند. وقتی این لوله مسدود میشود و هوا و مایع نمیتوانند آزادانه جریان پیدا کنند، فشار در گوش ایجاد میشود و باعث درد میشود.
علائم درد گوش
گوش درد می تواند در اثر عفونت یا آسیب گوش ایجاد شود. علائم در بزرگسالان براساس سایت healthline عبارتند از:
- گوش درد
- اختلال شنوایی
- تخلیه مایع از گوش
کودکان معمولاً می توانند علائم دیگری را نشان دهند، مانند:
- گوش درد
- خفه شنوایی یا مشکل در پاسخ به صداها
- تب
- احساس پری در گوش
- مشکل در خوابیدن
- کشیدن یا کشیدن گوش
- گریه کردن یا تحریک پذیری بیش از حد معمول
- سردرد
- از دست دادن اشتها
- از دست دادن تعادل
علت درد و سوت کشیدن گوش
عفونت گوش یکی از معمول ترین علت درد یا تیرکشیدن گوش بخصوص در کودکان می باشد اما بزرگسالان نیز می توانند دچار درد گوش شوند. چند عامل مهم که در ایجاد و شروع درد گوش نقش دارد شامل:
- عفونت شدید گوش خارجی
- عفونت شدید گوش میانی
- جرم گوش
- تغییر ناگهانی فشار گوش
- درد دندان
- آلرژی
- عفونت های سینوسی
- باروتروما(فشار شدید آب)
- ورود جسم خارجی در گوش
- فلج بل یا عصب صورتی
علت گوش درد و وزوز گوش
گوش درد و وزوز گوش ممکن است آسیب به سلولهای موئی در گوش داخلی شما باشد. این آسیب، سیگنالهایی که سلولهای موئی به مغز شما میفرستند را تغییر میدهد. وزوز ممکن است موقتی باشد ویا ممکن است تا پایان عمر همراه شما باشد.
- پیر گوشی: در بیشتر افراد، با بالا رفتن سن شنوایی بدتر میشود. این فرایند معمولا از حدود 60 سالگی شروع میشود و هر دو گوش را تحت تاثیر قرار میدهد. فرد در شنیدن صداهای دارای فرکانس بالا مشکلاتی دارد.
- صداهای بلند: صداهای بلند یکی از علتهای اصلی وزوز گوش هستند. این صداها ممکن است همان صداهایی باشد که شما هر روز میشنوید یا ممکن است صدایی باشد که فقط یکبار در معرض آن قرار گرفته اید.
این صداها ممکن است شامل صداهای کنسرت و رویدادهای ورزشی تا صدای بلند موتورها و ماشینها باشد. آنها میتوانند یک یا هر دو گوش را تحت تاثیر قرار داده و باعث کم شنوایی و درد شوند. آسیب ممکن است دائمی یا موقت باشد. - جرم گوش خیلی زیاد: بدن شما موادی برای گیرانداختن گرد و خاک و محافظت از گوش تولید میکند. اگر این مواد بصورت خودبخودی از گوش خارج نشوند و خیلی روی هم انباشته شوند، ممکن است منجر به صدای زنگ یا کم شنوایی شود. پزشک میتواند جرمها را از گوش شما خارج کند.
-
عفونتهای گوش و سینوس: ممکن است زمانی که به سرماخوردگی مبتلا شده اید، متوجه وزوز در گوشهای خود شوید، در این صورت احتمالا وزوز ناشی از عفونت گوش یا سینوس است که شنوایی شما را تحت تاثیر قرار داده و باعث افزایش فشار در سینوسها میشود.
توجه کنید این موارد نباید زیاد به طول بیانجامد، در صورتی که ناراحتی شما بعد از یک تا دو هفته بهتر نشدید حتما به متخصص شنوایی و وزوز مراجعه کنید.
درمان گوش درد
-
درمان درد گوش با روغن زیتون
این موثرترین درمان خانگی برای گوش درد است چیزهایی که شما باید انجام دهید این است که 3-4 قطره از روغن زیتون ولرم را در گوش خود قرار دهید. مطمئن باشید که روغن خیلی داغ نباشد که پرده گوش را می سوزانید.
شما همچنین می توانید توپ پنبه ای را در روغن زیتون فرو کنید و آن را در گوش خود قرار دهید. روغن زیتون به عنوان یک روان کننده عمل می کند و گوش را از عفونت، پاک می کند.
-
درمان گوش درد با پیاز
پیاز از ویژگی های ضد عفونی کننده و ضد باکتری سود می برد، و برخی افراد مدعی هستند که گزینه ای خوب برای عفونت های گوش محسوب می شود.
یک پیاز تازه را نصف کرده و در یک پارچه تمیز پیچیده و آن را برای پنج تا 10 دقیقه روی گوشت تحت تاثیر قرار گرفته نگه دارید. همچنین شما می توانید دو تا سه قطره آب پیاز حاصل از رنده کردن آن را درون گوش بریزید. البته هیچ تکه پیازی نباید همراه با آب آن باشد.
-
درمان خانگی گوش درد با زنجبیل
زنجبیل به عنوان یک مسکن طبیعی عمل می کند؛ از این رو، برای کاهش درد گوش عمل می کند.آب زنجبیل تازه را بگیرید و 2-3 قطره از آن را داخل گوشی که درد دارد بپاشید.
شما همچنین می توانید یک قاشق غذاخوری زنجبیل خرد شده و 2 قاشق غذاخوری روغن کنجد را گرم کنید . این روغن را به صورت خارجی برای درمان گوش بمالید.
درمان گلودرد و گوش درد با مسکن های بدون نسخه
آکادمی اطفال آمریکا (AAP) مسکنهای بدون نسخه (OTC) مانند ایبوپروفن و استامینوفن را برای کنترل درد مرتبط با نوع دردناک عفونت گوش به نام اوتیت میانی حاد (AOM) پیشنهاد میکند.
استفاده از آنها با یا بدون آنتیبیوتیک بیخطر است، اما حتماً دستورالعملهای دوز روی برچسب را دنبال کنید. این داروها همچنین می توانند به کاهش تب کمک کنند.
در مورد دوز مناسب برای کودکان با پزشک خود صحبت کنید. نسخه های کودکان و نوزادان برای بسیاری از مسکن های OTC موجود است. مصرف آسپرین برای کودکان زیر ۱۶ سال بی خطر است.
درمان گوش درد و صدای گوش با کمپرس سرد یا گرم
مردم اغلب از کیسه های یخ یا کمپرس گرم مانند پد گرم کننده یا پارچه شستشوی مرطوب برای تسکین درد استفاده می کنند. همین کار را می توان برای گوش درد انجام داد. این روش هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان بی خطر است.
کیسه یخ یا کمپرس گرم را روی گوش قرار دهید و بعد از ۱۰ دقیقه بین سرد و گرم جایگزین کنید. اگر سرد یا گرم را ترجیح می دهید، می توانید فقط از یک کمپرس استفاده کنید.
درمان گوش درد و گلودرد با تمرینات گردن
برخی از گوش دردها ناشی از فشار در مجرای گوش است. برای کاهش این فشار می توان از برخی تمرینات گردن استفاده کرد. تمرینات چرخش گردن بسیار مفید هستند.
برای انجام تمرینات چرخش گردن مراحل زیر را دنبال کنید:
- صاف بنشینید و هر دو پا را صاف روی زمین بگذارید.
- به آرامی گردن و سر خود را به سمت راست بچرخانید تا سرتان با شانه موازی شود.
- سر خود را به سمت دیگری بچرخانید، تا زمانی که سرتان با شانه چپ موازی شود.
- شانه هایتان را بالا بیاورید طوری که انگار می خواهید با شانه هایتان گوش هایتان را بپوشانید.
