چکیده تخمین زمان مطالعه:5 دقیقه
عمدتا خانمهای باردار در این مسئله که زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین؟ دچار سردرگرمی می شوند.هریک از انواع زایمان ها دارای مزایا و معایبی هستند، که می تواند شرایط انتخاب را برای هر فرد متفاوت کند. به منظور انتخاب هر یک از زایمانهای نام برده شده ابتدا میبایست به خوبی با هریک از آنها آشنا باشید که بتوانید بسته به شرایط خود نوع مناسب را انتخاب کنید. این مقاله را تا پایان مطالعه کنید تا با مزایا و معایب زایمان های طبیعی و سزارین آشنا شوید.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید. |
مراحل زایمان طبیعی
در روتین زایمان، ماهیچه های شکمی سر نوزاد را در مجرای زایمان به سمت پایین هل می دهند که این مجرا بین استخوان لگن و استخوان دنبالچه قرار دارد.
در زمان زایمان این مجرا گشاد می شود، بطوریکه سر و شانه های نوزاد را در خود جای می دهد. سپس سر نوزاد در نقطه ای بین مهبل و مقعد کشیده می شود تا اینکه کودک از مهبل خارج شود.
زایمان طبیعی چه مزایایی دارد؟
یکی از مهم ترین مزیتهایی که اغلب افراد با آن آشنا هستند، روند بهبودی سریع پس از زایمان طبیعی یا زایمان طبیعی بدون درد است. پس از این زایمان مادران ۲۴ تا ۴۸ ساعت در بیمارستان خواهند ماند. اما در روش سزارین گاهی ممکن است تا چهار روز بستری باشد.
پس از زایمان طبیعی مادر حال عمومی خوبی را تجربه میکند و قادر است از کودک خود بدون مشکل مراقبت کند. همچنین میتواند شیردهی خود را نسبت به مادرانی که با عمل سزارین زایمان کرده اند، زودتر آغاز کند.
یکی دیگر از جنبههایی که جهت انتخاب نوع زایمان باید در نظر گرفته شود، تأثیرات زایمان بر نوزاد است. در ادامه تأثیرات آن را بر نوزاد به طور کامل ذکر خواهیم کرد:
- یکی از مزایای مهم برای مادر و کودک، تماس پوستی مادر و نوزاد پس از زایمان است.
- ارتباط مادر با فرزند و شیردهی سریعتر از نوع زایمان سزارین صورت میگیرد و این امر سبب شده بسیاری از افراد علاقمند به ابم زایمان باشند.
- زایمان فیزیولوژیک یا طبیعی سبب خارج شدن مایعهای درون ریه نوزاد میشود و عملکرد تنفسی بهتری نسبت به نوزادان سزارین شده دارند.
- هنگام تولد در این زایمان، نوزاد باکتریهای مفید را دریافت کرده و این امر سبب میشود که روده و سیستم ایمنی نوزاد عملکرد بهتری داشته باشد.
عوارض زایمان طبیعی
در طول زایمان طبیعی، خطری که وجود دارد این است که ممکن است پوست و بافت اطراف واژن در حین حرکت نوزاد به سمت مجرا کشیده و پاره شود. اگر کشیدگی و پارگی شدید باشد، ممکن است مادر به بخیه نیاز پیدا کند یا اینکه ضعف و جراحت را در ماهیچه لگن احساس کند که در کنترل ادرار و عملکرد روده تاثیرگزار است.
بعضی از مطالعات نشان می دهد خانم هایی که زایمان طبیعی دارند، مشکلات بیشتری در روده و بی اختیاری ادرار نسبت به خانم هایی که سزارین انجام داده اند، پیدا می کنند. همچنین سرفه کردن، عطسه یا خنده نیز ممکن است باعث نشت ادرار در آنها شود.بعد از زایمان طبیعی ممکن است مادر بین مقعد و آلت تناسلی خود احساس درد کند.
