چکیده تخمین زمان مطالعه : 4 دقیقه
کفش یکی از مهم ترین وسایلی است که در خرید آن باید دقت شود چرا که کفش نامناسب علاوه بر پاها، بر سلامت سایر اندام ها از جمله کمر و قلب تاثیر خواهد داشت
کفش تنها محل تماس پا با زمین حین راه رفتن است و با انتخاب یک کفش مناسب و به اصطلاح ارگونومیک می توانیم راه رفتن راحت تری داشته و در ضمن از آسیب های وارده بر پاها (زانو و قوزک پا) و بخصوص کمر در راه رفتن های طولانی مدت جلوگیری کنیم.
دقت در انتخاب کفش و توجه به رعایت اصول استاندارد در تولید آن یکی از ضروری ترین نیازها برای حفظ سلامت افراد است. کفش مناسب کفشی است که هنگام پوشیدن طولانی مدت، پا را تحت فشار قرار ندهد. سعی کنید کفشی را که انتخاب میکنید تنها جنبه زیبایی نداشته باشد. در این بخش از مجله سلامت به بررسی ویژگیهای کفش مناسب نظیر سایز، زیره، رویه و کفی و... پرداخته می شود. در انتها نیز به کفش هایی برای سلامتی پاهایتان مناسب نیستند، اشاره ی کوتاهی خواهد شد.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید: |
کفش مناسب
یک کفش از قسمت های مختلفی همچون زیره ، رویه، پاشنه ها ، تخته کفش ،کفی قابل تعویض و لایه میانی تخته و کفی تشکیل شده است که اصلی ترین قسمت های هر کفش به حساب می آیند. کفش مناسب در کنار محافظت از پا،کار کردهای دیگری همچون تحمل وزن بدن، کمک به راه رفتن بهتر و با صرف انرژی کمتر با اثر ضربه گیری خود در مقابل نیروهای واکنشی زمین، کاهش درد و کنترل یا مهار دفرمیتی ها نیز دارد. اغلب مردم در انتخاب کفش به زیبایی و رنگ و طرح آن دقت می کنند نه به استاندارد بودن آن. این مساله باعث به خطر افتادن سلامتی افراد در دراز مدت می شود.
ویژگیهای کفش مناسب
-
اندازه كفش
اندازه كفش از مهمترین ویژگی های كفش است. پا باید به راحتی در درون كفش قرار بگیرد. اگر فضای داخلی كفش كوچك باشد باعث آسیب بخشهای مختلف پا (مثل قوزكها، كنارهها و یا سطح رویی پا) خواهد شد. هرگز به امید این نباشید كه كفش جا باز میكند. از همان ابتدا كفش باید برای پا اندازه باشد چون حتی مدت كوتاهی استفاده از یك كفش تنگ نیز میتواند باعث آسیب پاها شود و در بلند مدت فرد را مبتلا به بیماریهایی مثل میخچه، زخمهای زمین پا و نیز آرتروز و دیگر اختلالات مفصلی پاها كند.
همچنین در جلوی كفش باید فضای كافی برای انگشتان و پنچه پا وجود داشته باشد.
پیشنهاد ویژه دکتر مهندس: کفش طبی مردانه تمام چرم |
-
پنجه کفش
پنجه کفش یکی از مهم ترین ویژگیهای کفش مناسب می باشد و از نظر قالب بندی، فضای پنجه کفش باید طوری باشد که به انگشت های پا فشار وارد نکند. شما باید بتوانید به سادگی پنجه پای خود را در کفش به هر طرف حرکت دهید، بدون آنکه پای شما از زیره کفش بیرون بزند. در واقع پهنای کفش باید به گونهای باشد که در پهنترین بخش پا، شما از هر طرف حدود 6 میلیمتر جا داشته باشید. کفش هایی که پنجه آنها تیز است باعث می شوند انگشت های پا روی هم بیافتند. این کفش ها، انگشتان پا را تحت فشار قرار داده و آنها را بدفرم می کنند. این مساله در خانم ها شایع تر است؛ به طوری که انحراف شست پا در خانم ها 9 برابر آقایان است و جلوی کفش باید به گونه ای باشد که پنجه های پا از هم باز بشود.
-
رویه کفش
رویه کفش طبی باید دارای انعطاف و از جنس چرم باشد تا بتواند سرما و گرما را به خوبی به پا منتقل کند. چرم طبیعی، به علت دارا بودن منافذ طبیعی در بافتش، امکان تبادل هوا میان بیرون و داخل کفش را فراهم آورده و باعث تنفس پا می شود به همین دلیل ساده، بهترین رویه برای کفش همان رویه چرم طبیعی است، رویه مصنوعی به علت تبادل نکردن هوا باعث بوی بد پا و عرق کردن بیش از حد می شود.
-
کفی کفش
به پایین فضای داخلی یک کفش می گویند که با کف پا تماس دارد. زیره کفش یکی از مهمترین قسمت های کفش است. که وظیفه آن جذب شک می باشد کفه کفش باید در عین سفتی و دوام مناسب، انعطاف و نرمی لازم را در حفظ بیومکانیک صحیح پا داشته باشد. جنس کفی کفش از کلیدی ترین ویژگیهای کفش مناسب به حساب می آید.زیره کفش انواع جنس های مختلفی دارد که هرکدام ویژگی هایی دارند و برای شرایط یا فصلی مناسب هستند. به عنوان مثال در کفش های ورزشی، کفه کفش به جهت افزایش اصطکاک بیشتر، ضربه گیری و کاهش نیروهای وارده معمولا از جنس لاستیک می باشد. به هنگام خرید کفش باید به این نکته نیز دقت کرد که کف زیره نباید صاف باشد بلکه باید آج دار باشد تا از لیزخوردن جلوگیری کند.