- حرکات را به آرامی انجام دهید، آنها را به آرامی نگه دارید و به مدت پنج عدد بیشتر کشش دهید، سپس استراحت کنید.
- اینها را اغلب در طول ساعات بیداری تکرار کنید.
-
استفاده از سیر برای رهایی از درد گوش
یک حبه سیر بردارید و پوستش را بکنید. مطمئن شوید تمیز است. در سوراخ گوشتان قرارش دهید. وقتی یک حبه سیر انتخاب می کنید، ابتدا سایزش را چک کنید تا مطمئن شوید داخل گوشتان جا می شود یا خیر.
با اینکه درد و التهاب در عرض چند دقیقه از بین می رود توصیه می کنم بگذارید یک شب داخل گوش بماند. پخش شدن گرما را داخل گوش خود حس می کنید.
-
ریحان برای درد گوش
ریحان برای درمان عفونت گوش و گوشدردهای جزئی میتواند بسیار مفید باشد. پنج برگ ریحان تازه راه له کنید و سپس دور گوش خود بمالید مواظب باشید درون گوش شما نرود.
شما همچنین میتوانید چند قطره روغن ریحان را با مقداری روغن نارگیل مخلوطکنید و سپس یک پنبه به آن آغشته کنید و سپس بهآرامی درون گوش، خود داخل گوش، اطراف لبه بیرون و پشت گوش بمالید، این کار را دو بار در روز تکرار کنید.
-
جویدن آدامس
تغییر فشار هوا یکی از دلایل گوش درد است. هنگامی که آدامس میجویید، ماهیچه هایی که هوا را به داخل گوش میبرند، فعال میشوند. این فشار، گوش شما را آزاد می کند و درد را درمان می کند .
نکته: جویدن آدامس برای بچه های کوچک ایمن نیست، زیرا ممکن است آنها را در معرض خفگی قرار بدهد.
-
دستگاه بخار
اگر درد گوش شما به علت عفونت تنفسی یا سرما خوردگی باشد، استفاده از دستگاه بخار در اتاق خوابتان بسیار مفید است. تنفس در هوای مرطوب، باعث کاهش درد، کاهش تورم لوله تنفسی و کاهش فشار سرفه می شود.
بخار گرم، یکی از بهترین داروهای خانگی برای از بین بردن درد گوش به دلیل احتقان یا عفونت سینوسی، استنشاق بخار است.
چگونه آب داخل گوش را که باعث درد شده خارج کنیم؟
اگرچه شنا اغلب دلیل ورود آب به گوش است، اما قرار گرفتن در معرض آب ممکن است باعث ورود آن به مجرای گوش شود. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است احساس قلقلک در گوش خود داشته باشید. این احساس ممکن است به استخوان فک یا گلوی شما نیز کشیده شود. همچنین ممکن است نتوانید به خوبی بشنوید یا فقط صداهای خفه را بشنوید.
معمولاً آب داخل گوش خود به خود تخلیه میشود. اگر اینطور نباشد، آب به دام افتاده ممکن است منجر به عفونت گوش شود. این نوع عفونت گوش در مجرای شنوایی خارجی گوش خارجی، گوش شناگر (swimmers ear) نامیده میشود.
خارج کردن آب از گوش کار سختی نیست. راههای زیر میتواند کمک کننده باشد.
لاله گوش خود را تکان دهید.
این روش اول ممکن است بلافاصله آب را از گوش شما خارج کند. به آرامی لاله گوش خود را بکشید یا تکان دهید در حالی که سر خود را به سمت پایین به سمت شانه خم کردهاید. همچنین میتوانید در حالی که در این حالت هستید، سر خود را از یک طرف به سمت دیگر تکان دهید.
