سبد خرید0
مصرف نمک زیاد
مصرف نمک زیاد

چکیده                        تخمین زمان مطالعه: 4 دقیقه

نمک یکی از مواد مورد نیاز برای سوخت و سازمواد غذایی در بدن، انتقال پیام‌های عصبی و کارکرد صحیح عضلات است اما مصرف آن مرز باریکی بین سلامتی و بیماری دارد. براساس تحقیقات علمی مصرف روزانه ۵۰۰ میلی‌گرم سدیم برای ایجاد تعادل مایعات بدن و تثبیت محیط داخلی آن لازم است. اما متأسفانه بسیاری از ما حدود بیش از ۶ برابر این مقدار، یعنی روزانه تقریبا ۳۲۰۰ میلی‌گرم سدیم مصرف می‌کنیم.شواهدی نیز وجود دارد که نشان می‌دهد نمک زیاد می‌تواند به قلب، آئورت و کلیه‌ها بدون افزایش فشار خون آسیب رسانده و برای سلامت استخوان‌ها نیز مضر باشد.

 برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید:

  1. نمک چه نقشی در بدن دارد؟
  2. چه مقدار نمک بخوریم؟
  3. مصرف نمک زیاد باعث چه بیماری هایی میشود؟
  4. عوارض نمک بر پوست
  5. مضرات خوردن نمک در بارداری
  6. مضرات نمک برای کودکان

نمک چه نقشی در بدن دارد؟

نمک یکی از مواد ضروری برای سوخت وساز مواد غذایی در بدن، انتقال پیام های عصبی و کارکرد صحیح عضلات است. مصرف کمی نمک در زمان اسهال و استفراغ و یا فعالیت شدید بدنی و در هوای گرم ، سبب جبران املاح از دست رفته بدن می شود.

چه مقدار نمک بخوریم؟

طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی، حداکثر مقدار مصرف روزانه نمک پنج گرم است. این درحالیست که میزان مصرف نمک در کشور 2 تا 3 برابر این مقدار برآورد شده است. این شامل نمک موجود در غذا هم هست. در غذاهای آماده مقدار نمک بیشتر و حدود 1.5 گرم در هر 100 گرم است. در حالی که باید 0.3 گرم در هر 100 گرم باشد.
محققان مرکز پیشگیری و کنترل بیماری ها در این کشور می گویند در بچه های با سن 18-6 سال میزان نمک در غذا حتی قبل از آنکه نمکدان بر سر سفره غذا گذاشته شود 3300 میلیگرم است در حالیکه این میزان باید کمتر از 2300 میلیگرم باشد.

meghdar masraf namak

مصرف نمک زیاد باعث چه بیماری هایی میشود؟

  • اختلالات کلیوی

سنگ کلیه بیماری دردناکی است که متاسفانه این روزها به طور تساعدی در حال گسترش است. مقصرش هم نمک است! زمانی هم خطرناک خواهد شد که با فشار خون بالا همراه شود. این دو عامل باعث خواهد شد تا کلسیم اضافه از طریق ادرار دفع نشود. ازدیاد کلسیم نیز باعث بوجود آمدن سنگ کلیه خواهد شد. علاوه بر این، فشار خون هم باعث خواهد شد فشار بیشتری بر کلیه وارد شود.

  • پوکی استخوان

میزان کلسیمی که بدن با ادرار از دست می‌دهد با مصرف نمک افزایش می‌یابد. اگر میزان کلسیم خون پایین باشد، استخوان کلسیم خود را از دست می‌دهد. بنابراین، رژیم غذایی حاوی میزان بالایی از سدیم می‌تواند عوارض ناخواسته‌ای مثل پوکی استخوان را به دنبال داشته باشد. مطالعاتی در زنان پس از یائسگی نشان می‌دهد از دست دادن تراکم استخوان لگن در طی دو سال مربوط به دفع سدیم ادراری ۲۴ ساعته در ابتدای مطالعه بود و با از دست دادن استخوان ارتباط داشت. سایر مطالعات نشان داده‌اند که کاهش مصرف نمک باعث تعادل مثبت کلسیم شده و با افزایش سن از دست دادن کلسیم استخوان‌ها کاهش می‌یابد.

pooki ostokhan

  • مچ های پا ورم می کند

افراط در مصرف نمک در رژیم غذایی خود می تواند به تورم مچ های پا منتهی شود. مچ های ورم کرده می تواند ناشی از احتباس آب که نتیجه ی مصرف زیاد نمک است، به وجود آید. اما حالت های دیگری نیز می توانند باعث به وجود آمدن مچ های ورم کرده شود. افرادی که قوزک پا آنها ورم کرده است و انگشترشان تنگ شده اگر نمک کمتر مصرف نمایند ، ورم بسیار کاهش می یابد.

