چکیده تخمین زمان مطالعه: 5 دقیقه
زایمان زودرس (زایمان پیش از موعد یا پره ترم) زمانی است که جنین زودتر از موعد آماده به دنیا آمدن میشود .عمدتا زایمان زودرس در خانم هایی که سن زیر 17 و بالای 35 و خانم هایی که قد کوتاهتر و وزن بیشتری دارند، بیشتر مشاهده می شود. . نوزادانی که قبل از 7 ماهگی (قبل از هفته 28 بارداری) به دنیا میآیند خطرات بیشتری متوجه آنها بوده و این خطرات برای نوزادانی که خیلی زود به دنیا میآیند (هفته 27 بارداری) به مراتب بیشتر میشود.برای جلوگیری از زایمان زودرس باید علائم هشدار دهنده آنرا بدانید.در همین راستا در این بخش مجله سلامت دکتر مهندس به علائم هشدار دهنده زایمان زودرس پرداخته می شود.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید: |
زایمان زودرس چیست؟
زایمان زودرس هنگامی رخ می دهند که انقباضات مکرر و پشت سر هم پیش از هفته 37 بارداری رخ دهند و به دنبال آنها دهانه رحم باز شود که به صورت زیر قابل دسته بندی هستند:
• زایمان زودرس در هفته های قبل از هفته 28 بارداری
• زایمان زودرس در هفته های 28 تا 32 بارداری
• زایمان زودرس در هفته 32 تا 37 بارداری
اگر زایمان در بین هفته 20 تا هفته 37 بارداری رخ دهد، به آن زایمان زودرس گفته می شود. ناگفته نماند که هر چه هفته بارداری کمتر باشد، زایمان زودرس مشکل ساز تر خواهد بود.
علل زایمان زودرس
زایمان زودرس ممکن است در هر بارداری رخ دهد. علل و دلایل زیادی برای زایمان زودرس وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره شده است:
- زایمان زودرس در بارداری های قبلی
- بارداری دو قلویی یا چندقلویی
- مشکلات مرتبط با رحم، دهانه رحم یا جفت
- مصرف دخانیات یا داروهای مخدر
- عفونت به خصوص وجود عفونت در مایع آمنیوتیک یا در دهانه رحم یا واژن
- برخی بیماری های مزمن مانند فشار خون بالا یا دیابت یا تیروئید
- رخدادهای پر استرس زندگی مانند مرگ یکی از عزیزان
- افزایش مایع دور جنین که به آن پلی هیدروآمنیوس نیز گفته می شود
- خون ریزی و لکه بینی واژینال در طی بارداری
- وجود نقص جنینی
- فاصله کمتر از شش ماه بین دو بارداری
- عفونت بافت های اطراف دندان ها
- مشکلات لخته شدن خون
- عدم رعایت مراقبت های لازم در طی بارداری
- اضافه وزن یا کمبود وزن در طی بارداری
- بارداری به واسطه IVF
- مسمومیت بارداری
- کوتاهی دهانه رحم
- جفت سر راهی
- بارداری در زنان کمتر از 18 سال یا بالای 35 سال
علائم هشدار دهنده زایمان زودرس
دانستن نکات و علائم زایمان زودرس برای مادران باردار بسیار مهم است. به طوری که وقتی این اتفاق برای شما هم در دوران بارداری پیش آید، بتوانید اقدامات فوری را برای درمان خود و فرزندتان انجام دهید. از این رو، اگر هر یک از علائم زیر در شما به عنوان یک مادر باردار، قبل از هفته سی و هفتم بارداری رخ داده باشد، حتما باید با پزشک معالج خود تماس بگیرید. این علائم عبارتند از:
-
کمردرد
کمردردی که در معمولا در پایین کمر حس میشود. ممکن است این کمردرد پیوسته باشد یا کم و زیاد شود اما وقتی که حالت بدن خود را تغییر میدهید یا کاری برای راحتی بیشتر انجام میدهید قطع نمیشود
محصول پیشنهادی دکتر مهندس: شکم بند بارداری پاک سمن |
- انقباض. هر 10 دقیقه یا حتی زودتر
چگونه باید انقباضات را بررسی کنید؟
بررسی انقباضات راه حل کلیدی برای تشخیص زایمان زودرس است:
• نوک انگشتان خود را روی شکم قرار دهید؛
• اگر احساس میکنید رحم سفت شده و شل میشود نشانه انقباض است؛
• زمان انقباض را ثبت نمایید. زمان شروع انقباض و فاصله انقباضات را یادداشت نمایید؛
• سعی کنید انقباض را متوقف کنید. بنشینید و پای خود را دراز کنید. وضعیت بدنی خود را تغییر دهید. 2 تا 3 لیوان آب بنوشید؛
• اگر هر 10 دقیقه یا زودتر انقباض داشتید، هر یک از علائم شما زیادتر شد و دچار درد شدید و دردی هستید که قطع نمیشود با پزشک یا ماما تماس بگیرد.
