چکیده
قفل شدن زانو به عارضهای گفته میشه که در طی اون، زانوی بیمار در یک موقعیت گیر میکنه و نمیتواند اون رو خم و راست کرد.
دو نوع اصلی از قفل کردن مفصل زانو وجود داره، یکی حالتیه که در هنگام قفل شدن، منجر به درد شدید زانو میشه و محدوده حرکتی مناسب رو از زانوی شما میگیره.
حالت دوم قفل شدن زانو به علت ممانعت مکانیکی ایجاد میشه و حرکت نرم زانو رو مختل میکنه.
ما در این مقاله از مجله سلامت دکتر مهندس قفل شدن زانو، از علت قفل شدن زانو تا درمان خانگی قفل شدن زانو رو بررسی کردیم پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
قفل شدن زانو چیست؟
اگر زانو در یک حرکت خاص گیر کند و با ایجاد درد دوباره باز شود و به حالت اولیه برگردد، به این حالت قفل شدن زانو میگویند.
قفل شدن زانو بیشتر به حالتی اطلاق می شود که فرد نمی تواند زانوی خم شده خود را باز کند. در این حالت فرد چند دقیقه زانو را تکان داده و بعد از آن ناگهان زانو باز می شود.
پس از زانو زدن یا چمباتمه زدن، احساس می کنید دیگر نمی توانید بایستید. یا در حین ورزش یا راه رفتن به ناگهان حس می کنید زانوهایتان در یک وضعیت ثابت خشک شده است و یا آن که می خواهید از روی صندلی خود برخیزید ولی نمی توانید این کار را انجام دهید.
در این حالت حس می کنید یک قلاب درون زانویتان از حرکت آن جلوگیری می کند.
قفل شدن زانو نشانه چیست؟
قفل شدن زانو چندین علت میتواند داشته باشد که یکی از مهمترین علل آن سایدگیهای کشکک زانو می باشد. علت های دیگر قفل شدن زانو به شرح زیر است:
-
ساییدگی کشکک زانو:
یکی از مهم ترین علل قفل شدن زانو است که با نام پزشکی کندرومالاسی استخوان پاتلا نیز معروف است و سبب احساس ساییدگی در مفصل کشکک شده و بیمار احساس قفل شدن زانو میکند.
-
آرتروز :
آرتروز و روند طبیعی پیر شدن فرد، می توانند احتمال قفل شدن زانو را افزایش دهند. با گذشت زمان، غضروفی که استخوان ها را در زانو پوشش می دهد فرسوده شده و به تدریج از بین می رود.
غضروف تکه تکه شده ممکن است در درون مفصل زانو گیر افتاده و خم شدن آن را ناممکن کند.
اگر غضروف کاملا از بین رفته باشد، ممکن است که تراشه های استخوانی نیز در مکانیسم مفصل زانو اختلال ایجاد کرده و باعث قفل شدن آن بشوند.
-
آسیب دیدگی رباط ها:
آسیب رباط ها موجب قفل شدن زانو و ناپایداری و خالی کردن زانو میشود، که گاهی اوقات سستی زانو نیز نامیده میشود.
درد زانو با صاف کردن آن و تحمل وزن، شدیدتر میشود.
-
پارگی منیسک
در پارگی منیسک بر اثر گیر کردن تکه هایی از منیسک پاره شده در مفصل ممکن است زانو قفل شود و فرد نتواند زانوی خود را کاملا صاف کند.
-
آهکی شدن بخش کپسول مفصلی:
آهکی شدن بخشی از کپسول مفصلی زانو به این صورت است که حین حرکات خم و راست شدن زانو، این بخش بین استخوانها گیر افتاده و ایجاد درد شدید و احساس قفل شدگی میکند.
همچنین گاهی تودههای چربی اطراف زانو ممکن است بین قطعات استخوانی گیر افتاده و ایجاد درد و قفل شدگی کند.
-
نرمی کشکک زانو:
نرمی کشکک زانو یا کندرومالاسی نشان دهنده نرم شدن غیر عادی غضروف زیری کشکک (پاتلا) است. این شرایط باعث ایجاد درد در جلوی زانو (درد زانوی قدامی) می شود.
این بیماری منجر به درد جلوی زانو، ورم و صدای سایش در حین حرکت دادن زانو می شود.
علت قفل شدن زانو در خواب
شما ممکن است دچار آرتروز زانو باشید. اگر زود متوجه این مشکل شدهاید، بسیار خوب است. هرچه سریعتر به متخصص مراجعه کنید و روزانه قرصهای کلسیم مصرف کنید.
حتی اگر پزشک شما آن را به شما نگفته باشد، از پزشکتان بخواهید تا برایتان قرص کلسیم تجویز کند.
علائم و نشانه های قفل شدگی زانو
- درد شدید در هنگام صاف کردن مفصل زانو می تواند نشانه هایی از قفل کردن زانو باشد.