  • فشار خون بالا

نمک طعام یکی از عوامل برجسته فشار خون بالاست. اخیرا یک مطالعه عنوان کرد که عامل بیش از 17 درصد موارد فشار خون در آمریکا به مصرف بالای نمک خوراکی مرتبط بوده است مصرف بیش از حد نمک طعام بسیار برای شما بد است.مصرف افراطی آن فشار سرخرگی را افزایش می دهد و همچنین وجود زیاد نمک در بدن، منجر به حبس آب در آن و رقیق شدن می شود و به این وسیله احتباس آب زیاد شده و مقدار خون در کانال های خونی را افزایش می داد.

body form 4 محصول پیشنهادی دکتر مهندس: فشارسنج دیجیتال بازویی سخنگو بادی فرم

  • مضرات نمک برای قلب

فشارخون بالا عامل خطرناکی برای بروز هیپرتروفی بطن چپ (left ventricular hypertrophy) به‌شمار می‌رود. بافت‌های عضلانی در قلب وجود دارد که دیواره‌ی حفره‌ی اصلی پمپاژکننده‌ی قلب را شکل می‌دهند. هیپرتروفی بطن چپ منجر به بزرگ شدن این عضلات می‌شود.
تحقیقات نشان می‌دهد مصرف زیاد سدیم فارغ از بالا بردن فشارخون، ممکن است باعث ضخیم‌تر شدن دیواره‌ی بطن چپ شود. مطالعاتی که روی عده‌ای از بزرگ‌سالان سالم که فشارخون طبیعی یا فشارخون‌ بالای خفیف داشتند انجام شد، نشان داد این افراد مقدار زیادی سدیم دفع می‌کنند و هیپرتروفی بطن چپ در آنها مشاهده می‌شود.
ابتلا به هیپرتروفی بطن چپ می‌تواند به مشکلات قلبی متعددی از جمله آریتمی (ضربان غیرطبیعی قلب)، حمله‌ی قلبی، ایست قلب (از کار افتادن ناگهانی قلب) و نارسایی قلبی (ناتوانی قلب در پمپاژ خون به سراسر بدن) منجر شود.

avarez masraf ziad namak

  • سرطان معده

تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف زیاد نمک، سدیم یا غذاهای شور، با افزایش احتمال سرطان معده ارتباط دارد. تحقیقات جهانی سرطان نشان می‌دهد مرکز تحقیقات سرطان آمریکا به این نتیجه رسیده است که نمک و غذاهای شور یکی از علل احتمالی سرطان معده می‌باشد.

شاید نمک مستقیماً باعث بروز جوش‌ها نشود اما عوارض نامطلوب دیگری روی پوست شما خواهد داشت. نمک باعث ماندن آب در بدن برخی افراد شده و منجر به پف می‌شود. این پف در بخش‌هایی از پوست بیشتر دیده می‌شود که نازک است، مانند پف چشم‌ها

مضرات خوردن نمک در بارداری

عوارض جانبی مصرف بیش از حد نمک در بارداری میتواند جبران ناپذیر باشد. مصرف نمک زیاد در بارداری ممکن است موجب نفخ و کاهش آب بدن شود. نمک بیشتر در رژیم غذایی ممکن است تورم بیش از حد مچ پاها و پاها را ایجاد کرده و منجر به افزایش فشار خون و پره اکلامپسی به ویژه در ماه نهم از هفته سی و هشتم بارداری به بعد می‌شود. مصرف زیاد نمک می‌تواند باعث از دست رفتن کلسیم از طریق ادرار در بدن شود.

 بیشتر بدانید: راههای کنترل فشار خون بالا در بارداری

مضرات نمک برای کودکان

مصرف زیاد نمک در کودکان به طور کلی عواقب و عوارض دراز مدت دارد و زندگی آنها را در طولانی مدت به خطر می‌اندازد، مثلا باعث بروز سرطان معده در سال‌های آینده می‌شود، باعث بروز سنگ کلیه می‌گردد، خطراتی مثل آسم و مشکلات تنفسی به وجود می‌آورد و باعث دفع پروتئین بیشتر از ادرار می‌شود و از این طریق به کلیه‌ها فشار وارد می‌شود.

MAZERAT namak baraye kodakan

 

ورودی نامعتبر

محصولات پیشنهادی
نوشتن دیدگاه
تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید