چکیده
وقتی مادری مجبور به سقط جنین می شه، احتمالا اولین چیزی که به اون فکر می کنه اقدام به بارداری بعد از سقط هست، ولی تجربه سقط قبلی برای مادر ترس ونگرانی ایجاد میکنه.
چه مدت بعد از سقط میتوان باردار شد؟ آیا بارداری مجدد برای مادر خطر محسوب میشه؟
این ها از جمله سوالاتی هستن که ممکنه ذهن مادران رو مشغول کنه، برای جواب به این سوالات تا آخر این مقاله از مجله سلامت دکتر مهندس با ما همراه باشید.
بهترین زمان بارداری بعد از سقط
زمان درست یا غلطی برای این کار وجود ندارد، اما اغلب پزشکان توصیه میکنند که زنان برای افزایش شانس یک بارداری سالم، حداقل چند ماه صبر کنند؛ به خصوص اگر دومین سقط را تجربه کردهاید، لازم است تا مشخص شدن دلیل سقط و رفع آن منتظر بمانید.
اگر زمانی که یک خانم برای باردار شدن مجدد اقدام میکند، بدن او آمادۀ پذیرش بارداری نباشد، خطر سقط مجدد افزایش مییابد و مدتی زمان میبرد تا رحم بهبود بیابد و پوشش داخلی رحم یا آندومترز دوباره قوی و سالم شود.
از نظر پزشکی، اگر پس از دو یا سه دوره عادت ماهانۀ طبیعی، آزمایش یا درمان خاصی مربوط به علل سقط جنین در جریان نیست، میتوانید مجدداً برای بارداری اقدام کنید .
انتخاب زمان مناسب فقط با تصمیم شما و همسرتان ارتباط دارد ولی اگر سقط جنین به خاطر مشکلات پزشکی بوده است، حتماً پیش از اقدام برای بارداری مجدد با پزشک خود مشورت کنید.
بارداری مجدد بعد از سقط جنین
سقط جنین روی باروری خانم ها و فرآیند تخمک گزاری تاثیر نمی گذارد و این موضوع به این معناست که باردار شدن بعد از سقط جنین کاملا امکان پذیر است.
اگر سقط جنین به دلیل اتفاقات سختی مثل آسیب دیدگی یا آسیب در طولانی مدت به سیستم تناسلی اتفاق افتاده باشد ، ممکن است با سختی هایی همراه باشد که این سختی ها اساسا در صورت جراحی افزایش می یابد.
خطر سقط مجدد چقدر است؟
بیشتر زنان پس از تجربه یک سقط جنین، دوباره باردار میشوند تا یک فرزند سالم داشته باشند ولی با این حال، حدود 1 زن از هر 100 زن سقط مکرر جنین یا دو یا چند سقط جنین پشت سر هم را تجربه می کند و اگر شما یک سقط داشته باشید این خطر افزایش نمی یابد .
سقط های مکرر جنین ممکن است در اثر مواردی مانند مشکلات انعقاد خون، مسائل هورمونی، اختلالات خود ایمنی ویژه، قند خون بالا و سندروم تخمدان پلی کیستیک ایجاد شوند.
اگر شما دو مورد سقط جنین داشته باشید، طبق Mayo Clinic ، خطر تجربه یک سقط دیگر به 28 درصد افزایش می یابد.
پس از سه سقط متوالی، خطر سقط جنین بعدی به 43 درصد افزایش می یابد.
به همین دلیل، دانشکده زنان و زایمان و جنین شناسی آمریکا، توصیه می کند که اگر سه یا چند مورد سقط مکرر جنین را تجربه کرده اید، آزمایشاتی انجام دهید.
آمادگی برای بارداری مجدد بعد از سقط
برای اینکه بدن خود را قبل از آماده شدن برای یک بارداری امن و مطمئن آماده کنید نیازاست که بدن ریکاوری و تقویت بشود چرا که بارداری نیازهای تغذیه ای بدن شما را افزایش میدهد، بنابراین میتوانید برای کسب آمادگی چند مورد ذکر شده را رعایت کنید .
-
مصرف ویتامینها و املاح
یکی از ویتامینهایی که برای حاملگی سالم ضروری است، اسیدفولیک است.
از آنجایی که کمبود اسیدفولیک میتواند خطر نقایص لوله عصبی را افزایش دهد، مصرف اسید فولیک ۳ ماه قبل از بارداری و حین آن میتواند احتمال وقوع این مشکل را به شدت کاهش دهد و از سقط جنین مجدد جلوگیری کند.
ضروری است که غذاهایی با محتوی اسیدفولیک بالا (مانند غلات، اسفناج، بروکلی، انبه و پرتقال) بخورید یا حتی قبل از بارداری، ویتامینهای پیش از بارداری مصرف کنید.
بدن شما در طول بارداری نیاز به آهن بیشتری دارد، بنابراین مصرف مکمل آهن یا خوردن غذاهای غنی از آهن (مانند اسفناج، بروکلی، گندم و انواع گوشت قرمز) قبل از تشکیل تخمک میتواند به حمایت از مراحل اولیه بارداری کمک کند.
کلسیم یکی دیگر از مواد معدنی مهم در دوران بارداری است وعنصر اصلی در شکل گیری استخوانها و دندانهای جنین نقش بسزایی بازی میکند.
-
رژیم غذایی متعادل و حفظ وزن سالم و ورزش
برای کاهش خطر ابتلا به سقط جنین مجدد، باید یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید که شامل چهار گروه غذایی میوهها، سبزیجات، پروتئین، لبنیات و غلات کامل میباشد
اطمینان حاصل کنید که شما وزن سالم خود را با توجه به قد و تودهی بدنیتان (شاخص توده بدنیBMI ) حفظ میکنید.
اگر اضافه وزن دارید، قبل از اینکه باردار شوید، سعی کنید وزن خود را کاهش بدهید.
سعی کنید پیاده روی، دویدن آهسته، یوگا و شنا کردن را در برنامه ورزشی خود بگنجانید، این ورزشها اغلب در حین بارداری نیز ایمن هستند.
انجام حرکات یوگا میتواند بدن شما را در بهترین حالت قرار دهد و دوباره آماده بارداری شوید و به کاهش استرس یا اضطراب ناشی از سقط جنین کمک کند.
-
محدود کردن مصرف کافئین
در حالی که سعی در باردار شدن دارید، باید به طور کلی از نوشیدنیهای حاوی کافئین اجتناب کنید چرا که سطح بالای کافئین به شدت باعث افزایش خطر سقط جنین میشود.
-
کاهش سطح استرس
استرس میتواند بر سلامت و حاملگی شما تأثیر منفی داشته باشد، زیرا بر وضعیت کلی بدن، اشتها، سطح انرژی و الگوهای خواب شما تأثیر زیادی دارد.
اقدامات لازم را برای کاهش استرس و کنترل و مدیریت سطوح استرس خود قبل و در دوران بارداری انجام دهید و استرس شدید در دوران بارداری میتواند فشارخون شما را افزایش داده و اثرات منفی روی کودک داشته باشد.
از آنجایی که استرس بر میزان انرژی و اشتیاق شما تأثیر میگذارد، در هنگام تلاش برای بارداری، وزن شما را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
-
مصرف نوشیدنیهای الکلی، سیگار کشیدن و مصرف مواد مخدر را متوقف کنید
الکل، سیگار و داروهای غیرقانونی نه تنها برای سلامتی شما، بلکه برای سلامتی نوزاد شما نیز مضر است.
استفاده از مواد مخدر میتواند شانس ابتلا به بسیاری از بیماریها و همچنین خطر بروز سقط جنین را افزایش دهد و بر توانایی شما برای داشتن حاملگی سالم تأثیر منفی بگذارد.
الکل، نیکوتین موجود در سیگار و محتوای برخی از داروها میتواند اثرات مضر و غیر قابل برگشت بر جنین در حال رشد داشته باشد، بنابراین، ایده خوبی است که استفاده از این محصولات را حتی قبل از اینکه باردار شوید، کنار بگذارید.
اگر دو یا چند سقط جنین را تجربه کردهاید، با پزشک صحبت کنید تا آزمایشات لازم برای دلیل سقط را پیش از بارداری انجام دهد.