- صدا دادن و تق تق زانو میتواند یکی از نشانههای قفل شدن زانو باشد. حرکت دادن مفصل زانو موجب تولید صداهایی میشود که بر اثر حرکت کردن و گیر کردن تکههای رها شده مینیسک در زانو ایجاد میشود.
- مشاهده درد و ناراحتی در هنگام لمس مفصل زانو
- تب، عفونت مفصل زانو یا آبسه مفصل زانو
درمان قفل شدن زانو
اگرچه قفل شدن زانو ممکن است با کمی استراحت برطرف شود، اما فکر نکنید درمان شده است.
-
زانوبند طبی
استفاده از زانوبند طبی به دلیل حمایت از زانوی شما، به تسکین درد زانو و درمان قفل کردن زانو کمک می کند و به طور ثابت از مفصل شما پشتیبانی میکند. این زانوبندهای طبی مخصوص نه تنها موجب ثبات بهتر مفصل زانو میشوند بلکه آن را گرم نگه میدارند.
راهنمای خرید زانو بند طبی | انواع زانو بند - فواید و کاربرد هر کدام
-
درمان قفل شدن زانو با ورزش
در صورتی که مشکل جدی مثل جدا شدن تکه های استخوانی در فضای مفصلی و یا پارگی شدید مینیسک و رباط زانو نداشته باشید، درمان قفل شدن زانو با ورزش، گزینه ای مناسب برای شماست.
در حالت ایستاده قرار گرفته و به طور متناوب وزن بدن را به آرامی از یک پا به پای دیگر منتقل کنید.
در حالت نشسته پاها را دراز کرده و عضلات چهار سر ران را منقبض کنید. مدت زمان هر انقباض ۱۰ ثانیه، تکرار 8-12 بار.
به پشت دراز بکشید و پای خود را به طور مستقیم دراز کنید و یک زانوی خود را خم کرده و بالا بیاورید و کف پای دیگر را روی زمین قرار دهید.
عضلات ران راست را منقبض کنید تا زانوی شما صاف شود (زانو نباید قفل شود) به آرامی پای خود را بالا بیاورید تا زانوهای شما موازی شوند. سپس پای خود را پایین بیاورید.
7 ورزش برای زانو درد
-
درمان دارویی
استفاده از داروها احساس مشکل هنگام قفل شدن زانو را تا حدودی مرتفع می سازد.
مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئید (NSAIDs) می تواند به منظور درمان التهاب، درد و تب همراه با قفل شدن زانو برای بیمار توسط پزشک تجویز شود.
داروهای ریلکس کننده عضلات معمولاً برای کاهش درد زانو، بهبود سفتی آن و شل کردن عضلات زانو استفاده می شود.
-
درمان خانگی قفل شدن زانو با گرما و سرما درمانی
در برخی موارد، شما میتوانید از یک کیسه آب گرم بر روی زانوی خود برای برطرف کردن سفتی زانو استفاده کنید.
اگر درد و قفل شدن زانوی شما ناشی از پارگی مینیسک باشد، میتوانید یخ درمانی یا کرایوتراپی (سرما درمانی) را برای کمک به کاهش درد خود امتحان کنید. برای تسکین درد میتوانید پک سرد را بر زانوی خود برای کمتر از پنج دقیقه قرار دهید.
کمپرس سرد و گرم رو باهم داشته باش!
-
طب سوزنی
طب سوزنی یکی از ایمن ترین و مؤثرترین روشهای درمان و توانبخشی قفل کردن زانو میباشد. طب سوزنی یک روش درمانی است که در آن از سوزنهای فلزی کوچکی که در قسمتهای خاصی از بدن فرو داده میشود استفاده میشود.
در این روش با استفاده از سوزنهای کوچک نواحی خاصی از بدن تحریک میشود تا درد کاهش یافته یا قسمتی از بدن به طور موقت بیحس می شود.
-
عمل جراحی
اگر روشهای درمانی اولیه غیر جراحی در رفع قفل شدگی زانو موفقیتآمیز نبود و علائم مکانیکی زانو مانند ناتوانی در صاف کردن زانو و صدای تق تق زانو ادامه داشت باید روشهای جراحی را مورد توجه قرار داد.
هم برداشتن مینیسک پاره شده (مینیسکتومی جزئی) و هم ترمیم مینیسک با بخیه کردن لبههای مینیسک ممکن است مورد ملاحظه قرار گیرند. هر دو این عملها با استفاده از اسکوپ در مفصل انجام میشوند.
توصیه پایانی
سعی کنید شب هنگام خوابیدن زانوی خود را خم نکنید یا در حالت چمباتمه نخوابید و در عوض سعی کنید پاهای خود را کاملا صاف کنید.
با مشاهده مکرر قفل شدگی زانو با پزشک خود تماس بگیرید تا تشخیص دهد که مشکل زانوی شما چیست و راه حلی برای آن ارائه دهد.