سعی کنید کفشی بخرید که کفی Insole قابل عوض کردن داشته باشد. با این کار می توان با عوض کردن کفی، اندازه و حجم کفش را کم و زیاد کرد تا وقتی پا ورم کرد، بتوان جا برای آن باز کرد و یا کفی ساده را با کفی های درمانی جایگزین کرد.
دیدن فرمایید از : انواع کفی های طبی |
-
پاشنه کفش
یکی از ویژگیهای کفش مناسب که باید بسیار به آن توجه داشت، پاشنه کفش می باشد. پاشنه پهن و با ارتفاع کم، ثبات را زیاد می کند و فشار وارد بر پاها را کاهش می دهد ولی افزایش ارتفاع پاشنه باعث کاهش ثبات و افزایش تنش های وارد بر جلوی پا می شود.
کفشهای پاشنه بلند اگر بیش از ۳ سانتیمتر ارتفاع داشته باشد باعث میشود مفاصل مچ پا و مفصل ران در حین ایستادن و نیز راه رفتن در حالت طبیعی خودش نباشد و در نتیجه سوخت و انرژی بدن را بالا برده و عضلات بیش از حد مورد حرکت بوده و انرژی مفاصل افزایش یابد به مردان توصیه میشود قالب پاشنه کفششان ۲ سانتی متر و زنان ۳ سانتی متر باشد.
-
پشتی کفش
پشتی کفش Heel counter قسمتی از کفش است که در پشت پاشنه پا قرار می گیرد. این پشتی باید سفت و محکم باشد. برای امتحان کردن پشتی کفش، با شست خود بر روی آن فشار دهید. اگر فرو نرفت، پشتی محکمی دارد.
-
انعطاف پذیری
یکی از ویژگیهای کفش مناسب خاصیت انعطاف پذیری آن است. کفش را خم کنید ببنید کفش چگونه خم می شود . بسیاری از کفش های موجود مخصوص دویدن از قسمت سینه و یا وسط خم می شوند. اما بعضی از طرح ها از قسمت پنجه خم می شوند. همچنین کفش هایی که از همه نقاط خم می شوند هم به هیچ وجه مناسب نیستند. متاسفانه، بسیاری از کفش ها به عنوان کفش های پیاده روی به فروش می رسند که در همه جا انعطاف پذیرند . آنها برای پیاده روی تناسب اندام مناسب نیستند.
چه نوع کفش هایی برای سلامتی پاهایتان مناسب نیستند؟
-
کفش هایی با پاشنه ی خیلی بلند
از ویژگیهای کفش مناسب اندازه ی پاشنه ی آن می باشد. به طور کلی پوشیدن کفش های پاشنه بلند باعث درد شدید در ناحیه ی پشت پاشنه ی پا می شود و قسمت سفت پاشنه روی استخوان فشار می آورد. این فشار باعث تاول و ورم و آماس و درد تاندون آشیل می شود. یکی از متخصصین می گوید پوشیدن کفش هایی با پاشنه ی خیلی بلند باعث بسیاری از مشکلات از جمله رگ به رگ شدن قوزک پا و دردهای مزمن می شود،اگر قوزک پا رگ به رگ شود باید پا را بست و ممکن است به معالجات فیزیکی برای درمان کامل نیاز باشد.رگ به رگ شدن شدید یا شکستگی قوزک پا خطر ورم استخوان ها را بالا می برد.
محصول پیشنهادی: قوزک بند نئوپرنی آتل دار پاک سمن |
-
کفش های پاشنه تخت باله
همانطور که در بالا گفته شد، یکی از مهم ترین ویژگیهای کفش مناسب ، کفی آن است. به همین منظور برخی متخصصان پوشیدن کفش های پاشنه تخت باله را مثل راه رفتن روی یک مقوای باریک می دانند .در این نوع کف ها از قوس پا محافظت نمی شود به همین دلیل عملکرد پاها درست و بهینه نیست و باعث مشکلات کمر و زانو و پهلو می شود. کفش هایی که قوس ندارند باعث نوعی پادرد که به آن فاشیای پلانتار می گویند می شوند.
-
کفش های نوک تیز
اگرچه که این نوع کفش ها مد هستند ولی به ناحیه ی جلوی پا فشار زیادی وارد می کنند و بعد از مدتی باعث درد اعصاب پا –پینه ی پا-تاول و چکشی شکل شدن انگشتان پا می شوید .در برخی خانم ها ممکن است در اثر فشار این نوع کفش ها در زیر ناخن ها کبودی ایجاد شود.
کفش نامناسب چه بلایی بر سرتان می آورد!
بونیون و خارپاشنه، تنها دو تا از مشکلاتیه که اگر به کفشتون اهمیت ندید ممکنه که در آینده باهاشون روبرو بشید. همچنین، کفش نامناسب ممکنه باعث ایجاد کمردرد، زانودرد، درد مفاصل، کوتاهی آشیل، چکشی شدن انگشتان پا، پیچ خوردن مچ پا، مورتون نوروما، آسیب ناخنهای پا، میخچه، التهاب پوست پا و ... بشه.
بطور خلاصه، پوشیدن کفش مناسب خیلی مهمه و باید کفشی رو انتخاب کنید که اول از همه از پاهاتون محافظت کنه و به پاهاتون فشار نیاره یا خیلی شل نباشه.
یه انتخاب درست به معنی پیشگیری از مشکلات آینده است.