چکیده
فشارخون بالا هیچ علامت و نشانه ای از خود نشان نمی دهد و این خطرناک است، پس برای گذر از خطر این بیماری شما نیاز دارید تا برای سنجش فشار خونتان اقدام کنید.
اگر شما دستگاه فشار خون ندارید و قصد خرید دستگاه فشار خون را دارید، نیاز است قبل از خرید به نکاتی مثل نوع، حافظه یا ویژگی های دیگر آن فشارسنج توجه کنید.
ما در این مقاله راهنمایی های لازم را جهت خرید دستگاه فشارسنج و انواع دستگاه فشارسنج را شرح میدهیم پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
چرا باید از فشارسنج استفاده کنیم؟
براساس مقاله ای در سایت newsinhealth از هر سه نفر، یک نفر در امریکا دارای فشار خون بالا هستند، اما از آن بی اطلاع هستند.
فشارخون بالا گاهی اوقات مرگ خاموش نامیده می شود زیرا معمولا هیچ علامت و نشانه ای ندارد.
همچنین بالا بودن فشار خون خطر سکته قلبی و مغزی را افزایش می دهد، اما می توان با تشخیص سریع و چک کردن مداوم فشار خون از عواقب زیان بار آن جلوگیری کرد.
اندازه گیری فشار خون به طور معمول در کلینیک انجام می شود ولی بخاطر مشغلههای کاری و زندگی روزانه، اکثر مردم برای مراجعه به کلینیک و انجام برخی از آزمایشات و کنترل سلامتی خود مانند اندازه گرفتن فشار خون وقت کافی ندارند.
امروزه استفاده از دستگاه فشار خون خانگی و نظارت ۲۴ ساعته در حالیکه بیمار روال روزانه خود را می گذراند، افزایش یافته است.
پس برای اندازه گیری دقیق فشارخون در خانه، این مقاله را مطالعه کنید و طریقه استفاده از فشارسنج را یاد بگیرید.
انواع دستگاه فشارسنج
دستگاه فشار خون یک وسیله ضروری در تشخیص پزشکی است که انواع و اقسام بسیاری دارد اما دستگاه فشارسنج دیجیتال و دستگاه فشارسنج عقربهای در ایران بیشتر کاربرد دارند.
هر دو نوع این دستگاه ها با برندهای مختلف را می توانید به راحتی در فروشگاه اینترنتی دکتر مهندس ببینید، مقایسه کنید و سفارش بدهید، خیالتان از بابت گارانتی و خدمات پس از فروش آن هم راحت باشد.
با جستجو در فروشگاه دکتر مهندس، قیمت فشارسنج های مختلف و امکانات آنها را بسنجید و سپس نوع مناسب برای نیاز خود را انتخاب کنید.
بعد از انتخاب فشار سنج مناسب طریقه استفاده از فشارسنج را با خواندن این مقاله یاد گرفته و به راحتی، بدون مراجعه به کلینیک های درمانی فشار خون خود را در خانه اندازه بگیرید.
چند نمونه از مدل های رایج دستگاه فشارخون به شرح زیر می باشد:
دستگاه فشار خون جیوه ای
می توان گفت این مدل دقیق ترین و جزو اولین دستگاه ها برای سنجش فشارخون می باشد که از دیرباز مورد استفاده قرار گرفته است. در این دستگاه ستونی حاوی جیوه وجود دارد که برای اندازه گیری فشار خون فرد تغییر می کند.
فشارسنج جیوه ای میزان خطای بسیار پایین و دوام بالایی دارد و به همین دلیل دستگاه فشار سنج جیوه ای بین پزشکان از محبوبیت زیادی برخوردار است.
مزایا
- فشارسنج جیوهای دقت بالایی دارد.
- فشارسنج جیوهای کمتر در معرض آسیب و خراب شدن است.
معایب
- فشارسنج جیوهای حاوی ماده سمی جیوه است که درصورت شکستن و… میتواند خطرآفرین باشد.
- فشارسنج جیوهای سنگین است و قابلیت حمل ندارد.
- فشارسنج جیوهای برای افراد ناشنوا قابل استفاده نیست زیرا باید از گوشی برای شنیدن صدای قلب استفاده کنند.
فشارسنج عقربه ای
این مدل از فشارسنج ها پر مصرف ترین و متداول ترین دستگاه سنجش فشار خون می باشد. فشارسنج عقربه ای دارای یک کیسه باد می باشد که توسط یک تلمبه پر می شود تا جایی که با وارد آوردن فشار بر روی شریان ها آن ها را می بندد.