اگر یک خانم زمان زیادی در اتاق زایمان باشد و یا در زایمان طبیعی نوزاد درشت باشد، یکی از خطراتی که وجود دارد این است نوزاد در طول زایمان دچار جراحت هایی از قبیل کوبیدگی پوست سر یا شکستن ترقوه شود.
عمل سزارین چگونه انجام میشود
فرایند عمل سزارین به این شکل است که پس از اعمال بیحسی یا بیهوشی، پزشک برشی افقی در ناحیهی شکم ایجاد میکند و با برش لایههای زیرین، به رحم میرسد. هنگامی که پزشک به عضلههای شکم میرسد، آنها را کنار میزند تا به خود رحم برسد. معمولا برش رحم، بهصورت افقی و در قسمت زیرین آن صورت میگیرد. اما ممکن است در شرایط خاص، مثل زمانهایی که نوزاد هنوز بالغ نشده است، این برش بهصورت عمودی باشد. درصورتی که برش بهصورت عمودی باشد، مادر قادر نخواهد بود تا در بارداریهای بعدی فرزند خود را بهصورت طبیعی به دنیا بیاورد.
پس از برش، پزشک نوزاد را خارج میکند و پس از بریدن بند ناف، مادر میتواند برای چند لحظه وی را ببیند. سپس معاینههای مختلفی روی نوزاد صورت میگیرد و دکتر بخیه زدن رحم و شکم مادر را آغاز میکند. در این حین پس از اینکه نوزاد پوشانده شد، پرستار کودک را به همسر فرد میدهد و مادر میتواند فرزندش را مشاهده کند. معمولا فرایند بخیه زدن رحم و شکم طولانیتر از شکافتن آنهاست و ۳۰ دقیقه طول میکشد.
عوارض زایمان سزارین
آمار زایمان به روش سزارین در دهههای اخیر بسیار افزایش یافته است. درحالیکه متخصصان معتقدند در بسیاری از موارد، انجام سزارین به جای زایمان طبیعی لزومی نداشته است و حتی در برخی موارد نیز خطراتی برای مادر و جنین به دنبال خواهد داشت. اغلب مادران و نوزادان پس از سزارین با مشکلی مواجه نمیشوند اما با توجه به اینکه سزارین یک عمل جراحی بزرگ است، خطر بیشتری نسبت به زایمان طبیعی دارد. برخی از این خطرها شامل موارد زیر است:
عفونت محل جراحی
صدمه دیدن مادر یا نوزاد
ترومبوز وریدی، تشکیل لختۀ خونی در پاها یا ریههای مادر
عوارض بیهوشی مثل حالت تهوع، استفراغ، سردرد شدید و کمردرد
افزایش شیوع اختلالات تنفسی نوزاد به دلیل زایمان زودتر از موعد
افزایش خطر ایجاد جفت سرراهی یا جفت چسبنده در بارداری بعدی
از دست دادن شدید خون به دلیل افزایش خونریزی بیش از دو برابر زایمان طبیعی
مزایای زایمان سزارین
- میزان درد زایمان برای سزارین: در زایمان طبیعی درد پیش از زایمان و پس از آن دیده می شود اما درد سزارین عمدتا پس از زایمان در محل برش حس می شود و به کمک مسکن های تزریقی و خوراکی می توان آن را رفع کرد.
- میزان استرس در سزارین: کم
- راحت بودن :یکی از بزرگ ترین مزایای سزارین راحت بودن آن است. شما می توانید زمان سزارین را با توجه به شرایط خودتان برنامه ریزی کنید. اما به این نکته توجه کنید سزارین فقط زمانی که به آن نیاز دارید معنی پیدا می کند.
زایمان سزارین بهتر است یا طبیعی؟
امن ترین نوع زایمان، طبیعی است اما سزارین از طبیعی رایج تر است. سزارین نوع پیچیده تری از زایمان محسوب می شود.
کلام آخر
ما توضیحات را به صورت کامل و با جزئیات اصلی ارائه داده ایم ، تصمیم با شماست تا بعد از کسب اگاهی در مورد هر دو نوع زایمان انتخاب کنید که چه نوع زایمانی برای شما و جنین تان بهتر است.