-
گرفتگی شکمی
اگر شروع به احساس گرفتگی شکمی کنید، ممکن است نشانه ای از زایمان زودرس باشد. به طور کلی، این گرفتگی های عضلانی را در قاعدگی خود نیز احساس می کنید علاوه بر این، اسهال ممکن است با گرفتگی عضله همراه باشد.
-
کاهش حرکت جنینی
درک مادر از حرکات جنین یکی از شاخصهای اولیهی زندگی جنین، و نشانهای از سلامت سیستمهای عصبی و عضلانی مرکزی است. حرکات جنین معمولا در طول هفتهی ۱۸ و ۲۰ حاملگی به صورت ضربات فاصلهدار، لرزیدن یا غلت زدن درک میشود. تغییر ناگهانی در الگوی حرکت جنین میتواند یک علامت کلیدی باشد و حتی ممکن است مرگ قریبالوقوع جنین را نشان بدهد.
-
پاره شدن کیسه آب
زمانیکه کیسه مایع آمنیوتیک که نوزاد را در بر گرفته است، پاره شود، مایع از واژن خارج می شود. مقدار این مایع ممکن است کم یا خیلی زیاد باشد به هرحال خانم باردار باید هر چه سریعتر با پزشک خود تماس بگیرد. بعضی از خانم ها قبل از پاره شدن کیسه آب به طور منظم دچار انقباضات رحمی میشوند. اما در بعضی موارد ابتدا کیسه آب پاره میشود و زمانیکه این پارگی اتفاق افتاد معمولا زایمان پس از آن بلافاصله آغاز میشود. چنانچه انقباضات خود به خود در یک زمان مشخصی آغاز نشده است از آنجایی که احتمال زیاد می رود که کودک بدون حفاظت مایع آمنیوتیک دچار عفونت می شود خانم باردار باید هرچه سریعتر به متخصص مراجعه کند.
-
ترشحات واژن
شما به ویژه باید به دنبال تغییرات در ترشحات واژن خود باشید. برخی از ترشحات در دوران بارداری طبیعی است. در سه ماهه دوم بارداری شما احتمالا ترشحات سفید و رقیق خواهید دید. این ترشحات به طور طبیعی اسیدی است، زیرا آن را تلاش می کند تا باکتری های بد و قارچ در ناحیه واژن را از بین ببرد. در سه ماهه سوم بارداری شما ممکن است در انتهای بارداری در معرض ابتلا به ترشحات شدید قرار داشته باشید. اگر شما ترشحات طبیعی داشته اید، اما ناگهان تغییر می کند، با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین، به افزایش ضخامت یا مقدار ترشحات نگاه کنید.
بیشتر بدانید: ترشح قهوه ای از واژن نشانه چیست؟ |
تاثیر زایمان زودرس بر نوزاد
نوزادانی که به واسطه ی زایمان زودرس متولد میشوند سرعت رشد کند تری نسبت به نوزادان عادی دارند و ممکن است دچار مشکلات قلبی، ریوی، ناتوانی های ذهنی، نابینایی و ناشنوایی شوند. البته با بستری شدن در بیمارستان و ادامه روند درمانی در دستگاه این عوارض تا حد زیادی کاهش پیدا می کند .ولی در هر صورت این ریسک همیشه برای نوزادان وجود دارد و باید مراقبت های جدی تری دریافت کنند.
کلام آخر
. به خاطر داشته باشید که آنچه مادر باردار می خورد، فرزندش را هم تحت تاثیر قرار خواهد داد. لازم است بدانید که رژیم غذایی مادران باردار باید غنی از ویتامین C باشد. همچنین، باید بدانید که خوردن انواع توت ها و میوه های خانواده مرکبات می تواند کمک کننده بوده و باعث شود که کیسه آب سالم و دست نخورده ی شما، برای مدت طولانی تری حفظ شود.