در این دستگاه، فشار هوا باعث حرکت عقربه روی صفحه می شود و به این صورت فشار خون را نشان می دهد.
مزایا
- فشارسنج عقربهای نسبت به انواع دیگر معمولا کمی ارزانتر است.
- فشارسنج عقربهای قابل حمل است و میتوانید آن را با خود در سفر و… هم به همراه داشته باشید.
- در آن مواد سمی مانند جیوه موجود در فشارسنج جیوهای وجود ندارد.
معایب
- فشارسنج عقربهای برای افراد ناشنوا به دلیل لزوم گوش دادن به صدای قلب با گوشی حین سنجش فشار مناسب نیست.
- دقت فشارسنج عقربهای نسبت به فشارسنج جیوهای کمتر است.
- دقت نمایشگر عقربهای با وارد شدن ضربه به آن یا تکان خوردن کاهش پیدا میکند.
فشارسنج دیجیتالی
یکی از جدیدترین انواع فشارسنج می باشد که به دلیل کاربری آسانی که نسبت به سایر انواع دارد با استقبال فراوانی از سوی خانواده ها مواجه شده است. فشارسنج دیجیتالی دارای یک مانیتور و یک کیسه باد می باشد و فشار خون را به شکل دیجیتالی در زمان کوتاه و دقت بالا محاسبه می کند.
علاوه بر این طبقه بندی، می توان بر اساس طرز استفاده از دستگاه فشارخون نیز آن ها را به دو دسته دستگاه فشار خون مچی برای بستن روی مچ و سنجش فشار خون از روی شریان های مچ و یا دستگاه فشار خون بازویی که روی ساعد، باز و بسته می شوند، تقسیم کرد.
مزایا
- خطاهای انسانی در اندازهگیری فشار با این فشارسنج نقشی ندارند. مثلا در فشارسنج عقربهای، احتمال اینکه صدای ضربان را از گوشی به درستی نشنوید وجود دارد یا ممکن است خواندن درجه فشارسنج را به درستی انجام ندهید و… .
- در فشارسنج دیجیتالی، همه چیز خودکار انجام میشود و جای نگرانی بابت اشتباهات انسانی وجود ندارد.
- طریقه استفاده از فشارسنج دیجیتالی بسیار ساده و راحت است و هر فرد بدون نیاز به کمک دیگران میتواند از آنها استفاده کند.
- برای کسانی که ناشنوا هستند هم کاربرد دارد زیرا در سنجش فشار خون نیاز به استفاده از گوشی نیست.
معایب
- فشارسنج دیجیتالی گرانتر از انواع دیگر است.
- گاهیاوقات، وضعیت و دمای بدن روی اندازهگیری فشار خون اثر میگذارد.
ویژگی های مشترک در فشارسنج عقربه ای و دیجیتالی
دو ویژگی مشترک در این دو نوع فشار سنج وجود دارد که از بارز ترین آن ها این است که هردوی آن ها فشار خون را به درستی اندازه گیری می کنند و نشان می دهند.
کیسه هوا یا کاف فشارسنج های با کیفیت از جنس مرغوب و ضد حساسیت است و از لحاظ بهداشتی قابل استفاده برای تمام اعضای خانواده می باشند. که این ویژگی می تواند برای هردوی فشارسنج ها مشترک باشد.
بهترین فشارسنج کدام است؟
فشار سنج ها از نوع عقربه ای و چه از نوع دیجیتال، اگر کیفیت بالایی داشته باشند، فشار خون را درست نشان می دهند. حال این به خود ما بستگی دارد که استفاده از کدام نوع برایمان راحت تر و قابل قبول تر است
به طور مثال، اگر شما فردی را در کنار خود دارید که طریقه استفاده از فشارسنج عقربه ای را به طور دقیق میداند و میتواند فشارخونتان را اندازه گیری کند، و سرعت و راحتی استفاده برایتان حائز اهمیت نیست و یا این فشار سنج را مخصوص کلینیک یا مرکز درمانی مدنظر دارید، می توانید فشارسنج سنج عقربه ای را انتخاب کنید.
اما اگر سهولت در استفاده از فشارسنج و سرعت در نمایش نتیجه، همچنین قابل استفاده به صورت شخصی برایتان مهم است و همچنین نیاز به ذخیره نتایج و مقایسه آن ها با هم دارید، اقدام به خرید فشارسنج های دیجیتال کنید.
نکاتی که باید در خرید فشارسنج به آن توجه کنید.
فراموش نکنید در موارد ذکر شده، دقت لازم را در خرید داشته باشید.
کاف
کاف یا بازوبند فشارسنجها هم موضوع مهمی است. اگر کاف، اندازه دور بازویتان نباشد، هر چقدر هم که فشارسنج خوبی خریداری کرده باشید، استفاده از آن مقدور نخواهد بود. کاف فشارسنجها معمولا از ۲۲ تا ۴۲ سانتیمتر است. پس حتما به قطر بازو دقت کنید.
در میان فشارسنجهای بازویی، مدلهای مختلفی وجود دارد که برای قطر بازوی خیلی بزرگ، متوسط و خیلی کوچک مناسب است اما دستگاههای مچی معمولا یک سایز بیشتر ندارند.
وسایل نگهداری از دستگاه
کیف نگهداری از فشارسنج هم گزینهای است که شاید در انتخابتان خیلی مهم نباشد اما بالاخره وجود آن به بهتر نگه داشتن فشارسنج کمک میکند و باعث میشود که این وسیله دیرتر خراب شود.
منبع تغذیه
بنا به میزان استفاده تان از فشارسنج باید درباره خرید فشارسنجهای دیجیتالی که با برق و باتری کار میکنند، تصمیم بگیرید. اگر از فشارسنج زیاد استفاده شود و منبع تغذیه آن فقط باتری باشد، باتری خیلی زود تمام خواهد شد.
پس بهتر است در خرید فشارسنج دیجیتالی به وجود آداپتور هم توجه داشته باشید.
اگر فشارسنج فقط با باتری کار کند، باتری در استفاده مکرر از وسیله سریعا تمام میشود و مدام باید باتریهای تازه برای آن بخرید. اما اگر همراه با دستگاه یک عدد آداپتور ارائه شود، امکان کار کردن وسیله با برق هم وجود خواهد داشت و برای تهیه باتری مدام به دردسر نخواهید افتاد.
صفحه نمایش
در انتخاب صفحه نمایش فشارسنج هم باید دقت کنید. باید ببینید که صفحهای که میخواهید اندازه تغییرات فشار را از روی آن بخوانید به اندازه کافی خوانا و متناسب با قدرت دیدتان هست یا خیر.
فرقی نمیکند که فشارسنج دیجیتالی انتخاب میکنید یا عقربهای. در هر حال باید صفحه نمایش برایتان خوانا باشد. بعضی از انواع فشارسنج هم وجود دارد که عدد فشار را از طریق یک گوینده دیجیتالی گفته می شود که به این فشارسنج ها، فشارسنج سخنگو می گویند.
حافظه
بعضی از فشارسنجهای دارای حافظه هستند و دو کاربر مختلف میتوانند نوسانات و تغییرات فشار خود را در آن ذخیره کنند. یعنی هم امکان ذخیره سابقه فشار خونتان در دستگاه وجود دارد و هم این ثبت تاریخچه برای بیش از یک کاربر ممکن است.
اگر قرار است هر روز فشارتان را اندازه بگیرید و مثلا در پایان هفته برای معاینه و انجام بخشی از روند درمانتان، گزارشی به پزشک معالج خود ارائه بدهید، فشارسنجهای حافظهدار انتخاب بسیار مناسبی خواهند بود.
قیمت دستگاه فشار خون
قیمت دستگاه فشار خون با توجه به نوع کیفیت و نوع امکاناتی که به ما ارائه می دهد متغیر است. هر چه این قابلیت ها و امکانات بیشتر شود، قیمت دستگاه فشار خون افزایش پیدا می کند.
کلام آخر
تنها خرید فشارسنج کفایت نمی کند، شما باید به درستی طریقه استفاده از فشارسنج را نیز بیاموزید.
فشارسنج های دیجیتالی به نسبت مدل های جیوه ای و عقربه ای، استفاده آسان تری دارند، آنها نیاز به آموزش تخصصی ندارند.
دستگاههای فشار خون معمولا دارای دفترچه راهنمای استفاده هستند، اگر فاقد این دفترچه بودند، می توانید مقاله ی آموزش کار با فشارسنج را نیز مطالعه کنید.