تخلیه آب گوش با جاذبه
با این تکنیک، جاذبه به تخلیه آب از گوش شما کمک میکند. چند دقیقه به پهلو دراز بکشید و سرتان را روی حوله بگذارید تا آب جذب شود. ممکن است آب به آرامی از گوش شما خارج شود.
فشار ایجاد کنید.
سر خود را به طرفین خم کنید و گوش خود را روی کف دست خود قرار دهید و سفت فشار دهید. به آرامی دست خود را با حرکت سریع به سمت جلو و عقب فشار دهید، در حین فشار دادن آن را صاف کنید تا فشار را احساس کنید. سر خود را به سمت پایین خم کنید تا آب تخلیه شود.
آیا گوش درد از علائم کروناست؟
کرونا و گوش درد، در ابتدای کار این ویروس ناشناخته باهم بیگانه بودند، اما از علائم جدیدی بیماری کرونا، گوش درد و کاهش سطح شنوایی است.
گفتنی است در بیمارانی که بهبود یافته اند این کاهش شنوایی در مدت زمانی بین دو یا سه هفته بهبود یافته و بیمار شنوایی خود را بازیافته است.
در مرحله جدید بیماری کرونا برخی از بیماران با گوش درد و عارضه های کاهش شنوایی مواجه میشوند، اما به تنهایی نمیتواند علامت کرونا باشد و در کنار سایر علائم کرونا خود را نشان میدهد.
در حال حاضر بین ۱۰ تا ۱۵ درصد بیماران کرونایی دچار این علامت میشوند و برای اظهار نظر قطعی در مورد ابتلا به بیماری کرونا نیاز به در نظر گرفتن مجموعه علائم بالینی و تست های تشخیصی این بیماری است.
چه زمانی برای گوش درد به پزشک مراجعه کنیم؟
گوش درد اغلب در عرض ۲ یا ۳ روز به تنهایی یا با مراقبت های خانگی بهبود می یابد. اغلب تنها کاری که باید انجام دهید این است که یک مسکن مصرف کنید و نسبت به بدتر شدن علائم هوشیار باشید. با این حال، مهم است که بدانید ناراحتی شما چه زمانی ممکن است نشانهای از چیز جدیتری باشد.
اگرمتوجه ترشح مایع (مانند چرک یا خون) از گوش خود می شوید.
- تب بالا، سردرد یا سرگیجه دارید.
- شما فکر می کنید یک شی در گوش شما گیر کرده است.
- تورم را پشت گوش خود می بینید، به خصوص اگر آن طرف صورت شما ضعیف باشد یا نتوانید ماهیچه ها را به آنجا حرکت دهید.
- گوش درد شدید داشتید و ناگهان قطع میشود (که میتواند به معنای پارگی پرده گوش باشد).
- علائم شما در عرض ۲۴ تا ۴۸ ساعت بهتر نمی شود (یا بدتر می شود).
جلوگیری از گوش درد
برخی از گوش دردها ممکن است قابل پیشگیری باشند. این اقدامات پیشگیرانه را امتحان کنید:
- از سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض دود سیگار خودداری کنید.
- اجسام خارجی را از گوش دور نگه دارید.
- بعد از شنا یا حمام کردن گوشها را خشک کنید.
- از محرک های آلرژیک مانند گرد و غبار و گرده گل خودداری کنید.
کلام پایانی
همانطور که در بالا گفته شد، گوش درد میتواند دلایل و علایم مختلفی داشته باشد. گوش درد در کودکان نیز شایعتر از بزرگسالان است.
درد گوش - مگر در مواقع خاص - را نمیتوان عموما یک بیماری خطرناک برشمرد. اگر دچار گوش درد عادی و از نوع کم خطر آن شدید، میتوانید با راه کارهای خانگی یا دارویی آن را تسکین دهید.
اگر فرزند کوچک شما دچار درد گوش شده است، سعی کنید جهت اطمینان بیشتر، به پزشک مراجعه کنید و از درمان خودسرانه برای کودکان خودداری کنید.